Лоши момчета завинаги / Bad Boys For Life

There’s more time behind this franchise than in front of it.
 

Докато влизах в киното и чаках търпеливо да минат безкрайните реклами и трейлъри се замислих колко много време мина от „Лоши Момчета 2“, колко много се промени светът на киното и телевизията и как екшън жанрът претърпя огромна метаморфоза през последните две десетилетия. Ако в края на 90-те и началото на новия век летвата е била нискобюджетни кютеци с Жан-Клод Ван Дам и тук-там по-високобюджетен блокбъстър тип „Матрицата“, днес нормата е 200 милионна продукция от типа на „Бързи и яростни“, където визуалните ефекти и грандомащината са на преден план. Мисля, че всеки трябва да се замисли за тази неподозирана еволюция в жанра и да подходи със по-занижени очаквания, преди да гледа „Лоши момчета завинаги“. Изненадващо филмът подхожда по-минималистично и се оказва не само неочаквано добро продължение на поредицата, но и добър завършек на трилогията за маямските ченгета.

bad-boys-review-02-20200118

Изминаха цели 17 години от последния път, в който гледахме Уил Смит и Мартин Лорънс на голям екран в ролите на Майк Лолъри и Маркъс Бърнет. Не само актьорите, но и техните герои са остарели и Маркъс се опитва отчаяно да убеди Майк, че е време за пенсиониране и задомяване. Майк, естествено, е на противоположно мнение и благодарение на завръщането на неочакван стар враг, дуото отново е въвлечено в безкраен низ от гонки, престрелки и насилие. Сюжетът няма как да е по-улеснен от това, което влияе позитивно на времетраенето на филма. В рамките на два часа зрителят има чувството, че е на задната седалка в полицейска кола и или се смее на диалогът между главните герои, или е по средата на вдигаща адреналина гонка из улиците на Маями.

Чарът на поредицата се състои в сблъсъкът на характери между Смит и Лорънс. Така наречената „buddy cop“ химия помежду им не е изчезнала въпреки дългото отсъствие на франчайза и учудващо сценарият предразполага към доста добри шеги и динамика не само по време на екшън сцените, но и извън тях. И двамата актьори имат същата харизма като от едно време, но няма как да не се забележи, че Мартин Лорънс е видимо напълнял и актьорът е изключително пасивен през целия филм, като разчита главно на комично развлечение. От друга страна физическият товар се пада на Уил Смит, който предимно размахва юмруци и оръжия, отколкото да остроумничи. Приятна изненада е, че за разлика от поредицата „Бързи и яростни“, където думата „семейство“ е преекспонирана до такава степен, че е лишена от смисъл, основата на „Лоши момчета завинаги“ е семейството и как няма нищо по-важно от него. В рамките на един филм Смит и Лорънс успяват да убедят зрителя в тази теза по много по-успешен начин, отколкото Вин Дизел и компания се мъчат да го направят вече осем филма подред.

bad-boys-review-03-20200118

За огромно съжаление на феновете на поредицата Майкъл Бей не сяда зад камерата, за да завърши започнатата трилогия, но пък има кратка поява във филма. Мястото му е заето от Адил Ел Арби и Билал Фала, които нямат дълъг стаж в екшън жанра. Въпреки това дуото успява да запази визията от предходните филми и предпочита да разчита на по-стегнати и минималистични екшън сцени, отколкото да навлиза в ексцентричната територия зададена от Бей в предните филми. Това е както плюс на филма, така и негов минус. Ако има едно нещо, в което Бей е добър – това е т.нар. от феновете Bayhem (Bay + mayhem = Бей + хаос). Тук има наченки за налудничави екшън сцени, но режисьорите са предпочели да не нарушават законите на физиката прекалено много и вместо това разчитат предимно на престрелки в затворени пространства, съчетани с интересни ракурси на камерата.

bad-boys-review-04-20200118

Въпреки гореизброените плюсове, „Лоши момчета завинаги“ страда по няколко параграфа. Част от поддържащите герои са лишени от по-задълбочено представяне и в резултат се свеждат до заменими двоуизмерни персонажи, чиято функция е да придвижва сюжета напред. Най-голямата спънка в продукцията се оказват злодеите. Макар да имат интересна итродукция, с напредването на филма се разкриват подробности около тях, които са А) меко казано абсурдни и Б) незаслужени заради краткото им екранно време. В допълнение част от шегите на Смит и Лорънс невинаги улучват целта, а по време на едно от преследванията из улиците на Маями, зеленият екран зад актьорите, както и техните двойници, са натрапчиви и биха извадили зрителя от действието.

Въпреки това „Лоши момчета завинаги“ е добър избор ако сте на касата пред киното и се чудите на кое заглавие да обърнете внимание. Филмът гарантира екшън и забавление в рамките на два часа, като затваря трилогията по един доста приятен начин и задава възможност за евентуални продължения. Дори те да не се осъществят, „Лоши момчета завинаги“ е перфектно отпращане на героите към залеза и със сигурност е глътка свеж въздух в жанра.

Оценка: 7.5/10

коментари
 
Отговорете »

 
 • radi
  2020-01-19 at 00:42

  Хареса ми. Чудя се дали наистина има опция за 4 със същия състав

  Отговор

  • X-Force
   2020-01-19 at 01:12

   Оказва се, че вече работят по 4 заради успеха от първия уикенд в бокс офиса.


  • UZUMAKI
   2020-01-20 at 14:15

   За съжаление, може и да има още :(


 • Dredd
  2020-01-20 at 02:53

  Повече от доволен! Така се прави рефреш на деветдесетарски екшън към 2020 🤗

  Отговор

 • kikogod
  2020-01-20 at 13:36

  7,5? Момчета, моля ви, малко по-сериозно. Филма е бутафорен 😀 Да, изкефи ме, хареса ми да го гледам, но тръгнеш ли да го анализираше е майка плаче. Отчайваща режисура, монтаж и тайминг, като си личи, че режисьорите са пълни аматьори. Поради което, доста и от смешките увисваха в нищото сякаш. Сценарии все едно писан от тийнейджър, на който са му казали „имаш 2 ченгета и лош мексиканец. Айде да видим какво ще измислиш“. И някак си всички персонажи успяват да са по-оувър дъ топ дори от предните части, сякаш действието се развиваше във видео игра – всички бяха като някакви супер герои. За екшъна уж идеята е била да е по-притъпен и приземен, а въпреки това, някак си успяваше да изглежда по-измислен на моменти, дoри от този на Бей, което не ми го побира акъла! 😀 Да, имаше приятни драматични моменти, не лоши бъзици и химията м/у Смит и Лорънс все още посработва, но филма е за не повече от 5-6.

  Отговор

 • legrandelf
  2020-01-20 at 13:50

  Майк Лаури*

  Отговор

 • Milbo
  2020-01-23 at 01:05

  Мисля си – като гледам как момчета говорят за филм със заглавие:
  Лоши момчета, който е от франчайз Лоши момчета…

  Its depressing …

  Искам да чета как интелигентни жени си говорят за некъф филм ….

  Нова година е – новогодишни пожелания и т.н. –

  Дали сайт като този може да направи нещо да се четат мнения и на момичета, че даже и жени от време на време …Да имат интерес да идват – че и да се зачитат … и да си говорят – за всеобща радост

  Мисля си – нек’ва секция за жени да се направи – за романтични филми или нещо (те си знаят най-добре какво искат да гледат и да си обсъждат) където те да знаят, че няма да идват много момчета , защото ще могат спокойно да говорят за ‘женски’ филми, например – Момчетата няма да им е интересно и просто няма да идват – или ще знаят, че е зона забранена за простотии –

  Нищо не е вечно – всяко нещо може да се променя –

  Отговор

 • Бтв
  2020-01-23 at 01:14

  Здравейте хора ! Някой ще гледа ли на 27.01.2020 от 22.30ч по най-добрата българска телевизия Би Ти Ви новото вечерно шоу на Николаос Цитиридис.Ще бъде мега интересно и забавноо ! Нямам търпение ! Йей !!

  Отговор

  • stealth
   2020-01-23 at 09:06

   Здрасти, спамер! Кой гледа телевизия още!?


 • Riddick
  2020-01-26 at 15:46

  убу де, аз не разбрах, кинтите на Майк Лауууури, от картела ли са, или наистина е наследник, щото каза, че оная мехико милфка е създала Майк Лауууури.
  Не съм доволен от завършека на трилогията, ужасно нелеп сценарий, убиха и капитанчето ;(
  за мен е 5/10.

  П>П. чудя се защо някои съживени франчайзи работят и днес, други не?
  Мисията невъзможна е чук вече трето десетилетие. Роки, Крийд и Рамбо, макар не хитове, си намериха фен база, и стоят що годе адекватно.
  Тетминатор, Зов за завръщане, Умирай трудно, Лошо момчета, Ловци на духове, Мъже в черно и още и още, стоят нелепо, дразнят, а старите им версии, са гледаеми и днес, и то не само заради носталгията….

  Отговор

 • dfdfd
  2020-02-07 at 19:27

  Инфантилен и бутафорен, направен с една единствена цел да се спечелят некви кинти набързо. Не съм си помислял, че Майкъл Бей ще ми липсва

  Отговор

Коментирайте