Акира Куросава

Знаете, че винаги споделяме новини, свързани с изгубени или намерени проекти и сценарии, и въпреки че точно тези 3 сценария на Куросава едва ли някога ще бъдат доразвити или заснети, пак сме любопитни да разберем за какво става дума. Всепризнатият майстор – на нас като че ли най-много ни харесва прякора „Гранд кино-императорът” – Акира Куросава ни напусна през 1998 на 88 години, но интересът към него определено е незатихващ и докато проучвал творчеството и живота на режисьора за нова поредица книги „Akira Kurosawa Archives”, професор Ясуки Хамано открил 3-те незаснети сценария.

Два от сценариите, „Kanokemaru no Hitobito” (Хората на Канокемару) и „Ashita o Tsukuru Hitobito” (Хората, които правят утре), са за кинофилми, а третият – „Yoki na Kojo” (Веселата фабрика) – за радио пиеса. За радио пиесата не знае нищо друго, освен че е написана преди кино дебюта му и доколкото разбираме, е поставяна през 1942.

„Kanokemaru no Hitobito” от друга страна е историята на „моряци на стар пътнически кораб, които преодоляват бурни морета” – сценарият не е съвсем завършен, защото проектът, създаден за Тоширо Мифуне, е спрян. Но явно сме имали шанс за още едно сътрудничество между Куросава и Мифуне.

Ashita o Tsukuru Hitobito” пък си има официален синопсис: „Две сестри – едната е танцьорка, а другата работи в голямо филмово студио – се замесват в профсъюзната стачка на железопътни работници, един от които е квартирант на момичетата и родителите им. Бащата първоначално спори с дъщерите си, но мнението му за стачката се променя, когато и той губи работата си.” Според самият Куросава, той не е единственият автор на този сюжет.

Както вече казахме, едва ли тези сценарии ще видят бял свят, освен в книгите на професор Хамано. Но ако сте в настроение за Куросава, то съвсем скоро ви очаква една много приятна изненада – в рамките на 24-тото издание на Киномания, по случай 100-годишнината от рождението на режисьора, ще можете да видите „Сънища“, „Размирие“ и „Кагемуша: Сянката на войната“.

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

2 Comments

  1. Рядко се случва да има толкова интересна кино новина. Ще е много жалко, ако никой не се навие да реализира тези сценарии (разбира се, ако са достатъчно завършени). "След дъжда" рулираше…