Все повече и повече творци в днешно време разчитат на носталгията, за да спечелят своите фенове. Няма значение дали говорим за нови версии на стари игри, но с по-хубава графика, за по-добре звучащи песни с изчистен звук, подобряване на картината на класически филми или чисто нови техни итерации, дори за екранизации на известни и обичани литературни произведения. Оригиналността вече е нещо рядко, рисково и съмнително. Големите студиа предпочитат да играят на сигурно и оставят все повече и повече независими продукции да бъдат “иноватори”. Едва ли много ще се изненадат като разберат, че „Терминатор: Мрачна съдба” също е от тези „носталгични” филми, които искат да се харесат на публиката благодарение на вече изградено, но все още неразрушено, минало.

Ревюто, което ще последва, най-вероятно ще съдържа някакви спойлери, затова продължете да четете на собствена отговорност.

линда хамилтън

Терминатор: Мрачна съдба” прави това, което „Хелоуин” направи миналата година – зачерква всички останали продължения и поставя своите главни герои години след, в случая, втория филм. „Терминатор 3: Бунт на машините”, „Терминатор: Спасение” и „Терминатор: Генисис” (дори „Хрониките на Сара Конър”, които така или иначе никога не са били част от филмовия канон) биват забравени и сякаш никога не са съществували. Отново, подобно на вече споменатата класика на Джон Карпентър, тук получаваме една смазана от живота, но продължаваща да се бори Сара Конър, която е достатъчно калена и в бойна готовност. Ненапразно споменах в началото за носталгията, защото още първите откриващи сцени, преди дори да започнат надписите на филма, крещят и се опитват да покажат на зрителите, че „Терминатор: Мрачна съдба” е директно продължение на „Т2: Страшният съд”. Виждаме кадри от класиката на Джеймс Камерън от 1991 година, показват ни и сходна, макар и леко различна, откриваща сцена на нападащи терминатори с готови за стрелба оръжия. Дори пословичното натрошаване на човешки череп се повтаря тук.

Сюжетът на „Терминатор: Мрачна съдба” може да бъде описан с редица епитети, но оригинален със сигурност не е един от тях. Не знам защо, но едно от първите неща, за които се сетих, беше „Междузвездни войни: Силата се пробужда”. Там също имахме силно рециклиране на стари идеи и повтаряне на вече познати и обичани теми с цел носталгия. Сценаристите са взели голяма част от сценария на Т2 и са променили част от половете на своите главни герои. Младо мексиканско момиче (Наталия Рейес) е новата цел на изпратен от бъдещето смъртоносен терминатор (Габриел Луна), който няма да се спре пред нищо, за да я убие. Подобно на Т1, съпротивата изпраща човек, в случая силно подобрен (Макензи Дейвис), който да предпази жертвата, защото от нейното оцеляване зависи цялата човешка раса и нейното бъдеще. Човечеството не се е научило от грешките си и е създало нов изкуствен интелект, който пък от своя страна повтаря сценария „Скайнет”. Можете да ме прекъснете по всяко едно време ако нещо от споменатото ви звучи познато.

макензи дейвис

Хубавото е, че новият филм много бързо се опитва да изгради своя собствена идентичност и да не разчита само на носталгията по своите предшественици. Противно на много очаквания, а и маркетингови заблуди, „Терминатор: Мрачна съдба” не е история за Сара Конър, макар тя да е неотлъчна част от нея. Много ревюта, които прочетох след като гледах филма, също акцентират повече върху това, което лично аз смятам за грешка. За съжаление, още с първата сцена (без да я спойлвам, за който не я е гледал) сценарият, който е директно продължение на първите два филм от поредицата, заличава всичко постигнато от тях. Тези кадри няма как да не оставят прекалено негативен отпечатък върху повечето зрители, защото имат за цел само и единствено да подпомогнат действието и бъдещето развитие на Сара Конър. Да не говорим, че противоречат на всички закони на логиката.

Но, както вече казах, това не е филм за Сара Конър, а за Грейс и Дани. Те са новите Т-800 и Джон. В същото време те са Рийс и Сара. Още от началото героинята на Наталия Рейес ни е представена като силна и самостоятелна млада жена. Тя става по тъмно, за да набере свежи цветя за вазата в кухнята, да купи закуска за своите брат и баща, да приготви обяд за работното място, да организира и напомня на всички в къщата за техните задължения и отговорности. Познава се с хората в квартала и те много я обичат. Готова е да спори със своите началници, за да може брат ѝ да запази работата си. Дани е борбена и неуморима, но в същото време крехка и ранима. Филмът по всякакъв начин се опитва да ни набута това в лицето и в даден момент започва леко да прекалява. Далеч съм от мисълта да прокламирам продукцията като феминистка, както мнозина направиха заради триото женски главни героини. Глупаво е и дори това да е целта, продължавам да смятам, че е излишно.

terminator-dark-fate-03-20191027

Даниела Рамос е бледо копие на Джон Конър, но опитвайки се да разчита повече на себе си, а не на чуждата помощ. В същото време тя е дори още по-бледо копие на Сара от първия „Терминатор”, но без силното излъчване на Линда Хамилтън като независима bad ass героиня. Сигурен съм, че Наталия Рейес се е постарала, но като централен персонаж, тя остава един от най-слабите герои в „Терминатор: Мрачна съдба”. Цялата драматична арка между нея и Грейс беше куха и лишена от истински силни емоции. Липсваше постепенно и най-вече убедително изграждане на взаимоотношения между двете героини, за да могат зрителите да им повярват, да им съчувстват.

Грейс на Макензи Дейвис от друга страна също се опитва да бъде две в едно. Тя е Кайл Рийс, дошла от бъдещето с една единствена цел – да предпази своя идол на всяка цена. В същото време тя трябва да бъде и Т-800 за Дани, но самият персонаж напомня повече на Сара Конър от Т2 с мускулатурата си и bad ass излъчването си на суперчовек. Определено Дейвис се справя много по-добре от Рейес с това, с което ѝ се налага да работи. Бойните сцени между нея и Рев-9, за който ще стане дума след малко, са наистина впечатляващи и някои дори могат да се нарекат запомнящи се.

terminator-dark-fate-04-20191027

Стигаме и до една от най-важните съставки като стане дума за Терминатор филм – Терминаторът. Тук тази роля се изпълнява от Габриел Луна, който поне на мен ми беше познат от Марвел сериала „Агентите на ЩИТ”. Тук ще отворя една скоба и ще кажа, че трейлърите оставиха в мен едно много специфично и, както се оказа, грешно усещане за тази нова машина. Кадрите в рекламите бяха подбрани така, че имах чувството, че Луна се опитва да копира Робърт Патрик и неговото Т-1000 от втория филм. Американецът просто няма това застрашително излъчване, което неговият предшественик създаваше само с един поглед. Изглежда сценаристите са установили това и Рев-9 е много по-човечен (доколкото това е възможно за машина като него) и дори учтив. Той поздравява преди да убие, усмихва се вежливо преди да разкъса жертвите си и дори води кратки и безсмислени разговори с хората около него. Дали това е плюс или минус, ще оставя на вас да прецените, но така поне леко се отличаваше от Т-1000 и не се налага да седи чак толкова в сянката му.

Втора отличителна черта, предполагам отново с цел да разграничи двете смъртоносни машини, е техният цвят. Хромираният сребрист оттенък тук е заменен с черно като гранит вещество, което си остава все така течно, но в същото време изглежда доста по-зловещо. Като оставим това настрана обаче, новият Рев-9 не се откроява кой знае колко от предишната версия на „Скайнет”. Единствената новост е възможността да се клонира и да оставя екзоскелет след себе си и да бъде на две места едновременно, което той доста ефикасно използва на няколко пъти. Всичко останало вече сме го виждали – ръце, които се превръщат в остриета, приемане на чужда форма при контакт, абсорбиране на външни метали и тн. Специалните ефекти в Т2 бяха нещо феноменално за времето си (1991 година) и до ден днешен все още изглеждат по-добре от много модерни фантастики. Екипът на „Терминатор: Мрачна съдба” се е справил прекрасно с трансформациите на Рев-9, но през цялото време имах усещане за дежавю. Красиво е, впечатляващо е, но… Тук ще оставя изводите на вас, можете да споделите мнението си в коментарите по този въпрос, но просто не ми се иска да омаловажавам работата на екипа, защото има няколко наистина прекрасни сцени.

арнолд шварцнегер

Няма как да не стигнем и до една от най-големите звезди на филма – героят на Арнолд Шварценегер. Именно той е и една от най-големите дупки на „Терминатор: Мрачна съдба”. Съществуването на това Т-800 е съшито с бели конци още от самото му появяване, за което стана дума в началото, и служи най-вече като безобразен plot device, от който на места може да ви стане неудобно. Цялата мотивация и измислена история на персонажа са повече от смешни и жалки, колкото и да имат за цел да служат като comic relief след неспирния екшън. Хубавото е, че получава много малко екранно време и филмът не се опитва да се фокусира върху Шварценегер, както направи „Терминатор: Генисис”. Карл, както е познат на близки и приятели, е просто поддържащ персонаж, който обаче в същото време е ключова фигура в плановете на бъдеще, минало и настояще. Защо и как не е важно или поне ни го спестяват.

Стана въпрос за екшън и феновете поне в този аспект няма да останат разочаровани. Филмът губи много малко време в диалози и безсмислени сцени. Рев-9 е бърз, ефективен и целеустремен. Той не остава много време на героите да си починат и постоянно влиза в конфронтации с тях. Първата бойна сцена между него и Грейс, както и последвалото преследване по магистралата, са наистина прекрасни и щеше да е хубаво ако „Терминатор: Мрачна съдба” беше успял да запази подобен тон и темпо през всичките си 130 минути. Тим Милър демонстрира в своя дебютен филм „Дедпул”, че знае как да покаже интересни и интензивни екшън сцени. Тук не разочарова отново в това отношение. За съжаление, сценарият му изиграва лоша шега на няколко места, но вина няма той.

терминатор тъмна съдба

Чисто технически филмът е издържан достатъчно добре, за да не се налага да се смеете на лоши специални ефекти или ужасно изглеждащи механични кукли. Проблемът е, че това вече го видяхме преди близо тридесет години и тогава изглеждаше по-добре в много отношения. „Терминатор: Мрачна съдба” не е лош филм. Просто не е толкова добър филм колкото се искаше на всички. Обещанията бяха хвърлени, очакванията завишени, а в такива моменти падането винаги е по-болезнено. Със сигурност това е по-доброто продължение що се отнася до предишните три филма, но липсата на оригиналност, рециклиране на стари идеи и добре изградени персонажи, за които да ни пука поне малко, го дърпат с такава скорост назад, че сигурно след няколко години няма и да се спомняме за него. Хамилтън и Шварценегер определено са вече стари за своите герои и е време да предадат щафетата на младите. От останалите три персонажа, май Макензи Дейвис изпъква най-силно и седи добре в ролята си. Габриел Луна е ОК, но без да оставя чак толкова трайна следа в съзнанието. За Наталия Рейес само хубаво или нищо, затова и ще си спестя коментарите.

Определено можеше да бъде по-добре, но е и в пъти по-гледаем от „Терминатор: Генисис”. Със сигурност ще разгневи някои фанатични фенове на филмите на Джеймс Камерън заради няколко “спорни” решения, но пък може да си спечели и нови последователи. Личи си, че създателите са се опитали да отговорят на собствените си носталгични чувства, като в същото време имат желание да представят нова история с нови и оригинални герои. Къде точно по линията се проваля всичко това, ще оставя на вас да прецените. Личната ми оценка след излизане от киносалона беше 6 от 10, но колкото повече го мисля, включително докато пиша това ревю, толкова повече ми пада мнението заради множество дразнещи детайли.

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

42 Comments

  1. ЛЕКИ СПОЙЛЕРИ––––– Не знам как, при все, че отивам със занижени очаквания, пак успяват да ме изненадат и филма да е по-зле, дори от колкото си мислех. Но ето, успяха да го направят! Евала им правя. Иначе като мнение, само ще кажа, че това отива директно в Топ 3 най-разочароващи и малоумни филми за годината, че и не само. Даже смея да твърдя, че бутафорията Дженизис е по-гледаем от тоя филм. Толкова стерилна и незапомняща се визия, на моменти изглеждаща като нещо правено с пет лева и снимано с телефон. И същевременно няколко доста добри екшън сцени, които дори стоят странно и като правени от различни хора, спрямо останалата, скучна, Холмаркска част. Толкова глупава и слаба, абсолютно не-оригинална, преписана от Т2 история, че чак не ми го побира акъла. Такова търкане в лицето на темите за феминизацията и емигрантите, че чак ми се доповръща. Баба Линда е абсолютно дърво, личи ѝ, че отдавна не е играла, горката, особено съпоставено със силния откриващ кадър от Т2. Честно казано, не трябваше да го оставят, защото така много повече си личи колко зле е в останалата част на филма, баба Линда. Русата Макензи, що-годе ми хареса като идея и като игра, мексиканката е абсолютно незапомняща се и сложена просто там, да играе някъв плот дивайс. бат Арни си е бат Арни, дърт е вече за тия работи. А идеята за двойния, течен робот, не е лоша, но си е пак един вид повторение на Т1000. И нищо против мексиканския пич, дето го играе, да ме прощавате за расизма, ама като го видя колко „мексикански“ изглежда пича, по-скоро ме избива на смях, от колкото да се чувствам застрашен 😀 Общо взето, ако махна няколко добри екшън сцени, русата женичка и горе-долу интересната идея за раздвояващия се робот, оценката ми за тоя филм е ЗАЩО ТОВА НЕЩО СЪЩЕСТВУВА/10 Благодаря за вниманието и нека вече оставим тоя франчайз на мира, защото това вече на нищо не прилича!

  2. Гледах го вчера. И на излизане от киното бях тъжен. Този Терминатор ми се стори по-лош от T3, или даже от Terminator Salvation. А днес вече съм сигурен във вчерашната си оценка. Линда Хемилтън и Арнолд са вече твърде стари, за да носят филма на гърба си. А новите актьори са твърде не на място във филма. Новият „терминатор“ изглежда слаб, за да вдъхва страх само с начина, по който изглежда. Всъщност е някаква „мъжка“ алтернатива на терминатрицата в T3, само че Кристана Локен е по-женствена. И въобще Гейбриъл Луна не може да се сравнява нито като визия, нито като актьорски качества с Крисчън Бейл или Сам Уортингтън. А Макензи Дейвис е уж жена, но има 0 женственост във филма. И може би тази роля във филма трябваше да бъде изиграна от мъж.
    Всъщност, ако канадката беше изиграла ролята на терминатора(терминатрица) във филма, и ако бяха поверили нейната роля на някой мъж, който прилича на мъж, то филмът можеше и да се получи. Но новата мания за политкорекност във Холивуд, както и агендата в новите филми актьорите да изглеждат джендър флуидни вече проваля n-ти филм. Оценка 3 от 10!

  3. ТЕРМИНАТОРЪТ СЕ Е ЗАДОМИЛ!!!

    ХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХА…..

    Според мен Габриел (не е Гейбриъл) Луна не е чак толкова зле като терминатор. Само не разбрах, защо трябваше да го спукват от бой през целия филм. Най-вероятно за да изпъкне слона в стаята… Опа! Жирафът в стаята, по-точно (знаете за кого говоря).

    Въобще, още едно мое лично разочарование…

    https://www.youtube.com/watch?v=aEvwz2eVbek

    1. Да, може би е по-правилно, или даже политкоректно името му да е Габриел, щото е испаноговорящ. Но на английски е ГЕЙбриъл, па и си му отива в този филм.

      ПП И ако вземеш да го потърсиш в интернет – на български някой го е превел като Гейбриъл.

  4. Както и предполагах – Камерън орева света за глупавите продължения (Т3, Salvation и Genisis), които наистина бяха глупави, за да може на своя сметка да запише поредния такъв…Твърде жалко за претенциите, но още от трейлъра започваш да си задаваш въпроса – WTF?!?

    1. Това е, че Камерън не е присъствал на снимачната площадка нито един ден. Само по телефона са разговаряли. Сценарият е писан от 5 човека. И за това е станало шарения. Имали са идея, но не се е получило

  5. От развлекателна гледна точка, филмът е стандартна генерика за ширпотреба, първата третина е почти гледаема. 🙂 Проблемът е далеч по-генерален обаче и тук има адски точна диагноза на симптомите, които ни заливат от екрана: https://youtu.be/aEvwz2eVbek ❗️

    1. Мда, май вече ми е петица на мен 😀 Може и още да падне през следващите дни…

    2. И финалът е гледам, имаше си своите проблясъци. Битката под водата можеха да е развият и малко удължат 🙂

    3. Отдавна не е имало такъв купон под нечие ревю – лайното T6 обаче си го заслужава, феновете му също 😀

  6. T1 10/10
    T2 10/10
    T3 01/10
    T4 01/10
    T5 01/10
    Т6 01/10
    The Terminator 1984 е моят фаворит! Надявам се някога да му бъде направена качествена (екипа от Ex Machina примерно) ремастеризация на VFX сцените и тогава ще бъде съвършен.

    Колко много ме радва Technoir сцената https://youtu.be/k0kg80jAtI8

    1. На Т1 точно недостатъка му е, че не изглеждаше реално скелета му, когато накрая гонеше Сара. Но като имаш предвид коя година е правен и с какъв малък бюджет 🙂

    2. Dredd, абе само информативно, ама кога и къде си гледал първата?

    3. @pavel717 Уф, все още имам спомен от това събитие да .. мисля, че беше някъде 1989-90 г. лятото някъде по черноморието в едно малко (закрито) импровизирано кино. Бях малък и определено ми въздейства.

  7. Empire дават на филма 4/5, а тук нашите отново са включили на фаза „мрънкане“. Защо тъй бе, Узумаки?

    1. Това, че Empire са дали 4/5 означава, че всички трябва да си затваряме очите за проблемите на филма и да го възхваляваме ли? 🙂 Освен това оценката в ревюто е 3/5 по споменатите стандарти, което не е чак толкова далеч 😀

  8. последните 3 коментатора, явно са били на градус, докато са гледали филма 😀

  9. Истината е, че вече трябва да се откажат от Терминатор продължения. И да направят за феновете един Терминатор vs Робокоп 🙂

    1. за съжаление знаем от AvP филмите, че дори подобни кросоувъри трудно сработват. Продължавам да си мисля, че просто се избират лоши хора да ги правят и пишат тия филми и тва е.

    2. Така е. Иначе Дел Торо би се справил

    3. Radi, самото име звучи отвратително, а да не говорим за такъв филм. Никога не бих гледал подобен траш и направо ме изненадваш 😃

    4. Има такава игра. Не съм го аз измислил 🙂

  10. Абсолютно съгласен съм с ревюто и повечето коментари. Ще нахвърля някои размисли и страсти понеже бая чакане и дискусии бяха за тоя филм. СЛЕДВАТ СПОЙЛЕРИ!

    – Решението да се отърват от Конър по този начин беше не само обидно малоумно, но и се изплюха на двата най-добри филма от поредицата, които всъщност Dark Fate не спря да се бие в гърдите, че се опитва да следва!
    – 5 човека … нека го кажа пак … цели 5 човека, между които Гойър и Камерън, пишат сценария и накрая получаваме абсолютен copy-paste на историята от Т1/Т2??? Колко пъти ще гледаме робот, който идва от бъдещето, за да убие Х, докато друг робот идва да го защити? КОЛКО ПЪТИ???
    – Първата половина е добре направена – има добри екшън сцени и добър сетъп, но в момента, в който Арни влиза в играта всичко пропада. Историята около него е най-голямото лайно в целия франчайз, което някога са измисляли. Сериозно – Камерън трябва да го е срам да си сложи името зад този проект. Въпреки всичко успяха да дадат няколко badass момента за Арнолд – битката в машинното беше супер, както и няколко други кратки момента на самолета.
    – За моя най-голяма изненада Макензи Дейвис се оказа най-доброто нещо в цялата бъркотия – единствения триизмерен герой, като битките между нея и Рев-9 бяха супер.
    – Линда и Арни са вече наистина стари и колкото и да бе хубаво да ги видим отново, не бяха кой знае какво.
    – Габриел Луна беше страхотен терминатор. Въобще не го сравнявам с Робърт Патрик – няма нужда. Но като цяло стоеше добре на екран и имаше собствен характер, с който се открои от предшествениците. Единственият ми проблем с него е следният: в бъдещето показаха, че терминаторите имат пипала (тип Док Ок от Спайдър-мен), а Рев-9 нямаше такива през целия филм. ЗАЩО? Ако бе оборудван по същия начин щеше да разпарчатоса всички и да убие Дани за 2 секунди. Отново – мързелив сценарий.
    – Франчайзът никога не се е хвалел със спазването на законите на физиката, но тук нещата станаха трагикомични, когато Сара и Дани се пуснаха по язовира като с шейна и оцеляха. Такова падане трябваше да ги направи на пихтия, а на тях нищо им нямаше, че даже продължиха да се бият след това. Пълна лудост!

    Не разбирам защо не придвижиха историята в бъдещето, където да се развива целия филм. Да покажат битката между Съпротивата и Скайнет. Да бъде по-скоро военен хорър филм, отколкото заземен посредствен екшън със сцени, които са ДИРЕКТНИ КОПИЯ на предишни филми. Т4 имаше топките да се опита да направи точно това и въпреки проблемите си беше предимно сполучлив в моите очи и смел в изследването на пост-апокалиптичен свят населен с Терминатори. Ако бяха направили поне един такъв сполучлив филм щеше да стане една чудесна трилогия и всичко да приключи. Вместо това на всеки няколко години ставаме свидетели на корпоративна алчност, малоумни решения и рециклиране на стари идеи до откат.

    Тоя франчайз е почнал да хваща ръжда още от Т3 насам и като гледам бокс офиса на настоящия Т6, може би най-после дойде „Денят на страшния съд“ за поредицата и се надявам тя да хване перманентна корозия.

    Оценка: 5/10 (ако се абстрахирам от откриващата сцена, макар че филмът стъпва изцяло на нея, така че реално е 3/10)

    1. Мда, на мен оценката вече ми падна до 4 реално след първите няколко дни… Колкото повече го мисля, толкова повече ми пада в очите 😀 Чудя се всички какво толкова велико виждат във филма, защото прочетох и толкова много суперлативи, че чак се чудя какво съм гледал аз, какво те 😀

    2. Хората, за които говориш или не са гледали първите филми, или са ги гледали и искат още от същото и нищо друго, което ги кара да се чувстват в комфортната си зона. Дадеш ли им нещо различно и ще почнат петиции за презаснемания и пускане на режисьорски версии 😀 Така че, проблемът не е в теб – дишай спокойно 🙂

    3. Абсолютно съм съгласен. ПЕТ човека пишат толкова тъпоумен сценарий, че не знам как не ги хваща срам от финалния вариант на „произведението“ им. ПЕТ човека!!!!!! Мамка му, че то един-единствен фен от някой форум да хванеш, ще напише по-добра и оригинална история (аз лично още съжалявам, че сценаристите например не задълбаха в посоката да развият героя на Арнолд като прототипа, живия човек по чието подобие по-късно са създадени Терминаторите, а го показват като няк’ъв чичак със златно сърце 🙂 )… ПЕТ човека!!!!!! НЕ мога да повярвам!!!!

      П.П. Иначе, още не съм гледал този нов „шедьовър“. За мен лично най-добрия вариант е да го изгледам (просто от обща култура, да знам доколко е оправдан „хейта“ ми 🙂 ) когато се появи във FilmiSub или някой от другите сайтове (то такъв филм това и заслужава) 🙂 …

  11. Филма ми хареса учудващо много. Трейлъпа е слаб но филма е хубав мое мнение. Гледайте го.

  12. На мен ми хареса филма, но актьорите не ми бяха ОК! Аре стига с тези мексикански глупости, спаситилката от бъдещето ми издишаше във всяко едно отношение и ме дразнеше, даже исках да я тепне другия миксикан бой-терминатор. Иначе подобрената транссексуална ми хареса и като цяло екшъна и битките бяха на ниво за 2019, а ако бяха задълбали в бъдището и половината филм беше за него, още по-добре. За мен не ми показаха нищо ново като идеи, освен раздилящия се на 2 терминатор, но като фен на поредицата съм доволен и го нареждам на едно ниво с 3.

  13. Гледах го най-сетне. Всъщност не е никак лош, направен е в традициите на добрите 90тарски екшъни и определено носи духа на Терминатор.
    Наталия Рейес не е ама чак толкова отчайваща актриса, колкото я изкарват.
    Габриел Луна съвсем леко дразни с твърде човешкото си поведение в сцени, когато трябва да е просто машина.
    Мотивът за задомилия се Т800 носи доста дълбока идея за хуманизирането на ИИ, каквато имаше в края на Т2, точно преди тамошния Т800 да се топне за разтопяване, но нито там, нито тук беше добре развита. Сигурно ще намери място в евентуалните продължения (може да се види в Automata с Антонио Бандерас, между другото).
    Не забелязах прекаляване с емигрантския мотив. Новата Джон Конър в пола е мексиканка и дотам приключва.
    Линда Ханилтън и Шварценегер… еми старички са, сори, а лошото е, че у героите им го няма онзи заряд от Т1 и Т2. Феминистката икона и Великия Терминатор са заменени от сбръчкана отчаяна пияница (поне не я показаха да смуче водка нонстоп) и чичо с бизнес и платонична връзка с женица с дете и куче. Ми малко… не става.
    Макензи Дейвис е абсолютният герой на филма. Смъртта й беше най-тъпото решение във филма, защото Грейс беше човек, а не серийно производство терминатор, а това сериозно прецаква планираните продължения – Грейс в този филм е точно онова, което бяха Сара Конър и Т800 в първите филми и което реално създаде франчайза.
    Като цяло – аз доволен.

    1. Малко ще те разочаровам , но няма да има продължения 🙂 Филмът се представя зле и няма пари 🙂 Иначе беше замислено в 2-рото продължение да развият темата за ИИ. Но така според мен вече излиза от пределите на оригинала. В близките 10 години едва ли ще видим филм за Терминатор

    2. „Мотивът за задомилия се Т800 носи доста дълбока идея за хуманизирането на ИИ, каквато имаше в края на Т2, точно преди тамошния Т800 да се топне за разтопяване“

      Точно в Т2 казаха изрично, че трябва ръчно да рестартираш главния чип на терминатор, за да може той да се учи от хората и да еволюира. Тук, още в откриващата сцена, показват нов терминатор, дошъл от бъдещето, който убива главен герой и след това без никой да е пипал чипа му, изведнъж – ей така от нищото – започва да се самохуманизира. Пълни тъпотии ама щом си съгласна, хей – няма да те спирам да харесваш филма…

    3. Но тук каза, че се е освободил от скайнет. Вече като не е бил под влиянието на скайнет, но пак има дупки, пропуски

    4. Точно изгледах Т2, къде казват, че трябва да се рестартира чипът?

    5. Ааа, верно. Прав си.
      Както и да е, това не ми променя мнението за новия филм.

  14. >Гал> Макензи Дейвиз от бъдещето умира, но детенцето Макензи е живо и здраво, то и затова ни дадоха финалите сцени с тях. Явно и те разбраха кой се е справил най-добре във филма.

  15. Да, идеята за хуманизирането на робота беше загатната в Т2 и точно такава трябваше и да си остане, камерън правилно се е усетил да ни го намекне само и да остави въображението на хората да работи. Защото се видя вече, че ако решиш да развиваш идеята и измислиш Терминатора да има жена и деца, изглежда като най-голямата смешка и комедия, която съм виждал 😀