district-9

„Сектор 9” е една от приятните изненади тази година, която, уви, не успя да привлече достатъчно внимание у нас, за сметка на десетки боклуци, направили повече от приличен, но незаслужен боксофис. За разлика от повечето подобни заглавия, които също могат да се похвалят с отлична и предизвикателна визия, страхотни специални ефекти и техническо съвършенство, филмът разглежда една доста сериозна проблематика, която сме свикнали да ни бъде поднасяна по-скоро от документалното кино. И друг път сме споменавали, че сме абсолютно сигурни, че ако на Земята пристигне солидна популация от извънземни, които не са в състояние да ни унищожат, и които са неспособни да се завърнат у дома, ще свършат точно на място като “Сектор 9”. Реално погледнато, ние така третираме самите себе си, какво остава за, да си го кажем честно, грозноватичък насекомоподобен извънземен вид.

Радостен е и фактът, че освен финансов успех филмът си спечели и любовта на критиката. А що се касае до тазгодишната му номинация за „Оскар” в категорията за най-добър филм, просто нямаме думи. Не за друго, а защото знаем какво е по принцип отношението на академията към фантастиката, да не говорим за фантастичен „body horror”. Всъщност, преди година бихме заложили доста на това, че скоро няма да видим фантастика номинирана за нещо повече от технически категории. За това, колкото и да ни се струваше неудачно връщането на старата традиция на академията да номинира десет филма в категорията, няма как да не си пожелаем това да не е само едногодишна прищявка.

Силно се надяваме, че за разлика от кинопоказа му у нас, DVD-разпространението му ще е по-успешно, защото филмът, определено го заслужава. Стискаме палци и за Blu-ray.

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

11 Comments

  1. Не знам защо, но едва сега успях да изгледам филма … и като върл почитател на фантастиката съм наистина впечатлен предвид последните гаври с жанра … още повече че вчера ме изуми и "Moon". Двата филма са много различни, но определено ми оправиха настроението за доста дълъг период от време …

  2. хаха да, и аз се учудих на късмета си … предполагам че съм изчерпал добрата орис за години наред 🙂

    и само нещо относно "Moon" бих искал да споделя и по специално за Сам Рокуел … този човек успява с някаква удивителна лекота да изглежда пълен клошар … може би ролите му до този момент са го вкарали в някакъв стереотип, но лично мен ме впечатлява 🙂

  3. дааа … благодаря за което, животът беше прекалено хубав ….Джей Ло винаги ми е действала като катализатор на …нещо подобно на следродилната депресия при жените..т.е. плача неудържимо месеци наред. Научил съм се да я лекувам със избрани моменти от "Enough", които действат наистина чудодейно и лечебно на менталния статус ….

  4. Вие май си имате ваша си приказка?

    @MadMax

    Аз пък като и видя диференциала на Ло и ми става гот на душата. 🙂