В един по-различен свят вероятно по това време щяхме да пишем рецензия за „Почетен гост“ („Guest of Honour“) – най-новата творба на канадския майстор на сложни психологически драми Атом Егоян, и щяхме да сме направили специално интервю с него, защото буквално миналата седмица той трябваше да бъде в София и да представи лично филма си на 24-тия София Филм Фест.

Но… както всички знаем – „Life is what happens to you when you’re busy making other plans…“ – и за момента ще се задоволим с трейлър, в който се вихри един наш любим актьор – Дейвид Тюлис.

В основата на емоционалната семейна драма са отношенията между баща и дъщеря, а спецове, видели филма на премиерата му в програмата на фестивала във Венеция през септември, я определят като „комплексно, отчасти меланхолично изследване на семейни връзки, съчетани със сериозни сюжетни обрати“. Ето какво гласи официалният синопсис:

Джим (Тюлис) и дъщеря му Вероника (Лайла де Оливейра), млада гимназиална учителка по музика, се опитват да разгадаят взаимно преплетените си истории и тайни в „Почетен гост“, най-новия филм на Атом Егоян („Примамливото отвъдно“). Авторът разчита на анализ на възприятията, на спомени, опит за покаяние и даряване на прошка. Хаосът е предизвикан от един нападателен шофьор на училищен автобус – Вероника е обвинена в злоупотреба с учителската си позиция по отношение на един 17-годишен красавец и още един ученик, и е арестувана. Убедена, че заслужава да бъде наказана за прегрешенията, извършени от нея преди години, тя отхвърля опитите на баща си да я освободи под гаранция. Шокиран от реакцията на Вероника, измъчван от мъчителна болка, Джим започва да има проблеми в работата си – той е инспектор, прилагащ безскрупулно важните санитарни изисквания за кухните на ресторанти и места за обществено хранене, и има сериозно влияние върху малкия, семеен бизнес. Той не се колебае в използването на властта, която му дават позицията, знанията и уменията му. Междувременно се оказва, че последното парче от сложния пъзел на отношенията между баща и дъщеря е във владение на отец Грег (Люк Уилсън)…

Съдбата на „Почетен гост“, чието разпространение трябваше да стартира през април на територията на доста европейски държави, в момента е неясна – подобно на много заглавия, чиито премиери бяха планирани през пролетта. Ако световните разпространители решат да разчитат на дигитални опции, вероятно ще имат успех предвид пандемичните обстоятелства в по-голямата част от света.

плакат

И сега – един личен поздрав от Атом Егоян към българската публика, публикуван на страницата на София Филм Фест, в своеобразния онлайн-дневник, представящ акценти от фестивалната програма – докато си чакаме истинския фестивал, (да се надяваме) по някое време през лятото, което ни очаква… Enjoy!

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *