Cop Out - Скатавки - ревю

Без заобиколки „Скатавки” е една от най-големите тъпотии, които съм имал (не)щастието да гледам напоследък. Разбира се, бях гледал трейлърите и бях подготвен за типа хумор, на който ще стана свидетел, но от друга страна, макар да не е по негов личен сценарий, все пак говорим за филм на Кевин Смит, така че имах някакви очаквания.

Предвид факта, че това е първият филм, който не е по негов сценарий, и първият филм разпространяван от голямо студио, мога лесно да заключа, че най-накрая Смит, простете за цинизма, е продал независимия си задник, предполагам, за да може да работи заедно с Уилис, с който (всички знаем) са си дружки.

Историята е следната: за да плати сватбата на дъщеря си, Брус Уилис, който няма никакви пари – още повече, заедно с партньора си Трейси Морган е отстранен от длъжност – е принуден да продаде рядка и много ценна бейзболна карта. В момента на продажбата обаче, той е обран от двама бездарници, които в последствие я препродават на кръстен на сандвич местен гангстер, който поради глупостта на две от мутрите му, е по следите на автомобил, в чийто багажник е заключена мексиканска наложница, притежаваща информация за стотици офшорни сметки за милиони долари.

Cop Out - Скатавки - ревю

В своята същност филмът представлява пародия на „buddy cop” филмите със всичките и клишета: с противниковия полицейски екип, със семейните проблеми, с отстраняването от длъжност ако щете, със симпатичния престъпник, със строгия шеф, абе с всеки един елемент, който ви хрумне и е характерен за този жанр. С други думи един вид „омаж”. Между другото героят на Трейси Морган се опитва да произнесе същата тази дума, за да оправдае цитирането на реплики от филми, за да сплаши свидетел – една от малкото забавни сцени, която уви присъства в трейлъра. И не ви ли дразни, когато в такива моменти (или пък при имитиране на хора) да ви казват за кой точно става въпрос? Ако не можете да се досетите сам, или препратката и имитацията не струват или просто не сте запознат с материала, тогава и да ви обясняват какво значение има?

Честно казано, не ми се ще да влизам в някакви по-големи подробности, затова какво не му е наред на филма, защото това означава, че трябва да му посветя време и труд, а не мисля, че той го заслужава. С едно изречение, „Скатавки” е от онзи род филми, които имат смисъл, само ако наистина са смешни – а не просто да се предполага да са такива.

Cop Out - Скатавки - Шон Уилям Скот

За финал все пак да кажа, че във филма все пак има нещо положително и това е Шон Уилям Скот. Този човек е като… как да кажа… като Хемингуей на простотиите. Няма такъв кретен просто. Ако не беше той, филмът щеше да ме приспи (и в двата смисъла на думата) на втората минута.

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

3 Comments

  1. Този филм го гледах 4 вечери.

    Трудно преглъщах,eдва стигнах финалните надписи.