Смехът ще спаси света… но може да погуби град Готам. В „Жокера“ на Тод Филипс смехът е болезнен спазматичен тик, присъщ на психически нестабилния wannabe комик Артър Флек, който страда не само от собствените си ментални недъзи, посети още в ранното му детство, но и от повреденото общество, в което се опитва да се впише. Постепенно еволюцията на образа го отвежда в мрачни посоки и го трансформира по ужасяващ начин, а за да може драмата на Флек да бъде оптимално убедителна, въздействаща и шокираща, персонажът има нужда от актьор, който обективно отговаря на определението „шибан гений“. Този шибан гений е Хоакин Финикс, разбира се.

Жокера“ е рядко качествено заглавие на границата между комерсиалното и фестивалното кино, а ефектът му е поразяващ. Цяло чудо е, че изобщо съществува, затова преценихме, че ще е срамота, ако не му обърнем внимание в рамките на универсално признатия и обожествяван от любители-психопати подкаст Inglourious Kunts. Toзи път дискусията е по-скромна като брой участници, но е изчерпателно дълга, затова се настанете удобно с пуканки, кола и диазепам, фокусирайте се върху екрана и изслушайте разговора на първокласните майни Мартин Касабов и Стефан Димов в рубриката „2 Kunts 1 Couch“, като изказваме специални благодарности на кино клуб „Пловдив за колаборацията и подкрепата.

All we have are positive thoughts:

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

19 Comments

  1. „като цяло има доста Birdman-ски неща в тоя филм“

    И не само. Този мотив за артиста/пърформъра/шоумена, който бива тласкан от събитията по нанадолната спирала силно реферираше и неща като All That Jazz, а и The Wrestler (който като емоционален ефект му е най-близък, като че ли). Любопитно е, че Аронофски твърдеше, че филмът му пък е вдъхновен от един албум на Charles Mingus – The Clown – който разказва историята за незабелязан от никого клоун, който се самоубива в името на удоволствието на публиката. 🙂

    1. Като софиянци дремат така става

  2. другия път ще пием ПРЕДИ да включим камерата, за да не се взираме в сърцето на мрака.

  3. Легендарният режисьор Франсис Форд Копола се присъедини към острите критики срещу филмите по комикси на Marvel, дни след като Мартин Скорсезе зачеркна супергеройските продукции с коментара „Това не е кино“.

    https://m.webcafe.bg/article/382492432

    1. Скорсезе и Копола са великани в индустрията, но с подобни коментари се излагат като кифладжии и звучат като мрънкащи динозаври, че никой не им гледа филмите. Особено Скорсезе, без чиято намеса въобще нямаше да получим „Жокер“. Пълен лицемер – едното не било кино, а в същия момент продуцира филм за най-известния комиксов злодей по калъп на негови филми …

    2. Ами… въпросите и към двамата бяха относно филмите на Марвел! Това че някои журналисти искат да изместят темата, така че уж коментарите на световно известните режисьори да се отнасят за цялостното комиксово кино, това е вече съвсем друго . Но истината е, че и двамата режисьори не коментират комиксовото кино като цяло, а само филмите на Марвел. Които са правени по калъп, и са като непрестанна латино сапунка. Ако ги бяха попитали същото за Дързост и Красота, може би щяха да отговорят по същия начин. Ха-ха!

      ПП В интерес на истината има само няколко филма правени по комикс, които си заслужава да се видят. А това са Логан, Уочмен, първите два филма за Батман на Нолан, и сега Жокера! Всичко друго е като пуканки, или захарен памук! Докато пуканките не са свършили, то и филмът е интересен! Но с приключването на филма приключват и спомените ти за „вкуса“ на същия, почти като захарен памук!

    3. Теб пък кой те пусна от психиатричното – я марш обратно в стаята с меките стени!

    4. Явно му настъпих мазола, а може би даже лявото мъдо, което е доста по-голямо(нищо болестно надявам се, просто природа) и го кара да залита като ходи! Ха-ха!

    5. #Касабов
      Знаете, че съм винаги тук наоколо😑🤗 Просто ме мързи да пиша…

  4. Да не забравяме най – малоумната критика : Жокера бил левичарски филм за борбата на добрите бедни срещу лошите богати!!?? Ха ха ха ха ха ха ха ха
    Иначе само като чух, че сте го гледали общо пет пъти си сипах веднага една бира и усилих звука 🙂

  5. Много съдържателен епизод.Ама малко сте неприятни за гледане.

  6. Из хумористичния сайт Ротън Томейтос:

    Terminator: Dark Fate – 70%
    Joker – 69%

    1. Мартин Скорсезе току-що каза, че Жокера е „remarkable work“ – значи според тия цифри Т6 е горе-долу в същата графа 😀 😀 😀

  7. Скорсезе се преподава в Академията, а едва ли някой Авенджър някога ще се помни дори. Нека Големти режисьори да ви го кажат, че това не е кино, а кинаджийски бълвоч.

  8. Имате ли представа дали Жокер ще бъде официално издаден в България на блу-рей?