Metropolis

През юли 2008 филмови експерти обявиха, че са открили 16 мм редуциран негатив на оригиналната версия на един от най-великите и влиятелни филми в историята на кино изкуството „Метрополис” на Фриц Ланг. След поредица от тестове за потвърждаване на автентичността, остарелите и силно повредените кадри са изпратени за сериозна реставрация. От този момент насетне, всички застинаха в очакване на шанса да се насладим на пълната версия на този шедьовър, претърпял през годините десетки промени, някои от които добри, някои не чак толкова.

На 23 този месец от „Apple” най-накрая пуснаха HD трейлър на филма озаглавен „The Complete Metropolis”, включващ 25 минути с невиждани досега кадри и пълната оригинална музика на Gottfried Huppertz, който можете да видите по-долу.

Дори и да не сте гледали филма скоро, доста лесно може да забележите новите кадри, които – колкото и да са напреднали технологиите в реставрацията на негативи – ясно се открояват с по-ниското си качество.

Просто няма как да ви опишем колко много ни се иска да видим тази отдавна мечтана версия на филма на голям екран, но силно се съмняваме, че ще имаме този шанс тук в България. За целта ще ни се наложи да изчакаме обявеното за края на годината издание на Blu-ray.

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *