Две години след избухването на скандала с Харви Уайнстийн и появата на движението #MeToo новините за случаи на сексуален тормоз в развлекателната индустрия не спират. Някои от влиятелните мъже на деня загазиха наистина здраво (Кевин Спейси изгуби хитовата си роля в „House of Cards“ и беше изваден от „Всичките пари на света“ в постпродукция), а други като Морган Фрийман и Джеймс Франко, уличени в недотам ужасяващи, но все пак неприлични актове, продължиха кариерите си почти необезпокоявани.

Десетките статии в престижни американски издания и изповедните книги от потърпевши знайни и незнайни жени загатваха, че е въпрос на време подобна история да оживее на екран. Моментът настъпи с „The Assistant“ – първият игрален филм на австралийската режисьорка Кити Грийн, която в последните няколко години реализира страхотни документални проекти като „Ukraine is not a Brothel“ и „Casting JonBenet“.

The Assistant“ проследява един ден от живота на Джейн (Джулия Гарнър), която малко след завършването си започва мечтаната работа като асистент на холивудски продуцент. Първоначално задълженията ѝ изглеждат напълно обикновени – правене на кафе, поставяне на хартия в принтера, поръчване на обяд, организиране на пътувания, приемане на съобщения, онбординг на нови служители. Постепенно обаче Джейн започва да разбира за злоупотребите с положение, които са пропити във всеки аспект на работната ѝ среда – нещо, срещу което тя решава да се изправи, но бързо разбира истинската дълбочина на системата, в която е попаднала.

Продуцентите не са обявили, че това е истинската история на скандала Уайнстийн, но е факт, че Грийн, която е и автор на сценария, прекарва 10 месеца в проучвания на разкази именно от приближени до детронирания шеф на Мирамакс. Вижте и трейлъра:

Видяното дава отлична заявка за напрегнат психологически трилър по актуална обществена тема. Атмосферата е задушаваща и предава добре начина, по който би се чувствал всеки начинаещ професионалист в подобна мътна схема – безсилен и объркан. От кадрите ни се струва, че Кити Грийн успява да ескалира напрежението хладнокръвно и с виртуозен минимализъм.

25-годишната Джулия Гарнър, която грабна „Еми“ за поддържаща роля в отличния „Ozark“ през 2017 г. вече получава бурни овации от критиката за превъплъщението си. В ролята на милия, но очевидно безучастен HR на компанията влиза Матю Макфейдън, усъвършенствал напълно американския си акцент след два сезона в хитовия сериал на HBO „Succession“. Определено това ще е един от независимите проекти, които ще очакваме с нетърпение следващата година. В ролите ще видим още Макензи Лий, Кристин Фросет, Джон Орсини и Ноа Робинс, а продуцент е Bleecker Street.

Премиерата на „The Assistant“ ще бъде на 31 януари 2020 г.

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *