ALIEN Завръщането на легендата

През 1979 г. Ридли Скот, с известна помощ от страна на Х. Р. Гигър, пренаписа правилата на любимия ни жанр и създаде едно от най-известните чудовища и един от най-влиятелните филми в историята на киното. Вдъхнови десетки от младите режисьори, които днес доминират бокс офиса и се издигна до статута на жив бог за милиони фенове по целия свят. И въпреки че Джеймс Камерън пое щафетата по безобразно добър начин, надеждата, че Скот, бидейки бащата на франчайза, може да се завърне към Пришълеца, така и не умря. И има-няма 30 кратки години по-късно, по всичко изглежда, че чакането е към края си.

Когато за първи път чухме новината, че Ридли Скот подготвя предистория на „Пришълецът”, упорито се говореше, че той ще се заеме само с продуцирането на проекта, а на режисьорския стол ще седне Carl Erik Rinsch. Но не това беше новината, която милионите фенове на поредицата искаха да чуят. Скоро обаче, молитвите им бяха възнаградени и Скот обяви завръщането си като режисьор.
Успокоени от факта, че най-правилният човек на Земята, ще се грижи голямата ни любов вече да не бъде поругавана от бездарници, зачакахме спокойно деня, в който ще научим нещо повече за проекта. Този ден се оказа вчера.

На пресконференция по повод премиерата на „Робин Худ”, Ридли Скот отговори на няколко въпроса свързани с Пришълеца и потвърди най-голямата и може би най-важната geek фантазия в цялата историята на поредицата: „Ще разберем кой по дяволите беше онзи Space Jockey. Онзи, който седеше в стола на извънземното превозно средство – имаше един огромен тип, който седеше или в нещо като техника или в астро- кресло. Спомняте ли си го?”

Дали си спомняме? Не казахме ли току-що, че това е абсолютната geek фантазия? От мига, в който Далас се изкачва в космическия му кораб и произнася репликата: „Костите са извити навън, сякаш е експлодирал отвътре”, никога не сме го забравяли.

Space Jockey

Не сме забравяли също, че част от това, което правеше поредицата специална, бе образът на Елън Рипли, изиграна от великата Сигорни Уивър. Нека също така не забравяме, че тя има номинация за Оскар за изпълнението си в „Прищълците” и бе единствената, която можеше да си съперничи с Кралицата. Затова, някак си естествено идва и въпросът, ще се завърне ли Рипли? Уви, това няма как да се случи, тъй като действието на филма се развива 30 години преди събитията в „Пришълецът”. Ридли Скот потвърждава това, но дава и сериозна заявка за нов потенциално култов образ с обещанието че: „Главният герой в тази предистория ще е жена.”

И като стана дума за Кралицата и предвид факта, че образът и присъствието й, както и самите ксеноморфи (пришълци) са се е изхабили от безкрайната експлоатация, какво би могъл да направи Ридли, за да ни накара отново да тръпнем в ужас? Той осъзнава този факт повече от всеки друг и казва, че би искал заедно с Гигър да измислят нещо „съвсем различно”. Чудим се дали това „съвсем различно” изключва един от любимите ни образи, който не присъства във филмовия канон – този на Императрицата. И в двата случая, щом самият Гигър е замесен, нямаме абсолютно никакви притеснения за това, с което ще ни изненадат.

Покрай цялата 3D мания напоследък, изглежда нямаше как и тази тема да бъде избегната, особено след като имаше слухове и за „Робин Худ“. На въпроса „Говори се, че ще е в 3D…” Скот отговаря с леко измореното „Разбира се, че ще е в 3D.”. Можеше да се очаква, но не сме сигурни, че това е най-добрата новина. Заинтересувани от темата, “Collider” взеха специално интервю от Скот свързано с този въпрос, което можете да прочетете тук.

Накрая Ридли Скот има интересно допълнение и към сюжета. „Филмът е най-вече за тераформирането. Планети, планетоиди и парчета земя, който да бъдат тераформирани и на които да се зароди живот”. Тази гигантска инициатива е водена от „Weyland Corporation”, които все още не са се събрали с Yutani, за да образуват всемогъщата и отговорна за повечето мизерии в ранните филми, „Weyland-Yutani Corp.”

Weyland Yutani Corp.

О, и да не забравим последната интересна подробност, която запазихме за финал – Скот иска да снима 2 филма! Но засега това е само идея: „Все още се опитвам да направя първия.”

За тези, които все още не им се ще да повярват, че всичко това се случва (все пак и друг път сме виждали филми достигнали до това ниво, които никога не са виждали бял свят – ние самите имаме плакат на „Crusade” на Пол Верховен с участието на бат Арни) ще завършим с думите на самия Скот: „Все още доизкусуряваме нещата, но вече работим по филма. Няма съмнение, че той ще бъде заснет.”

Така че очаквайте го по кината в края на 2011 или началото на 2012.

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

12 Comments

 1. Дори и ако е в ролята на някой нещастник, който умира по безобразно атрактивен начин още на втората минута? 🙂

 2. Кърт Ръсел си владее. Той си е олдскул. Виж гладиатора може да си лега в началото още, не виждам проблем.

  Това е един чудесен повод да се прегледат старите неща отново.

 3. Няма да ви казвам как ги чакам да излезнат на блурейки. Ще ги разцепа от гледане.

 4. Алиен си остава една от най добрите, ако не и най-добрата хорър класика. Надявам се прекуъла да е на нивото на първите три, а не на А вс П или на пост-Фин4ър А3 клонингите.

 5. 🙂 🙂 🙂
  Две години по-късно – ентусиазмът си е все същия 🙂 🙂 🙂
  Още малко остана 🙂

 6. Чи как? 🙂 🙂 🙂
  Надявам се след още 2 години, когато говорим за „Прометей“, ентусиазмът пак да си е същият. Няма ли да е чудесно? 🙂