На изключителен зрителски интерес се радва шестото издание на фестивала за документални филми, посветени на всички сфери на изкуството, Master of Art. Ето защо, за радост на почитателите, достъпът до всички 30 пълнометражни и 17 късометражни заглавия от актуалната селекция ще бъде удължен с още една пълна седмица. Продукциите ще могат да се гледат онлайн до 7 март включително на платформата Neterra.TV+, като зрителите могат да им се насладят от всяка точка на страната и от всякакво устройство. Броени дни след началото си Master of Art, на който НДК е традиционен партньор, отбелязва рекорден брой гледания както на новите филми, така и на секцията със специално подбрани фаворити от предишни издания.

Почитателите на изкуството и документалното кино могат да избират между два вида пакетни билети: всички филми от фестивала срещу 25 лв. или 15 заглавия по избор срещу 15 лв. В пакета от 15 заглавия всички късометражни филми се равняват на един пълнометражен. Двата варианта са достъпни тук: https://neterra.tv/festival/master-of-art.

Всички зрители, които вече имат закупени пакети, получават допълнителни 7 дни за още повече интригуващи продукции от богатата програма.

Сред предпочитаните до момента заглавия се открояват такива от най-разнообразни сфери на изкуството. На особен интерес се радват: филмът за знаменитата Клаудия Кардинале „Клаудия, мистериозната“, историята за ски пистата в центъра на Копенхаген „Да си направиш планина“, биографичният поглед над живота на художника и бохем „Тайните на Модиляни“, документалното изследване на титаните на италианския неореализъм „Фелини срещу Висконти: Дуел по италиански“ и още „Бернини разказва Бернини“, „Ботеро“, „Мис ван дер Рое – Павилион Барселона в две действия“, „Монреал – в светлината на спомените“, Марсел Дюшан: Изкуството на възможното“ и други.

Тазгодишната селекция ни запознава с редица любопитни личности и техните истории. Българският „Човекът с лулата“ ни среща с изключителния художник и аниматор Иван Веселинов, един филм направен с много любов от друг аниматор, режисьора Андрей Кулев. „Кимоната на Кубота. История върху коприна“ е за японския майстор, прекарал десетилетия в експерименти, пресъздаващи традиционна техника за декориране на тъкани, която по-късно служи за мост между Япония и света на висшата мода. Филмът „Станислав Немчик – последният бунтар на архитектурата“ пък ни среща с подценявания архитект от Силезия, виртуоз на тухлените сгради, известен още като „полския Гауди“. В „Хлябът наш насъщен“ се разкрива интересна гледна точка към един от неотменните елементи от живота на всевъзможни култури – хлябът. Филмът е заснет на няколко континента, а следата му минава дори и през България.

Почитателите на танцовото изкуство могат да открият нещо интересно и от тази сфера – филмът „Изтръгнати: Пътуването на танца“ проследява историята на джаз танца и неговият триумф над потисничеството и привилегиите. За любителите на литературата селекцията съдържа заглавия като „Етгар Керет“ или „Чудото на малкия принц“ – изключително човечен филм за страстните преводачи на книгата на Антоан дьо Сент-Екзюпери, намерила живот на повече от 375 езика, поглед над личните им истории и мотивации.

Разнообразието от сюжети за изкуство, представени в зимното онлайн издание на Master of Art, е впечатляващо, а пътешествието минава през близки и далечни дестинации като Япония, Камерун, Лесото, Мароко, Русия, Канада, Израел, Италия и други.

Пълната селекция от 30 пълнометражни и 17 късометражни филма от онлайн изданието на Master of Art ще бъде достъпна до 7 март включително на Neterra.TV+. Пакетите са достъпни тук: https://neterra.tv/festival/master-of-art

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *