Безпощадно / Faster - ревю

Трейлърът на “Безпощадно” обещава филм на стероиди. Здрав, енергичен и развлекателен. Нищо повече от това, което е в основата си – стара почти колкото света история за отмъщение. Нищо оригинално, нищо претенциозно. Просто праволинейна история за лична справедливост, без излишно церемонене, политическа коректност или пък някаква логика и претенции за правдоподобност. Точно каквото бихте очаквали от един класически “exploitation revenge” трилър.

И да ви кажа, първите 10 минути са точно това. Десет минути, които брилянтно се връзват с българското заглавие на филма, “Безпощадно”. Героят на Скалата, напомпан като животно – истинско щастие е най-накрая да го видим в подобна роля, а не в непрестанните му себе-иронични и детски ориентирани ролички, в които носи рокли – излиза от затвора и буквално се отправя на бегом през пустинята към най-близкия град. Там го очаква автомобилът му – знаете как е, muscle car – с който достига дестинацията си. Офис, в който той най-безцеремонно пуска куршум в главата на един от служителите.

Дуейн Джонсън - Скалата

На този етап няма значение как и защо. Важното е, че каквото и да става, Скалата ще е безпощаден, нали? Да, ама не. Много бързо след това, нещата придобиват съвсем друга форма, нямаща нищо общо нито със споменатото българското заглавие, нито с английското “Faster”. Филмът поема по една спирала, бавно и протяжно спускаща се надолу, която накрая финишира с предвидим и разочароващ анти-климакс, който плюе в лицето на всичко обещано в началото. Повява се чест, доблест, религиозни бъртвежи за покаяние, прошка и изкупление. На всичкото отгоре, ни в клин, ни в ръкав са вкарани и някакви безумни семейни проблеми, за това как осиновеното детенце тати го е бил повече, а мама нищо не е направила по въпроса.

Екшънът никакъв го няма, с изключение на две престрелки и едно ретроспективно преследване с коли, в което нашият човек кара колата на заден ход, за да се измъкне от полицаите – как точно се случва това не е много ясно. Абе, с две думи филмът тотално сменя посоката.

Карла Гуджино

Истината обаче е, че ако беше само това, нещата нямаше да бъдат чак толкова зле. Защото филмът определено има потенциал и само с леки усилия, би станал добър представител на жанра – не от най–добрите, но все пак… приятен. Например цялата линия с наемния убиец можеше да я няма. Всъщност тя е най-голямото недоразумение, грешка или както там искате го наречете, във филма.

Но нека първо да ви кажа с две думи за какво става въпрос, за да сте наясно.
Шофьора (Скалата) и брат му обират банка, но са прецакани и ликвидирани от група, водена от незнаен злодей. Шофьора обаче не умира и след като излиза от затвора се впуска на отмъстителна мисия. За да се подсигури, този незнаен злодей наема убиец, който да ликвидира нашия човек преди да се е добрал до него.

Този убиец е някакъв супербогат метросексуален хвалипръцко с английски акцент, който е отегчен от живота, никой не може да му се опре, защото видиш ли медитира и практикува йога – направил е някаква поза дето само 3-4 човека в света можели да я правят (Да, и к’во? Далеч по-правдоподобен щеше да е, ако беше един тъмен балкански субект, който вместо йога практикува йогурт) – никога не е оставя несвършена поръчка и супер оригинално взима само по един долар за услугите си. Но това не е всичко. За да се клишират още повече нещата, работата, за която е нает, му е „последната” преди да се отдаде романтичната си връзка, която е люсната без никаква сюжетна причина и честно ви казвам, си нямам ни най-малка представа защо е там.

Били Боб Торнтън

Линията на ченгето, натоварено с разследването на убийствата извършени от Шофьора, също не е от най-оригиналните. Образът, изигран от Били Боб Торнтън е нечистоплътно и зализано „човечЕ” със семейни проблеми – синът му е с наднормено тегло и не струва на бейзбол, ауууу – има тежко минало, взима наркотици и му остават само десет дни до пенсия. Никой не го бръсне за слива, но все пак той успява да се набута в случая, като тормози колежката си Карла Гуджино, която е най-хубавото нещо във филма.

Така представени нещата, излиза, че филмът е пълна трагедия, а той не е. Има атмосфера (странна, но все пак… ), има стил, който при други обстоятелства би се откроил като нещо наистина положително, както и готин саундтрак – здрави ретро парчета и оригинална музика на страхотния Клинт Мансел. Освен това, въпреки че дразни, не доскучава и няма да имате проблем да го изгледате до край. И последно, ако отидете с нагласа по-скоро за драматичен трилър, отколкото за някакъв “exploitation” екшън, шансът да ви допадне се увеличава многократно.

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

22 Comments

 1. FASTER става за заглавие, ако се има предвид колко бързо ще премине филма през кината, ще поспре за малко на видео и накрая ще запълни програмната схема на новоизлюпеното киностудио CBS Films.

  Иначе така се бях надъхал за здрав екшън, че за малко FASTER да се гръмна като видях крайния резултат, който БЕЗПОЩАДНО лъже в трейлъра какво да очаква зрителя.

  За сюжетните линии направо нямам думи – като изключим тази на главния герой останалите буди крайно недоумение каква им беше функцията освен да добутат филма до времетраенето на пълнометражен игрален филм?!?

  Толкова ли е сложно да се правят здрави екшъни вече?

  Майкъл Бей да си извади главата от задника, да захвърли играчките и да заснеме най-накрая ЛОШИ МОМЧЕТА 3 с двойно повече престрелки от втората серия, че не се издържа вече направо…

 2. Ако знаеш само колко ми се гледа „Лоши момчета 3″…
  Двойката ми сред любимите филми, няма такава простотийка. 🙂

 3. Ами да ти кажа аз за тези роли дето носи полички говорех, щото Безпощадно не съм го гледал и няма как да знам. Ама за тея детските като Фея на зъбчетата ли к'во беше, направо пълна излагация.

  Обаче от ревюто разбирам, че и Фастер няма да е кой знае какво.

 4. Ако не се наточиш за брутална екшъния, може и да не се разочароваш тотално. Ама не разчитай много 🙂

 5. @Иван Х

  Прав си. 🙁

  Сега си прочетох отново новината с трейлъра и да ти кажа, тогава наистина изглеждаше, че няма как да се прецакат нещата…

 6. На питащия коментара 🙂

  А най-вече тази фраза:"Да, и к’во? Далеч по-правдоподобен щеше да е, ако беше един тъмен балкански субект, който вместо йога практикува йогурт"

 7. Малко оff topic, но тъй като стана дума за Лоши момчета……

  Бей заяви официално, че след Трансформърс 3 ще заснеме или Pain & Gain или Лоши момчета 3. Така че стискайте палци, може и да има трети Bad Boys.

  Но…………в интерес на истината, и както каза един холивудски наблюдател, Майкъл Бей е вече твърде "голям" за Лоши момчета. Иначе казано, човека е прекалено влиятелен и успял, и надали би се върнал да снима трета част на екшън-комедия за две ченгета. И в това има логика, защото ако сравним Лоши момчета с Трансформърс, Лоши момчета изглежда като малък студентски филм.

  Така че, колкото и на мен да ми се гледа Лоши момчета 3, Бей най-вероятно ще се насочи към Pain & Gain.

  Иначе, Безпощадно беше задоволителен екшън. На мен лично ми допадна.

 8. @Анита

  🙂 Напоследък усилено медитирам чрез йогурт и исках да си го пробутам. 😀 Радвам се че се забавляваш. 🙂

  @Veso

  Има нещо такова, ама то и Уил Смит е голям и Джери Брукхаймър също, така че защо да не си спретнат един Голям "Лоши момчета 3"? Втория имаше бюджет 130 млн., и виждам как с едни 200 милиона може да се получи нещо готино. 🙂 Пък доколкото знам те винаги са се кефили снимайки тези филми, така че ще го спретнат за разтуха, а не за да се големеят.

  За "Безпощадно", ако беше казал трилър, щях да приема, но екшън… 🙁 🙂

 9. Йекшън йок!

  Трилър, ъъъ…???

  Телевизионен филм на големия екран – баш!

  Но най-важно е дали работи рекламата. Това ще разберем идния уикенд.

 10. Много подвеждащо заглавие и трейлър. Очакваш екшън, а получаваш драма за кечист, който жадува да стане актьор. Втората половина на филма го проваля отвсякъде – добре, че беше Мансел да спаси положението. 4.4/10

 11. Бях си намислил да пиша ревю, ама сега си го пуснах и едва го издържах и първите десет минути. С тоя филм се намразихме от пръв поглед. 🙁 Не знам какво ми стана, по принцип не правя чак такива прибързани заключения (освен за филмите на Джон Чу и още няколко урода)…

  PS Щях да го изключа и на втората, но само името на Мансел му даде толеранс от още 8 😀

 12. Не знам защо, но никой не вижда очевидното ….

  FAST – мошенически, нечестно спечелен

  FAST – разпуснат, развратен, леконравен, екстравагантен

  FAST – Пост (постът е свързан с въздържание). Това е ритуална религиозна практика.

  FAST – Здраво свързан. Нещо, което е много трайно и силно.

  FAST prisoner – Добре охраняван затворник.

  to lay FAST hold on – Пипам здраво.

  FAST friend – Много силно приятелство.

  the FAST set – ултрамодерните (в светското общество), картоиграчите, комарджиите

  Всеки, който е гледал филмът ще ме разбере. Оставям без коментар великолепният избор на музика (лично аз съм почитател на The Heavy )