Това ще е кратък текст, не виждам за необходимо на фона на всички видео есета и анализи, които вече заливат интернет пространството, някой да философства в български кино сайт за недъзите и проблемите на финалния сезон на „Игра на тронове“. Наясно съм, че някои от вас са харесали завършека на историята и въпреки че на този етап ми е невъзможно да приема тази гледна точка, е редно да уточня, че направих всичко възможно през изминалите седмици да оправдая и харесам изборите на сценаристите по време на шестте епизода. Така че това не е хейт, бях с вас, вълнувах се и считах „Троновете“ за телевизионното събитие на XXI век. Поне докато колелото (на разума) не се счупи.

Пробойни в драматургията се усетиха още в момента, когато сериалът напусна територията на книгите, някъде около пети сезон. Появиха се пълнежи, героите започнаха да тъпчат на място или да залитат в странни посоки, често без задоволителен край. Колкото и писането на Джордж Р. Р. Мартин да не е някаква поразителна литература, опитът му с навързването на сюжети и изграждането на свят, населен с интересни герои с превъзходно изпипани арки, явно е незаменим, защото без основата на книгите, Дейвид Бениоф и Дейвид Уайз доказаха, че са крайно неориентирани и некомпетентни.

game-of-thrones-season-8-episode-3-17

Основната грешка, подобно на непоносимия „Последните джедаи“ на Райън Джонсън бе настървеното преследване очакванията на зрителите да бъдат обърнати с главата надолу. Втора по критичност бе космическата скорост, с която се препускаше през сцените, в търсене на шокиращ завършек, като по този начин се наруши тъканта на историята и междуличностните отношения. В последния епизод например, в рамките на час и малко, емоцията премина от геноцид, убийство на любим човек и стигна до подреждане на столове и неуместни шеги. Преобладаващо в епизодите на осми сезон материал за две-три серии бе наблъскан в час и половина. Дали поради глад за други проекти или от незаинтересованост Бениоф и Уайз вдигнаха ръце от „Игра на тронове“ и избраха да претупат историята в осем, вместо в десет или повече сезона, като по този начин забиха нож в гърба на феновете. Резултатите, както личи от оценката на зрителите, вече са налице.

Джон Сноу бе може би най-осакатеният персонаж в новия сезон. Обещаният (възкръснал) Азор Ахай, кралят, който не иска да владее, защото е избрал пътя на обикновения човек, пазителят на доброто, правдата и т.н бе сведен до страхлив, хлипащ слабак, който до самия край не е сигурен дали е взел правилното решение. И още по-обидна, наистина като плесница, е неговата липса на активност в разрешаването на конфликта. Подхвърлян от обстоятелствата Сноу нито успява да убие Нощния крал в трети епизод, нито има смелостта да се бори/откаже от Железния трон, защото е пленен от Сивия червей и неговите неопетнени. Дори убийството на Денерис е жалко и прикрито, напълно извън персонажа му. И колко обърнати са очакванията на зрителите впоследствие, когато наследникът на Регар се завръща на Вала като затворник, потънал в самосъжаления. За какво беше цялото разкритие, че е Таргариен и към какво трябва да води завръщането му на север, съпроводено от епична музика? Безславен финал, потънал в тишина и тропане на прибори в закусвалнята на Нощната стража.

game-of-thrones-season-8-episode-3-12

Проблемът, предполагам, изхожда от някаква промяна в моралните цели. Създателите решават да обърнат нещата така, че посланието да бъде – няма значение каква е кръвната линия, всеки може да бъде крал. Но при положение, че идеята за демокрация, вкарана непохватно с хумористичната сцена със Самюел Тарли, получава единствено присмех, а мотивацията за избора на владетел опира, според Тирион, до онзи с най-добра история. Защо бе нужно това прехвърляне на властта? Толкова ли би било трудно Джон да бъде оправдан от Сивия червей и неопетнените? Или още по-добре, колко по-величаво би било Сноу да използва Дрогон, за да валидира властта си, установявайки временно управление с цел възстановяване на града. Варианти колкото искате и всички звучат по-добре от това, което бе представено.

Защото в крайна сметка какво по-задоволително от това този, който възкръсна от мъртвите, законният наследник, човекът, за когото Варис разпрати писма до всички краища на света, да седне на Железния трон и да управлява седемте кралства. Или, пак казвам, – поне! сам да се откаже от тази отговорност и да отстъпи короната. Защо му бе отнета тази възможност, защо бе нужно трагичното осакатяване на образа в последния момент, в полза на един от най-апатичните и пасивни персонажи в целия сериал, който на всичкото отгоре стана още по-неприятен с божественото си дистанциране по време на битката за Зимен хребет. Освен ако всъщност Бран не е най-злият гений и манипулатор? Колкото и наивно да звучи, има и такива теории.

bran-stark-waiting-for-an-old-friend

Всъщност хлапето Бран, което в първи сезон стана жертва на любопитството си, започна като интересен герой. Виденията му, неговата нарастваща способност да вижда сцени от миналото, го поставиха в интересната позиция на пророк, на духовна личност, която стои извън света, наблюдава и само в краен случай се намесва в делата на хората. Как и защо в последните минути на сериала Тирион решава, че това е най-подходящият владетел на света? Това е все едно в „Завръщането на краля“ Гимли да реши, че Гандалф трябва да седне на трона в Минас Тирит.

Отново се стига до наивната представа, че обръщането на очакванията е нещо добро и желателно. Би бил оправдан такъв избор, ако в предходните сезони е имало интелигентно изграждане в тази посока. Колко хора във Вестерос изобщо са наясно с премеждията на Бран отвъд Вала, каква гаранция имат за неговите способности? Самият той с нищо не е засвидетелствал, че ще бъде добър управник. Умението му да вижда в миналото, което така или иначе не използва в битката за Зимен хребет, едва ли е достатъчно за адекватното управление на шест кралства. Дори в последната сцена с новия съвет Бран е напълно излишен и отстъпва на останалите да решат проблемите на Кралски чертог. Но това са подробности, никой не би се замислил дори за тях, защото самият избор чисто интуитивно стои грешно.

game-of-thrones-season-8-episode-5-tyrion-in-wreckage

Смъртта на Денерис и нейното глупашки изиграно падение също си печели място в пантеона на тъпотиите, които Бениоф и Уайз измислиха в шестте епизода. Липсата на съветници, предателството на Варис и убийството на Мисандей със сигурност не са достатъчна причина за геноцида, който видяхме в пети епизод. Както в това видео прекрасно е обяснено, foreshadowing-ът не е развитие на персонаж. Още повече, че Денерис в ключови сцени е акцентирала, че не би наранила невинни и дори в миналото е стигала до крайни мерки и жертви това да не се случи. Категоричното решение според сценаристите е мотивирано от желание да покажат, че преследването на власт на всяка цена води до лудост. Защо тогава Санса се еманципира и запази контрол над севера? Нещо, което сурово преследва от два сезона. В крайна сметка дори моралното послание, което не би следвало да има място в сериал като „Игра на тронове“, е объркано и противоречиво.

Убийството на Нощния крал от Аря Старк, разбира се, не може да бъде подминато, тъй като бе най-големият WTF момент в сериала. Споменатото счупване по-горе, може би се случи именно там, в трети епизод изведнъж всичко рухна. Освен стратегическите и тактически недомислици по време на битката, епизодът завърши с това как Аря, която е повече топка от нерви, отколкото пълнокръвен персонаж, спаси света от най-голямото зло, а Джон Сноу не успя да стигне, поради… логистични причини. Този завършек след осемгодишна заплаха влиза в историята като един от най-разочароващите моменти в историята на телевизията. Както и самият Мартин обяснява отлично – това, че феновете са предусетили накъде вървят нещата, не означава, че трябва историята да се пренапише и произволен герой да извърши подвига, подкопавайки структурата на произведението. Учудващи са титаничните грешки на Бениоф и Уайз, които сега могат да огледат хубаво, подобно на Денерис в Кралски чертог, руините на собственото си творение.

game-of-thrones-season-8-episode-6-dany-unsullied

Ще оставя на вас да коментирате съдбата на Джейми и Церсей, които имаха незадоволително екранно време и оставиха впечатление, че нямат особено значение за историята (то пък какво ли има), въпреки огромното си присъствие в предните седем сезона. Редно е да се отбележи, че пророчеството, отправено към Церсей, че ще бъде погубена от един от по-малките си братя, също не се изпълни. Юрон, разбира се, дори не заслужава да бъде споменат – тази обида за феновете на луциферския герой от книгите, този пернишки гамен, който уби дракон и почти довърши Джейми Ланистър, е редно да бъде дигитално заличен от бъдещите Blu-ray издания на сериала. Как стана така, че от превъзходно високомерни поддържащи екземпляри като Оберин Мартел се стигна до това селяндурско ниво?

В заключение се опитвам да направя равносметка на всички провалени очаквания. Джон Сноу възкръсна без никаква причина, същото важи и за незначителното разкритие за произхода му. Отговорът на най-големия въпрос, заложен в ядрото на историята – коя всъщност е майка му, остана без никаква тежест. Бран се превърна в триоката врана – отново, без сериозни последствия. Аря се научи да променя лицето си без да довърши списъка си. Денерис постепенно се учеше да бъде справедлив управник пет сезона, само, за да се провали на самия край. И в случай, че някой се опита да защити тезата, че „Игра на тронове“ винаги е шокирал и обръщал очакванията, бих искал да напомня обезглавяването на Нед Старк, което освен  изненадващо, бе дълбоко мотивирано и логично, предвид характера на героя и обстоятелствата, уточнени в епизодите преди и след това. Същото важи и за кръвопролитието по време на Червената сватба. Въобще в първите четири сезона трудно можете да откриете произвол, поне що се отнася до големите обрати.

JonJuegodeTronos-1024x576

Пиша това в понеделник, малко след финала на сериала, който считах за любим и си припомням как преди да започне настоящия сезон, нямах търпение да се върна в началото на дългия път, който героите изминаха от Зимен хребет на Нед и Кейтлин Старк досега. За съжаление вече не само че не искам да си причинявам това пътуване, но и бих желал по-бързо да го забравя. Надявам се по някакъв чудодеен начин Джордж Р. Р. Мартин да заобиколи капаните, в които Д и Д паднаха и да представи задоволителен край на историята. Ако ли пък не, ще трябва да почакаме за следващото голямо телевизионно събитие. Чудно между впрочем кой изобщо би имал интерес към петте предистории, които готвят от HBO. За мен песента за огън и лед заглъхна безславно и оттук нататък дълго не бих обръщал поглед към разочарованията във Вестерос.

П.П. Радващо е, че петицията, която феновете подписват за презаснемане на сезона, вече достига милион и половина гласа. Никой не си прави илюзии, че HBO биха обмислили подобни действия, но самият факт, че не си сам в разочарованието си, носи някаква утеха. Поне до следващия път, когато отново вдигнем високо очакванията си.

maxresdefault

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

114 Comments

  1. Често казано, ако бяха направили както предлагаш Джон да убие НК и да седне на трона бих подписал петицията. По скучен развой от този едва ли може да има.

    1. аз предлагам сноу сам да се беше отказал от трона, по този начин не се обезсилва героя му. но честно казано дори един стандартен финал щеше да е за предпочитане пред това, което видяхме.

    2. Ако седне на трона защо да се отказва после? Той беше изпратен на вала за това което направи – уби кралицата. това беше сделката с дотраките и неоптенените да няма война. Иначе да, севера напада КЧ, избиват всички, освобождават го и сяда на трона. Който не е искал. Тъпо

      Май няма край който да е приемлив 😉

    3. нищо не е задоволително, защото нещата са счупени отдалече. 🙂

    4. Абсолютно съм съгласен с Радо, твоето предложение за чудовищна предвидимост и за незаслуженото издигане на Джон като героя на сериала е в пъти по-лошо от това, което видяхме. Джон нямаше как да ползва Дрогон, защото той не би го послушал. Освен това, Джон никога не би се борил за трона така или иначе. Ако ще говорим за реализъм, Грей Уорм трябваше да го заколи като прасе.

    5. НЕЗАСЛУЖЕНО? 😀 ако тоя сериал има основни герои, това са сноу, тирион и денерис. и тримата са подигравка в осми сезон.

      джон няма нужда да се бори за трона, достатъчно е да осъзнае, че това е единственият вариант за някакъв мир, както и направи, когато уби денерис. просто не трябваше да спират там. не може финалът на троновете да се съобразява със сивия червей, ебати!

    6. Не ставаше въпрос за Грей Уорм, а за две кръвожадни армии от Дотраки и от Неопетнени, които ако бяха показали реализъм, нямаше да са толкова благосклонни нито към Джон, нито към Тирион.

      И да, абсолютно незаслужено, Джон никога не постигна нищо сам в целия сериал, все беше спасяван от жени, от Игрит, от Мелисандра, от Санса, от Денерис, от Аря…. Идеята, че трябва да е крал, само заради факта, че е наследник от мъжки пол е достатъчно абсурдна и обидна, че Денерис да иска да пали хора наред. Сцената, в която Тормунд и другите мъжаги го хвалеха, че летял два пъти на дракон и че е мега смел и добър лидер, така мъжката, докато до тях е Денерис, която е 85863 пъти по-добър и успешен лидер, и която е летяла на три дракона стотици пъти, беше перфектна и доста реалистична, хора с твоето мнение го доказват.

    7. е, да бе, само дето се скапа да защитава невинните на стената, и отвъд нея, и в зимен хребет, и по време на битката на копелетата. 😀 а тая сцена със старбъкса беше по-скоро да покаже, че денерис е сама и почва да завижда, а не че джон не е наистина герой.

    8. Джон не става за лидер… След идиотския 7ми сезон. Ама нещо забрааавихме, че беше лорд-командир на Нощния страж, а? Тогава беше представен като идеален лидер (сцената, където шибания Джанос Слинт най-сетне умира). Каква е тая логика, че бил спасяван от други герои?!?!?!? Санса цял сериал я спасяват и накрая излезе по-умна от Тирион. Аря да не би сама да се защитаваше целия сериал? Джон не пощади ли Игрит? Денерис пък е най-„носения“ герой в целия сериал. Няма нищо лошо в това. Ама аре да не ви удря внезапния алцхаймер само защото ви липсват аргументи. Сцената, където го хвалят Джон беше идиотска, не само защото ония двамата сценаристи са се набутали в нея, гримирани като диваци, а и защото и Тормунд го удари алцхаймера и „kinda forgot-на“, че миналия сезон и той летя на дракон (заедно с Хрътката, Берик, Джора и някви рандъм диваци). Тя идеята може да е обида, че само защото е мъжки наследник, Джон трябва да е крал, но през Средновековието не са имали тия канцерогенни социално справедливи и феминистични идеи, а са следвали традиции. Как смеете да казвате, че Джон е не заслужава да бъде крал? Как смеете? Тоя човек започна сериала като отхвърлено копеле, би се редом с диваците, беше лорд-командир, умря, би се срещу Рамзи и накрая ПАК ОТКАЗА трона. Тъпоумните сценаристи направиха така, че да не заслужава, защото от доказан лидер се превърна в разлигавена вагина. Той Е класическият герой (думи на Джордж Мартин), той Е един от главните герои. Престанете да бъдете в отрицание и използвайте мозъците си, моля 🙂 А Сив червей го изкараха най-тъпото копеле (след Джон) с онова избиране на крал и съгласие Джон да отиде да служи в Нощния страж.

    9. Ооо, уважаеми Петър, освен, че сте задържал толкова очевиден негатив първо към себе си и после към света, ами и имате т.е. нямате коректно познание за женската анатомия… Починете си от ГоТ, обърнете внимание на някоя дама (стига и тя да има желание да Ви обърне внимание).

    10. Благодаря за последния коментар. В момента, в който се кривне от темата, се разбира, че човека не му достигат аргументи и кво друго да прави… просто няма да пише по темата ;д Така разбрах, че явно няма какво да се каже повече в защита на трагичния последен сезон.

  2. На мен пък много ми хареса финала беше изненадваш и интересен ( а това че има недоволни винаги ще има хейтъри и това е живота )

    1. На никой не му дреме какво ти е харесало на теб, щом нямаш обносновано мнение, отпадъко. Тук сме в Интернет, не на селската кръчма с полуграмотни фенбойчета 🙂

    2. Ей, тази дума „хейтър“ много я намразих известно време. Заради нея човек една критика не може да отправи. Искрено се извинявам какво ще кажа, но този сезон беше обида за всеки почитател дори с капка разум. Както и 7-ми. Изненадващ е за хората, които гледат, за да си запълнят времето. Аз не смятам, че беше кой знае каква изненада, когато Аря уби Краля на нощта. Самата Мелисандра го спойлна с това „blue eyes“ 30 минути преди края. Но айде все пак да не наричаш хората недоволни, които виждат, че това за нищо не става. За мен човек не може да има мнение, различно от това, че целия 8-ми сезон е трагичен. Това не е мнение. Това е факт. Все едно да дойдеш и да ми кажеш, че някоя книга на Венета Райкова е от ранга на шедьоврите на Достоевски. Това няма да бъде мнение. Само идиот би изрекъл такова нещо. Няма да изпадам в словоизлияния, безсмислено е. Могат да се пишат цели книги за това колко малоумен беше този епизод. Много жалко наистина. И накрая – сценария. Няма как човек със здрав разум да каже, че това „I dunt wunt eh“, повтаряно от Тирион, Джон и Бран е добър диалог. Всеки не искаше нещо тоя сезон…

    3. Петре, това за „blue eyes“ Мелисандра го каза на Аря още във втори сезон. Просто сега и го припомни. Както и „какво казваме на смърта“, репликата на Сирио… Учудвам се на хора, които твърдят, че била счупена логиката, а те нещата са из целия сериал като реплики и фрази за това което ни очаква… но понеже хората са си „змислили“ финала в главите и сега е диво разочарование…

    4. Jo, приятелю, тя Мелисандра каза и „green eyes“, но гледахме как Аря само се разхожда из Кралски чертог. Това е подигравка абсолютна. Тая глупост с половинчатите пророчества аре да си я наврете отзад, защото е малко срамно вече. И не разбирам какво искаш да кажеш с коментара си, тъй като аз просто посочвам, че не беше изненадващо. Сигурно сега ще ми споменеш за видението на Денерис в сезон 2 как там не било сняг, а е било пепел. Еми, съжалявам, но си беше сняг, висулки имаше. Да разбирам ли, че на теб ти е харесал сезона. Кажи, за да знам дали да се обръщам към теб с „Идиот“.

    5. Аз нямах никаква теория за финала и тия дни осъзнавам колко страшно назад съм бил през цялото време с това да следя теории какво ще се случи. Никакви очаквания нямах за финала, не ми дреме особено и че пророчествата не се сбъднаха, нито кой уби Краля на Нощта – проблемът ми е как се стигна до развръзката и колко много нелепи пропуски имаше на ниво драматургия.
      Тъпо е, когато една толкова обещаваща и плътна история сякаш излезе от сюжетната си структура, градена толкова време, само за да „надвие“ теориите, които върлуват в нета. Доброто писане и доброто кино не трябва да се състезават с коментарите на олигофрени из нета и да работят само в посока изненади и обрати. 🙂

    6. Петре, нивото ти на комуникация издава признаци на психични отклонения… А снежен човек с морков видя ли? Ми може и висулки да има, нали от вратата излезе направо на вала 😀 😀 😀
      В смисъл, вие наистина ли си мислите, че финалът на Мартин е кардинално се различава от сериала??? Отговори ми и ще ти кажа дали си идиот- за сега си само хленчеща фемина…

    7. Ооо, не, комуникацията бих си я оценил доста добре. Подходяща е за хора като теб. На глас се изсмях като каза „емии, ъъъъ, налиии, ъъъъ нали от вратата излезе на Вала“. Абе, амебо, ти сериозен ли си… Айде използвай го малко тоя мозък, а не се опитвай всячески да защитаваш тая помия. Има вероятност такъв да финалът за някои от героите (за мен Денерис и Джон да не станат владетели е добър финал). Но това е СЕРИАЛ бе, човек. Това е ПОРЕДИЦА. Имат структура тия неща. Важно е как ще ги построиш, даже най-важно е това.

    8. Виж как сам си противоречиш. Дрънкаш ми как Денерис и Аря било супер да направят това, което направиха. Ама ми споменаваш Азор Ахай как нямало смисъл от него. Смешно е. Но нямам против да спорим. Дай някой конкретен епизод или сцена, или развитие и да го разискваме. И, по дяволите, гледай го тоя правопис…

    9. И на мен ми хареса финала.

  3. Това е моята рецензия, ако на някой му е интересно, ще се радвам да дискутираме:

    Последният епизод може да бъде определен само и единствено като Разочарование (да, с главно Р). Тъжен финал за един от най-добрите сериали правени някога, но не и изненадващ, знаците бяха там през последните 3 години, просто не всички поискахме да ги видим.

    Като вечен ентусиаст и човек, който предпочита да гледа хубавото, а не лошото, се опитвах да игнорирам всички дупки и несъответствия в последните два сезона, че дори и да ги извинявам или обяснявам, и да се фокусирам върху добрите неща, които наистина не бяха малко.

    Но да се върнем към началото, първите 6 сезона, и най-вече първите 4, приличаха по стил на първоизточника си – книгите на Джордж Мартин. Липсата на литературен материал обаче (само 5 от 7 планирани книги за издадени, но екипът на HBO знае събитията от двете неиздадени книги) показа двамата основни сценаристи и продуценти на сериала DB Weiss и David Benioff в истинската им светлина, а именно на много добри адаптиращи готов материал писатели, но на пълни некадърници относно оригиналните сценарии, желанието им да завършат сериала по-бързо (с 8 сезона вместо планираните 11 от Мартин) поради видима липса на интерес, както и голямото им его (можеха да наемат други сценаристи или да поискат помощ от Мартин) доведоха до пълна каша. Абсолютен факт е, че седми и осми сезон бяха друг сериал, ритъмът и структурата на сценариите се измениха изцяло. Старанието към малките детайли изчезна. Въпреки това, хубавото преобладаваше до предпоследния епизод, в последния обаче, негативното взе превес, и то огромен, финалът на сериала прилича на пародия, не толкова заради финала на повечето персонажи, колкото заради начините, по които се стигна до тези финали, ще се аргументирам в няколко точки:

    -От важни персонажи, Дотраките се превърнаха в статисти, не само че никога не видяхме тяхната гледна точка относно събитията в целия последен сезон, не само, че бяха принудени да предприемат най-нелогичната военна атака в историята в трети епизод, не само че впоследствие се оказа, че по вълшебен начин половината са оцелели, но дори не научихме какво става с тях, причината е ясна – неспособност на логично обяснение, всички знаем, че те не биха послушали нито един от оцелелите „мъдри“ мъже. Why not…

    -Тирион, персонаж с НУЛА успехи и 67486 грешки в последните два сезона, както и затворник в този момент, реши кой ще бъде новият крал, направи го с най-зле написана реч в историята, но въпреки това ВСИЧКИ лордове се съгласиха с решението му без да задават въпроси или да спорят. Why should they?

    -Санса постигна независимост на Севера с още по-голяма лекота, нито новият крал, нито лордовете на другите 6 кралства имаха възражения, въпроси, неясности или желание за същото. Of course…

    -Неясните сили на Аря и още по-неясните и решения кога да ги ползва и с кого да ги споделя. Трейнингът на Аря в шести сезон и ужасно слабо написаният епизод, който му даде завършек – No one също ни издаваше накъде вървят нещата без литературен материал. Не само, че ни се наложи да повярваме, че е мега добра нинджа и No One персона без особени доказателства, но и че споделя решенията си само когато им изнася на сценаристите. Необяснимо, силата и да взима чужди лица не беше използвана нито веднъж този сезон.

    – Целият персонаж на Бран. Двамата сценаристи нито разбират силите му, нито знаят как да ги обяснят, нито какви диалози да му напишат, нито какво да го правят, та затова решиха да го направят крал (ако писателят на книгите Джордж Мартин е взел същото решение, то той ще съумее да обясни много по-добре защо се стига до него, защото в сериала прилича повече на решение взето в Деня на шегата). Необяснимо, силата му да влиза в съзнанието на други същества не беше използвана нито веднъж този сезон.

    -Всичките три сцени на Брон в шести сезон. Брон вече нямаше място в сериала, но като любимец на много фенове, двамата сценаристи му написаха крайно фалшива и абсурдна история, неговият финал е по-нереалистичен от бюста на Памела Андерсън.

    -Всички прибързани и нелогични решения взети от Варис, Тирион и Джон, безспорно тримата най-афектирани от слабия сценарий персонажи, за да бъде реалистично, сезонът имаше нужда от поне още 4 епизода.

    И спирам дотук, макар че мога да продължа още дълго, нелеп и фрустриращ финал, който се надявам да не опетни изцяло наследството оставено от сериала, както и невероятния и невиждан до момента световен феномен, в който се превърна. Беше различно и нетипично изживяване, което ще ми липсва. Именно заради това ще завърша позитивно и ще кажа и добрите страни на сезона:

    -Играта на Емилия Кларк (Денерис, чиято снимка ненапразно съм избрал). Кларк направи титанична игра, засенчвайки абсолютно всички други актьори, показвайки колко добре познава героинята си и успявайки да надскочи слабия сценарий. Въпреки, че пълната и трансформация в The Queen of Ashes беше претупана като всичко останало този сезон, тя я направи реалистична и емоционална. Колкото до хората, които не намират логиката във финалното и решение, то те очевидно са гледали друг сериал и никога не са опознали Денерис като героиня. #EmmyForEmiliaClarke

    -Освен Кларк, страхотна игра направиха и Мейзи Уилямс (Аря), Софи Търнър (Санса), Гуендолин Кристи (Бриен), Николай Костер Уалду (Джейми), Лина Хиди (Сърси) и Алфи Алън (Тион).

    -Сценарият на втори епизод – A Knight of the Seven Kingdoms, писан от Браян Когман, а не от Бениоф и Уайс (surprise, surprise).

    -Историите на Джейми (неспособността да се справиш със зависимостта си), Сърси (и нейните илюзии до самия финал, не ми пука, че игнорираха пророчеството, смятам че финалът и беше перфектен и много поетичен), Тион, Джора, Хрътката, Лиана, Бриен, Мисандей и Санса бяха доста реалистични, емоционални и цялостно добре написани, смятам че ще приключат и ще се развият така и в книгите (поне в общи линии).

    -Специалните ефекти, фотографията, звукът, костюмите, гримът, музиката, всичко техническо беше на извънземно ниво. Режисьорската работа на Мигел Сапочник (3 и 5 епизод) и Дейвид Нутър (1, 2 и 4 епизод) беше добра, но само тази на Сапочник в пети епизод беше уау, толкова успяха с този сценарий.

    И като за финал един любим цитат: „I will take what is mine with fire and blood.“ And she was not joking.

    1. То Джонката също се превърна в статист горкия. Съгласен съм с почти всичко от нещата, които посочи. Освен Джайм. Беше ми малко неестествено завръщането му при Церсей. Поетично – може би. Но Игра на тронове никога не е бил сладникав и претенциозен. Според мен точно този стремеж към поетичното го съсипа – сцената, когато Джон уби Денерис, беше за мен абсолютна катастрофа, сигурно там са искали някаква поетичност. Проблемът е, че двамата идиоти се стремят да правят символизъм и форшадоуинг и се оплитат в историята, защото нямат умствения капацитет и въображение да се справят с нея. Аря като се качи на тоя бял кон (и тук са се опитвали нещо) и излезе от КЛ, само за да се върне после отново (въпреки че всичко беше приключило). Имам чувството, че Бран и Тирион са имали някакъв план, тъй като Бран знае какво ще стане явно и в крайна сметка те са изиграли най-добре играта на тронове, но това така и не се разбра. А Бран уникално я изигра – с докосване на язови дървета през целия сериал :Д. След като съсипаха любимия ми герой Джон, се примирих и 2рия ми любим се превърна в първи – Хрътката. Но и на него му ебаха майката с тоя фен сървис да се бие с брат си. Той човека какви неща преживя, онзи септон Рей му каза, че боговете не са приключили с него. Явно боговете са искали да се върне да се бие със зомби-брата си. И то никой не остана. Сив червей излезе най-големия тъпак (след Джон, разбира се). Абе Тормунд ftw :Д

    2. Според мен финалът на Сърси и Джейми е много повече от поетичен, изключително реалистичен е, много зависими хора не се излекуват никога, Сърси беше дрогата на Джейми, той си изкупи греховете и се превърна в по-добър човек, но не можа да изтръгне любовта си към нея, не мисля, че това е сладникаво.

      С Хрътката и Планината бяха фен сървис, но все нещо трябваше да дадат на хората обсебени всяка теория да се сбъдне, а тази беше сред любимите на феновете на книгите. И все пак, имаше и логика, Хрътката също никога не се отърси от омразата към брат си.

      За всичко друго съм съгласен с теб. Сцената с Аря и коня е пример за това, което казах в началото, хареса ми и я защитавах като метафора на живот, но те съсипаха и нея в последния епизод, както ти добре обясни, превръщайки я в безсмислена.

    3. Ами, не знам. За мен Хрътката видя неща, които го накараха да види безсмислеността от това отмъщение и беше насила направено. За Джайм все пак ми е спорно. Искаха според мен да го направят така, че щом „са се родили заедно, трябва и да умрат заедно“. А и малка малоумно умряха :Д Подземието изобщо не беше цялото затрупано цялото, пък и черепът на Балерион беше непокътнат, можеха да се скрият под него.

    4. Тук вече навлизаш в nitpicking територията, не мисля, че в ситуацията, в която бяха те, някой би се сетил да се крие под череп. Отделно, частта в която бяха те си беше изцяло затрупана. Умряха заедно, защото макар и токсична и грешна, тяхната любов остана непокътната през цялото време.

    5. Ааа, не. Щом стигнахме до оправдание от сорта на „еее, какво толкова“, по-добре да спрем. Това е най-големия сериал в историята на телевизията, не може да го оправдавате така. Защо такива неща не се забелязваха в сезон 1,2,3,4,5?! Варис си го каза бе: Incompetence shouldn’t be rewarded with blind loyalty.

    6. цитатът на варис е супер съвет за осми сезон, да.

  4. Краят на белите бродници беше като изненадваща плесница в лицето. Как една битка, в която участва БОГ (Lord of light), ще е по-маловажна от някакви спорове между домовете?! От 7-ми сезон (колкото и да е глупав) ми се струваше, че Игра на тронове има кръгова структура – всичко е цикъл, който ще се затвори. Сигурно е така, защото първият Егон създава трона и започва таргариенската власт и сериалът приключва с Егон (и стопения трон от учудващата внезапна вълна на интелигентност, която заля Дрогон). И все пак след 3ти епизод (няма да коментираме развалината, а именно 4,5,6 епизод) се надявах бродниците да се завърнат. За да се затвори цикъла. Например НК да има по-добра мотивация от това, че иска да няма спомен от света, ами, да речем, иска след 8 000 години да се ‘оттегли’, но ако той умре, ще умрат и другите бродници. Затова си търси наследник – Джон. Така ще има нов НК, който ще се оттегли на Север. Отново имаме трагичния герой, който се жертва. Бродниците нали уж “олицетворяват Смъртта”. Тоест няма как да бъдат изкоренени, тъй като смъртта ще продължи. Та Бран и Сноу сключват пакт с НК (както чедата с хората преди 10 000 години), Сноу е новият НК. Това е била причината Lord of light да го върне (пък и той, доколкото си спомням, е дуалистичен Бог, така че би било логично според мен да „продължи смрътта“ чрез Джон). Надявах се Кутрето да е жив и когато Денерис седне на трона, той да направи някакви схеми, но… Надявах се на това, въпреки че е много наивно, но… В крайна сметка Краля на нощта беше зъл, само за да бъде зъл. Точно това, което Джордж мрази в злодеите. Както авторът каза, интернет е залят от купища критики, така че то си е изморително вече да говорим по тази тема. Може да се издаде цяла книга въпросник заради сезон 7 и 8. Много жалък завършек на сериал от този мащаб и с такава изградена през годините репутация.

  5. Изключително беден финал, на една революция в ТВ. Обидно и развалящо вкуса като бамя в торта Червено Кадифе. Четох, че тия двамата олигофрени са избягали на остров да си почиват без комуникации. Надявам се , че агресивно племе пигмеи ще ги изнасилват денонощно и накрая ще ги напълнят с кокосови орехи през гъза и ще ги изядат. Разбира се голяма вина носи и фалшивият дядо мраз,защото десет години се мотае с финалните две книги и позволи да се случи това извращение. Валар Моргулис за всички виновни.

  6. Леле, колко фемини са се събрали да оплакват финала. Да не сте си кръстили бебета на „халеси“ или Денерис бе?
    😀

    Авторът вика, това ще е кратък текст. Плаша се какво има предвид под дълъг. Роман? Нова сага „Песен за огън и лед“?
    И кво ся? Липсва ви епичен край с Азор Ахай?! Джон се млати с НК половин епизод в която все пак го наръгва с Големия си меч и фенбой масата след последните кадри започва да върти въображаеми мечове и да се дуелира с приятелчетата, все едно са се върнали в годините на Междузвездни войни?

    За всеки, включително и автора, който твърди, че Денерис луднала за три епизода, максимум сезон- явно не е гледал нищо от този сериал. Или е гледал нещо друго? Или на някакви субстанции…

    1. Jo, сега прочетох 2рия ти коментар, ти официално си Идиот. Само все пак кажи дали искаш да спорим, за да не си губя времето в хранилка.

    2. Виж как сам си противоречиш. Дрънкаш ми как Денерис и Аря да направят това, което направиха. Ама ми споменаваш Азор Ахай как нямало смисъл от него. Вече почвам да се изнервям на такива слабоумници като теб.

    3. @ Петре, наистина ли си мислиш, че ми дреме, че фемина като теб се опитва да се заяжда? Плачи си там тихо, подписвай петиции и си удряй главата в някой по твърд варовик. Подходът ти за дискусии е като на недорасъл пубертет. Аргументите ти също. Наистина нямам време за теб 🙂

    4. За такива като jo има индийски, турски,латино и БГ сериали.Щом не вижда как нещо ЕПИЧНО допреди шест седмици се превръща в Краля на Скорпиона -част поредна,значи е един лаик!

    5. Абсолютно съм съгласен с Jo относно критиките към Денерис, видно е, че много хора никога не са разбрали героинята и. Съгласен съм и за разочарованите момченца, които се сърдят, че Джон не е the ultimate hero, аз съм сред многото хора, които се изкефиха, че беше Аря. Според мен проблемът не е в решенията, които взеха, а в начина по който тези решения ни бяха разказани, колко претупано беше всичко и колко плоски диалози имаше.

    6. Е не, вие явно сте болни мозъци. МОЛЯ ВИ, МОЛЯ ВИ ОБЯСНЕТЕ защо Денерис похаби 30 минути да изпепелява къщите, а не Червената цитадела, моля ви бе. Аря да убие НК беше шамар в лицето, поне Джон да беше направил нещо. Той Е класическия герой – това са думи на Джордж Мартин. Но това е смешно, стига. Все едно Джон да убие Мерин Трант…

    7. Хората обичат клишетата. Най-лесно е да се заснеме такъв сценарии, но все пак това е Игра на Тронове а не сериал на Дисни. Отделно и през годините се събраха хора, които гледаха сериала само защото е модерно да се гледа този сериал.
      Очакванията бяха Джон да се бие с меч дълго време с НК и накрая да го победи. Също така Джон да стане крал или Джон и Денерис да станат крал и кралица и т.н. Жанра на сериала е дама драма/фентъзи и ако на някой не му понася драмата означава, че това не е неговия сериал.

  7. Jo, съвсем сериозно говоря. Наистина искам да разискваме финала. Истината се ражда в диалога. Дай да объсдим нещо по твой избор.

  8. страшно слаб, скучен и неудовлетворяващ финал
    много слаби последни 2 епизода, но и като цяло отвратително слаби последни 2 сезона
    Никога не е имало такъв сериал, който да се хареса на толкова голям кръг от хора – от любители на сериозното кино, през фенбойчета на всякакви супергерои и т.н., до лелки гледащи любовни пръдни и т.н…. почти нямаше обществена група, която да не харесва и следи този сериал.
    От едно такова културно явление те успяха накрая да го сведат до най-обикновено бюджетно сериалче със супер стандартен клиширан край. Доволни останах само тия , които са доволни от посредствеността, за това и оценките са масово негативни.
    Не можеш да създадеш едни от най-шокиращите моменти в телевизията като цяло и в същото време да приключиш така. Тук не става въпрос за хепи енд или не, става въпрос за това да направиш нещо скандално, неочаквано, ужасно и отвратително дори, след което всички да кажат уау. Някои, които обичат да гледат как света гори ще изпитат удоволствие, другите ще са шокирани, но пак ще им хареса , защото такова нещо не са виждали. Това беше цялата семка на тоя сериал, която просто я заебаха да изгние.

  9. В този сайт от много, много време няма реални рецензии – има изключително поляризирани мнения. Този филм или сериал или става, или не става. Конкретната статия представлява много редове мрънкане, и нито дума за (мое мнение) чудесната актьорска игра, визуалното представяне на историята, и страхотната музика.
    Има хиляди пролуки в историята, факт е че е претупан финал. Но това безумно мрънкане, в което са изпаднали всички наистина не го разбирам – пичовете се постараха, направиха мега мащабния сериал, и развиха историите както те сметнаха за добре.
    На автора оставям да се вайка за „забития нож в гърба“, разочарованието и утехата, че не е сам – има още милион и половина човека, които споделят мнението му. Каква изненада, предвид че сериала се гледа от десетки милиони. Почти толкова изненадващо, колкото това, че Джон Сноу след 7 сезона вайкане, морални дилеми и празен поглед, не прояви претенции към трона(докато си седеше в килията, но това е отделен въпрос).

    1. това е най-слабо оценения финал в историята на телевизията – от критика и от публика. постарали се били… това е най-неебателния сезон, може би трябваше костюмите да похвалим? 😀

    2. Не мисля, че има смисъл да обяснявам на „критик“ тоталното обезсмисляне на кино критиката напоследък 🙂 Самата идея, че поддържаш тезата за това, как никой не се е постарал за този сезон говори сама за себе си…Предполагам си от тези, за които еп.3 беше твърде тъмен 😀

    3. да, тотална липса на желание усещам от целия екип този сезон да се получи добре. 🙂 мисля, че си личи от реакциите на актьорите, че всички искат по-бързо да продължат нататък.

    4. Аз не съм критик. Ще ми обясниш ли на мен гения на Бениоф и Уайз? Аз хуля само тях. Актьорите и целия екип ги признавам, те направиха нещо феноменално (говоря не само за този сезон). Но видяхме и техните реакции… Макар че Дейвид Нътър (единия от режисьорите) малко изпростя с това „Ами Юрон според мен не внимаваше, докато Тирион говори на Церсей (сцената пред портите) и затова може да не се е замислил откъде Тирион знае, че Церсей е бременна“.

    5. Отново повтарям, че никой не отрича дупките в историята, и със сигурност няма да ти обяснявам гения на Бениоф и Уайз, защото самият аз смятам, че направиха доста гафове този сезон. Още повече, че не съм свръх доволен от половината развръзки на основни персонажи.
      Просто не се кефя на цялата истерия, която се заформи, защото мисля че имаше и добри страни. На няколко пъти само в последния епизод съм паузирал, за да се насладя на кадрите, които имаше. Актьорската игра мисля, че беше всичко друго, но не и претупана. Музиката беше адски добра на моменти.
      И пак казвам – всеки с мнението си, но в случая статията изглежда като пост на 14 – годишно момче, което се тюхка защо накрая Тирион не излезе Таргериън..

    6. не се тюхкам, защото искам да стане на моето. 🙂 просто това, което те направиха, е малоумно и не можеш да го защитаваш.

    7. Хехе, колко удобно заобикаляш и бързаш да изтъкнеш саундтрака, актьорската игра и кадрите. Как не те е срам в такава изградена история да неглижираш с „да, имаше си гафове“. Абе ти чуваш ли се ?! Да разбирам ли, че добрите страни са всичко освен сценария? Музиката винаги е била адски добра. Разбери, че не е всеки с мнението си. ФАКТ Е че е трагедия, не е мнение. Ако ти дойдеш и ми кажеш, че послената песен на Галена може да се сравнява с някой етюд на Шопен, пак ли е мнение? Кадрите не са ти сериала. Ами когато първи сезон започнаха със супер нисък бюджет, кадрите и визуалните ефекти ли направиха толкова успешен сериала? Знаеш ли защо статията така ти изглежда… защото още когато си почнал ГоТ, си го гледал само и единствено за да има какво да гледаш, без да вникваш в самата история. Затова сега се чудиш защо милиони хора не са доволни. И последен въпрос, кои са добрите страни освен „кадрите и музиката“? Кое в историята ти смяташ, че беше добре изпълнено?

    8. Не ме е срам, защото си имам мнение, пич…И с повече от капс лок да ми напишеш как личната ти оценка за сериала е била факт, това няма да се промени… Като гледам, ти също. 🙂 Иначе се радвам, че си ме разконспирирал толкова точно. И бих ти обяснил подробно защо мисля, че част от историите се развиха добре и логично, но не ми се виждаш в настроение. 🙂

    9. Идеята е по този начин сайта да трупа посещения. Най-лесно е да се нагоди сайта към популярното мнение на ревливите дечица и големи хора и да напише такова ревю.

    10. напротив, по-голям трафик щяхме да докараме, ако бяхме защитавали сериала, противно на половината свят, ама на, и на нас не ни хареса. 🙂

  10. Мартин Касабов, почти изцяло се солидаризирам с написаното от теб, моето цялостно усещане е за разочарование от последния сезон, може би крайните решения не бяха грешни, а просто начина, по който се стигна до тях, претупването, плоските диалози…. трудно е да обясня какво, но нещо липсваше, генерално и просто резултататът не беше точно GOT. За мен лично това, че нещо не е наред започна да се прокрадва от 7 сезон, първите шест са супер. Малоумното ликвидиране на Кутрето, нелогичното според мен предателство на Варис от Тирион, много слаби образи на Церсей, Джейми и Джон в този сезон, не ми хареса това, че така претупаха историята с краля на нощта и бродниците, въобще какъв беше смисълът от триоката врана и как разкритието за произхода на Джон се изгуби между редовете, абе много неща могат да се кажат. НО, въпреки всичко това, за мен Игра на тронове продължава да бъде телевизионното събитие на века и мисля, че трудно може да бъде задминат, може би някога, кой знае 🙂! Въпреки явното безсилие на продуцентите, което грандиозно лъсна, това е най-добрият, въздействащ и помитащ сериал. Както беше се изразил някой от коментиращите, това не е мнение, а факт! ;)) мисля, че многото коментари под тази статия и разразилата се полемика тук само го потвърждават.
    Текстовете ти са едни от най-добрите на този сайт!

    1. благодаря ти! 🙂
      да видим как ще го гледаме след няколко години.

    2. Съгласен напълно. Поредно браво за Марц. 🙂

  11. Ще започна с това, че не съм бил някога фенбой на Игра на тронове. Гледал съм всичките епизоди от започването на сериала, но както написах по-горе не съм чак такъв фен на сериала.
    За някои сериалът е шедьовър до 4-ти сезон. За мен сериалът е средно добър, като бих му поставил обща оценка 7, като 8-ми сезон не влияе чак толкова на общата оценка. Ще обърна внимание на две събития в осми сезон, които са в основата на същия.
    Полудяването на Денерис:
    За мен Денерис не се държи чак толкова налудничаво в 5 епизод на 8-ми сезон.
    Малко предисловие преди това. Сценаристите на сериала са се опитали в 8-ми сезон да вкарат доста реализъм във фентъзи сериал, което неминуемо кара феновете на сериала да не харесат техните решения.
    „Изтрещяването“ на Денерис не е последствие, защото си е загубила ума. В пети епизод има доста подсказки за това нейно решение. Няма да ги пиша, защото всички фенове са наясно за тях. Но ще обърна внимание на Варис, който изпрати писма до доста от велможите, че Джон Сноу е истинският законен наследник на трона. И какво би се случило, ако Дани прояви милост и след като камбаните започнаха да бият, тя беше взела решение да не атакува града?! Реално щеше да стане кралица на седемте кралства, но за кратко. Докато велможите, които вече знаят за Джон не съберат сили и я атакуват със знанието, че може да използват невинни граждани, за да я изнудят да слезе от трона. Та нейното решение да опожари града и жителите в него е послание към всички, които ще се опитат в последствие да се обърнат срещу нея. Като посланието гласи, че тя няма да се спре пред каквото и да било. И милосърдието не е слабост(нейни думи от пети епизод). Както и послание към всички за нейната военна сила. И сега, ако някой реши да започне да спори, то ще му кажа, че не си познава историята, както не познава и човешката история въобще. Което не е учудващо, с оглед днешната учебна система. Ще дам като пример Княз Борис, който обезглавява Боилите, които отказали да се покръстят. Но не спира дотам. Убива всички техни близки до 9-то коляно. Някой ще обясни ли защо?! Аз съм наясно защо, но не съм сигурен, че днешните тинейджъри знаят. Друг пример- американците през ВСВ пускат атомни бомби върху Хирошима и Нагазаки, като убиват стотици хиляди цивилни, между които много жени и деца. Могло ли е да не се стига дотам?! Със сигурност е имало и други възможности. Но атомните бомби са послание, въпреки огромната цена. С тях е съкрушен напълно врагът, като не му е оставен друг избор освен да се предаде и да не се опитва повече да се бори в бъдеще.
    Стигаме до 6-ти епизод, където Дани е вече превъплъщение на Хитлер, като иска да завладее света. Дори е убедена, че по този начин ще освободи всички хора. Друг пример от историята – Александър Велики заплакал, след като видял владенията си, защото нямало повече земи да покорява. Има и доста други примери от историята, според които всеки завоевател е малко луд.
    Стигаме до второто голямо събитие от 8-ми сезон – избирането на Бран за крал. И пак сценаристите са се опитали да вкарат твърде много реализъм в сериала. Да не забравяме, че сериалът е американски и са се опитали да вкарат малко демокрация. От историята знаем, че всеки завоевател е бил цар или крал, но при монархичната система. Докато реално при демокрация борците винаги остават на заден план, а лаврите обират най-незаслужилите т.е. политиците. С други думи, сценаристите са се опитали да вкарат обяснение от реалния живот. Където доброто в повечето случаи не побеждава злото, както и не всеки си получава заслуженото. Това е и обяснението Джон да не стане крал, защото е постигнат политически компромис, както би станало в реалния живот.
    Като заключение ще напиша, че не искам сценаристите на „Игра на Тронове“ да направят новата трилогия на „Междузведни войни“, защото твъде многото реализъм ще погуби франчайза. Все пак, когато ходят на кино повечето хора искат да се потопят в измислен(приказен свят) за два часа, да забравят за проблемите си от ежедневието, и в този свят всеки да получи това, което е заслужил. Иначе щяхме да гледаме на кино документални филми, а реалният свят, в който живеем, щеше да е приказен.

  12. Мартин си върза кончето, като си би камшика от последните сезони на сериала, за да види много хитро каква ще е реакцията от това което дабъл Ди ще направят. Предполагам че му е бил ясен края на историята му, но все пак е имал едно на ум. Да разочаровани сме, че нещо толкова хубаво отново получи разочароващ завършек, но както и за другите сезони нямаме право на глас и тук.
    Да се надяваме, че стареца ще приключи книгите овреме(преди да се е предал) и да получим страхотен завършек на страхотна поредица.
    Най-много ме е яд за тоя риж галфон Санса, къде направиха така, че всичко супер лесно да ѝ се получи накрая. Вери тъпо.
    И само една забележка имам към автора – на Мартин хем не му е поразителна литературата, пък арките на героите са превъзходно изпипани. Дисайд ма мен.

    1. е, па, литературата не е само герои и арки. :)))

  13. Марто, хубав текст си спретнал и съм съгласен, че колкото повече се дълбае в негативите на този сезон, толкова повече се изпотява човек от яд на сценаристите. Преди да започне сезона бях писал, че каквото и решение да вземат за това кой ще седне не трона, все ще е обосновано и няма начин Д и Д да се провалят. Е … бил съм в грешка! Не мога да повярвам как от толкова МНОГО възможности, те избраха възможно най-безумните развръзки за героите, само и единствено с цел subverting expectations. Толкова купища безсмислици и тъпотии се изляха в 6 епизода, че чак е безумно как от HBO са дали зелена светлина на снимките и са одобрили всичко. Сценаристите безспорно доказаха, че могат да „преписват в час“ от Мартин, но когато ги изкарат на дъската и трябва да разкажат урока сами, така яко се оплитат в баналности и извънредно безумни истории, че станаха за срам.

    Мога цял ден да пиша в подробности, но както Касабов каза – няма смисъл. В тубата има толкова много добри дисекции и оценки на сезона, че всичко е казано вече. Имаше една теория, която знаех, че няма как да се случи, но се надявах, че има шанс нещо такова да стане понеже все пак гледаме „Троновете“, където изненади има отвсякъде. Във въпросната теория The Night King завладява седемте кралства и последният кадър от сезона е как той сяда на трона, а неговите нови генерали са част от главните герои (Церсей, Джон Сноу, Денерис и т.н.) Бих предпочел този край всеки ден пред това, което ни изсраха на екрана. Имаше и още много други интересни идеи за завършек, но вместо да прекараме още 1-2 сезона с героите и всеки да получи подобаващ завършек на арката си, тичахме като обезумели през емоциите и всичко просто се случваше, без да има никакви последствия и емоционален заряд. Защо беше цялото това бързане – няма отговор…

    Когато излезе блурей боксета на сериала ще си го купя, но се съмнявам някога да гледам 8 сезон отново. Последният кадър от 7 сезон е по-добър край на сагата отколкото всичко видяно по-нататък.

    1. Там ви е проблема- стискате си версиите как трябва да завърши сагата за лично ползване. От скромност ли, от срам ли, не знам 🙂
      Отвсякъде претенции, ама един не написа как му се привиждал края. Щото от там идва цялото вайкане. От очакванията на лични предпочитания. Фемините масово си съдраха ризите, че Дани полудяла. То пък каква изненада, това ДНК си го мъкне от първи сезон още, като регулярно крещеше „дракарис“ и колеше и бесеше наред в името на своя нов свят. Ма не, паднало и пердето точно на КАМБАНИТЕ… боже, боже…

      Айде, сценаристите… очаровайте света с вашата версия… :)))
      Не обещавам, че няма да се смея.

    2. Не е истина колко различни версии са ми минавали през главата относно това как ще свърши сериала, но бих предпочел всеки друг край, освен този, който ни предложиха. И да се скъсаш да даваш обяснения и да защитаваш клетите сценаристи, нищо не може да оправдае малоумния избор да сложиш Бран на трона, който е избран от съвет, в който има цели ТРИМА Старки (вота значително надделя заради тях, не мислиш ли?) и да не говорим, че на Тирион никой не трябва да има вяра на този етап. Епизодите са пълни с абсурди, които не ми се изброяват и ако за теб е проработил – супер. За мен беше шамар в лицето, който ще помня дълго. И да – ако имам възможност, бих написал по-добър край от шитнята, с която ни напълниха главите.

  14. За мен това е поредното тролско ревю.
    Неочаквах сайта да падне толкова ниско.

  15. Общо взето не си внимавал добре, защото за всяко нещо си имаше предистория.
    Главния виновник за да се стигнат до тук нещата е Мартин, защото ДиД са шоурънъри. Тяхната сила е другаде, да имат готов материал по който да работят и в кинематографията им е другата сила. Но не и да развиват образите, нито в диалозите.
    Моментът с Аря бе прекрасен и шокиращ туист, който апропо се хареса на много хора.
    Това че ти си искал Джон и Денерис да заживеят щастливо като в приказките си е твой личен проблем.
    Всичко започна с падането на Бран, така че има логика точно той да спечели Играта. Това е фентъзи в което приказката и единствения останал жив фентъзи герой спечели играта. Ако не броим дракона и двете вълчища (Нимерия и Дух).
    Всичко е запланувано от Мартин и в книгите ще бъде поднесено много по-интелигентно и подробно. Със само 6 епизода на разположение нямаше как.
    А Джон пак изпълни песента и се превърна в обещания принц ама пак толкова си внимавал. Главния антагонист се оказа Денерис, а не КнН. И Джон убивайки я изпълни пророчеството. Не случайно валеше сняг, а после пукна и пролет.
    Сериала не е за Марвъл феновете, а трябва да се гледа внимателно в детайлите. Това не към теб, а към масовия хейт на жестоко наранени тийнове, които плачкат за трошачката на окови.
    Всичките тези хора защо си затваряха очите за пропуските в сюжета в сезони 6 и 7 и си цъкаха оценки 10/10 в imdb? И в момента в който любимката им опожари чертога настана вой и се пусна и петицията. Денерис е най-обичания ТВ образ от сериал в Щатите. Влогърите полудяха, а сектата тръгна. Лицемерие е това. Няма как да цъкаш 10/10 на безумия и после 2 години по-късно да цъкаш 1/10 защото не е станало твоето. Което пак е безумие.
    Мартин не е Толкин. Няма да има хепиенд.
    Естествено, че има много сюжетни дупки. И няма как да бъде иначе, книгите винаги ще са >>> шоуто.

    Факт е обаче, че откакто има интернет, вече близо 30 години по-голяма световна мания не е имало и едва ли в скоро време ще има. Визирам книги, сериали, филми, музика. Общо, глобално. Добър, лош всеки с мнението си. Но този сериал не остави никой равнодушен. Троновете за 21 век са това което бе STAR WARS за 20 век, само че тогава нямаше интернет.

    1. Да кажеш, че Дж. Мартин е виновен за всичко е меко казано нелепо. Не мога да говоря за масовото недоволство, но това за което става дума в материала, моето, а както виждам и на повечето коментирали, не е продиктувано от липсата на хепи енд, каквито внушения правиш с изказването си. Няма как един интелигентен човек да смята, че проблемът се състои в това, че Джон и Дани не са се взели, и всъщност никой не го твърди, най- малкото, защото тук не става дума за треторазрядна сапунка. Да, колкото хора, толкова и мнения….. обаче да кажеш, че поради простата причина, че Бран е блъснат в първия епизод, сега било логично той да седне на трона, при положение, че развитието до тук не се връзва с това режисьорско решение, за мен лично е глупост от твоя страна.

    2. Дж. Мартин е виновен за всичко?!!?, хахахааххха
      Само не разбрах как реши, че недоволството на хората е продиктувано от това, че Джон и Денерис не се били взели? Никой не твърди подобно нещо, защото знаем, че тук не става дума за треторазрядна сапунка. Абсурдно ми е заявеното от теб, че Бран логично оглавил кралствата понеже са го блънали в първи епизод?!? Просто това не се връзва с развитието на героя и всичко, което ни бяха показали за него до тук.

    3. Velvet kiss,
      Виновен е защото HBO подписаха договор за адаптация на готови книги, а получиха едно голямо нищо. Защото го чакаме от 2011 г. а той пуска какви ли не глупости, но не и най-чаканата книга в историята. Естествено, че е виновен. А трябва да сте големи наивници за да смятате, че този край е измислен от ДиД. Да сме живи и здрави само след години като излезнат книгите пак ще си говорим. Имали са готов скрипт кое как свършва, но без подробности естествено. Такава бе и уговорката, със сигурност имат и подписан договор. А масово чета как от ХБО са измислили всичките шокиращи туистове. Не, не е така. Те носят вина дотолкова доколкото не можаха в сезони 7 и 8 да ни разкажат как се стигна до тук. А не после да се обясняват в инсайдите, а ние да търсим стари видеа от предни сезони за някоя едноминутна сцена. Можеше тук-таме да се пипне, да се намигне, стар използван трик.
      Да, приказката победи. Всичко започна с приказките на баба Нан. Има много логика в това за Бран за крал, но в книгите ще бъде обяснено по-добре. Той е и връзката с природата, с миналото на континента и с родните му обитатели – Чедата.
      А за останалото аз визирам главно страшния вой по форумите и оценките в imdb. Факт е, че го сринаха след подпалването на Чертога. Факт е, че (потърси анкети в нета) Денерис е най-обичната героиня от сагата, особено в щатите, следват Джон, Тирион и Аря (само от книгите Аря е най-популярната). Е, милионите фенове на първите двама откачиха. В Америка не знам дали четеш, но истерични родители щели да съдят HBO за морално нанесени щети, защото много хора са си кръстили щерките – Халееси.
      Та така братле. Луд свят.
      А Троновете е най-лудата Мания.
      За това и всички реагирате толкова остро и ви разбирам, защото ви е болно. Но истинските фенове защитават своето до край, а не го плюят под път и над път.
      Със здраве. 🙂

    4. Понякога се чудя дали апологетите на малоумния сценарий наистина са сериоозни. Моментът с Аря беше абсолютно предвидим. Това че повечето хора не следят внимателно какво се случва в епизода, си е техен проблем, нека си се шокират за сметка на липсата на логически връзки. Като е нямало с 6 епизода как, защо тая защита тогава бе? И Джордж, и HBO са искали повече сезони. А какъв беше смисъла от НК? Още в епизод 2 на 8-ми сезон, когато Бран каза, че искал да заличи историята, се разтревожих, че това ще му е „великия“ мотив. И то си остана действително това, нищо повече. Тотално в противоречие с героите на Джордж (тук сигурно ще опрадаете пак Двете Д-та, че НК го няма в книгата). Престанете тая дума хейт, не си мислете, че да си „истински фен“ означава слепешки да защитаваш. Игра на тронове за мен ще си остане любим. Пак цитирам самия Варис: Incompetence shouldn’t be rewarded with blind loyalty. Не мислете, че е лицемерие и хейт да критикуваш любимия си сериал. Като човек, който никога не е харесвал Денерис, мога да кажа, че нейния образ изобщо не беше убедителен в това да изгори Кралски чертог (нямам против да го изпепели, просто да го бяха билднали както трябва). Сезон 7 беше скръб също, не както този, но беше много зле. Действително 6-ти имаше пропуски, но не се доближава до скудоумието в 8-ми. И накрая… няма да има хепиенд?!?!?! Сериозно ли? Сериалът имаше точно хепиенд. Хората не осъждат толкова самия край на героите, колкото самия execution, не разбрахте ли. То това е най-важното всъщност. И каква предистория, какви пет лева, като Бениоф вика, че от 3 години знаят, че Аря ще убие НК, а Мелисандра я среща в 3-ти сезон и ѝ казва за „green, brown и blue eyes“. Тотално се оплетоха с тоя идиотски foreshadowing. Просто се опитайте да погледнете обективно и ще видите, че си заслужава 4.3/10 в IMDb.

  16. Сценаристите искали да изненадват зрителите постоянно – лошо няма.
    В тази връзка – имах надежда, макар и нищожна – накрая Церсей да надхитри всички „добри“ герои и да ги прати при НК.
    Щеше да е много по-добър завършек, от предложения.
    Въпреки всичките недостатъци, беше велик сериал с невероятен мащаб и успех, който скоро не мисля, че ще бъде повторен.

  17. Ако направят сериала за Властелина както трябва (а на този етап нещата сочат в такава посока), може съвсем скоро да видим продукция, която даже да надмине GOT. Времето ще покаже, но летвата се вдигна високо и сега всички студия търсят своята версия на Троновете, която да прикове очите към екраните.

    1. Няма как да ги надминат, защото Толкин е като лека нощ деца в сравнение с Мартин.
      Там е класическа приказка с хепиенд. При Мартин е кърваво, брутално и жестоко.
      Ако и там има секс, извращения и хвърчат глави, значи те не следват духа на Толкин и Властелинът, а копират Мартин.
      Нали се усещаш какво намеквам… 🙂
      И още нещо, там никога няма да си убиват главните герои и феновете ще са доволни и ще пляскат.

    2. Да, искам да видя как Арагорн опъва Арвен, голи и в пози. Или някой от хобитите отива в местния публичен дом… или орки изнасилват елфки… или как Сам плете интриги зад гърба на Фродо :))) Споменавам тези персонажи, щото си нямам идея какво от света на Толкин ще филмират… но си горе долу наясно какво имам предвид.
      Ела на себе си, момче 🙂

    3. при толкин няма хепиенд. 🙂

  18. Да забравя! Искам да забравя! Трябва да забравя! Мога да забравя! Завинаги да забравя! С времето ще забравя! Болката да забравя! Не мога да забравя…

  19. Според мен основният проблем беше липсата на време. Ако наистина се развиваше в 11 сезона щеше да има време всички решения на героите да бъдат обяснени.. но по една или друга причина просто го претупаха. Въпреки че ако двамата наистина не стават за самостоятелни сценаристи, мъката щеше да е много по-голяма. 🙂
    Според мен трябваше да свърши с убийството на нощния крал по един или друг начин, приключвайки някои сюжетни линии, и събирането на армиите в очакване на титаничен сблъсък. Все пак играта на тронове не се очаква да завърши някога. Хем така щяха да дадат възможност на Мартин да ни изненада с края на книгите.. Ама нейсе..
    Ps. А тука в коментарите има бая хора със стокхолмски синдром 😉

  20. Стига сте спорили! Сериалът свърши. И какъвто край са измислили, такъв са го измислили. Вече ако ви се занимава да правите фенфикшъни, това е друго. Ама малко безсмислено идва. По-добре гледайте „Чернобил“! Въпреки че е дразнещо как сценаристите са показали обикновените руски граждани като пълни олигофрени, позволявайки на децата им да играят в близост до пожар, камо ли в близост до пожар в атомна централа.

  21. Сериалът свърши в трети епизод, всичко след това са сапунки. Някой да ми обясни как след целия апокалипсис дотраките и неопетнените пак са фактор? Та те бяха избити? Аря вместо да се превърне в полу бог – спасител на Вестерос, никой не я брой за … Като цяло идеята на книгата следователно и сериала е да потопи читателя( зрителя) в средновековието ( на макс) където владетели от всякакъв калибър играят на тронове. На всички нищо човешко не им е чуждо. Всичко това изчезна , сериалът се средоточи само около главните герой и цялата идея рухна.

    1. Копеле, кажи сега как нелепо е била организирана отбраната на Уинтърфел и защо Дрогон не го целна нито една балиста.
      Ебахти сдуханяците, честно :)))

    2. Любопитно е и как новия крал ще задържи власта? Ще вижда в зародиш всеки опит за преврат? Ох горкия. !

    3. Триоката врана вижда настоящето, чрез варгване, както и миналото,но бъдещето не се споменава да вижда.Или бъркам?

    4. @Атила В опустошено кралство, в което всички влиятелни лордове и фамилии са погинали ли бе? Че колко да е трудно? На кого точно ще му се воюва и за какво? Кой от тези, новите персони, дето „избраха“ нов крал има влияние?
      Да ти завъртим малко края- Бран е точно онова което е било преди да дойдат Първите хора на Вестерос. Които са взели земите от Горските чеда, затрили са им дърветата и горите и ги избили лека полека. Сега Бран Триоката врана която завършва кръга- един вид управляват Горските чеда чрез Бран. Самият той е гарант за това, че ще управлява справедливо, лишен от емоции и жажда за власт, жени и богатства.
      И кво ся? Загинали всички дотраки и неопетнени? Що реши така??? Преброи ги, че всички са на Зимен хребет??? Поименно? Хаха… ма може ли да сте толкова в детската градина?

    5. да, освен дето бениоф вика практикли дис ис ди енд ъф дъ дотраки 😀

    6. @Касабов В сравнение с ордата която дойде, може и да се смята за край… или ти за „край“ разбираш, до последния индианец, а? Начи на някои „фенове“ наистина трябва да им се пише като в книга- „Не всички неопетнени бяха в Уинтърфел. 1000 бяха в крепост Х, а 500 охраняваха път Y. Отряд от 2000 дотраки заедно с други 500 неопетнени беше слязъл на юг, за да осигури провизии“. Това в Сериала примерно трябва да го каже Сив Червей на Джон, че да ви се върже финалната битка? Бахти…

      Или пък, да ви пишат тайминг- „Изминаха три месеца откак Варис договори съюз с Олена Тирел и Дорн“, че да не се плескате по малките челца, къв е тоя телепорт? Еми ей на, такъв…
      🙂

    7. Jo. Кой от кралете на Кралски чертог умря в битка??? Но, за всичко е виновен Мартин ! Ще чакаме да умре че някой да довърши книгата. Но тебе книгите не те вълнуват , предполагам?

    8. хаха, напротив, не трябва да се пише почти нищо, трябва да е ясно от това, което виждаш. и от това, което се видя, всички дотраки бяха посечени до крак. избягаха двама-трима.

    9. Просто няма смисъл да спориш с хора, които защитават сценаристи, които в сезон 8 са написали за Джайм, че „всъщност никога не му е пукало за хората на Кралски чертог“. Нищо, че една от най-добрите сцени е точно тази, в която признава на Бриен защо е убил Ерис II-ри. И моля накой да ми даде отговор на този въпрос: Как така Визерион унищожи стените на Зимен хребет, но Джон успя да се предпази от огъня зад някакво камъче?

  22. Ами то какъв беше смисъла да се ликвидира Кралят на нощта с един скок на онази лигла Аря? Да бяха го оставили да им посини очите на всичките и да се свърши с тоя техен разврат, предателства, убийства и куп бруталности и извращения които се показаха най-вече в първите сезони. Накрая изкараха от нафталина куп забравени персонажи и те избраха този който по мое скромно мнение най-малко заслужаваше трона. И всичко това се случи с благословията на джуджето Тирион, който пак се намести удобно в играта, въпреки че беше много по-правилно да го сполети съдбата на лорд Варис.Хах абе дяволът си е дявол, дори и в играта. Самата Денерис тъкмо стана интересен персонаж и хоп…дайте да я отстраним защото полудяла. Ама кой я доведе до тая лудост? Ами сценаристите които пак по мое скромно мнение са се отдаличили на светлинни години от авторът на книгите Мартин.Пък и всъщност остана загадка къде отнесе драконът тялото на Денерис? Даже това отвори вратичка за продължение, тъй като видяхме че в техния свят съществуват магьосници които могат да съживяват мъртвите. Все пак като нещо добро в тоя завършек мога да отбележа смъртта на Церсей и брат й, съвсем заслужена и даже необходима. И за финал щеще ми се да ги докарат поне до десет епизодите в този финален сезон, някак си претупаха всичко и така като се замисля се случи доста интересна ситуация-тези които се биха с големият враг нощния крал бяха прецакани, а в новосформиралата се власт се настаниха тези които се криха като мишки.

  23. Накрая изкараха от нафталина куп забравени персонажи и те избраха този който по мое скромно мнение най-малко заслужаваше трона.
    * * *
    Всъщност, това си бяха изцяло НОВИ персонажи, с изключения на глупавия чичо на Санса и Аря. И Яра. Новите лордове почти нямаха думата, точно защото бяха нови лордове по стечение на обстоятелствата- всички знатни фамилии дадоха фира.
    Пак да ви завъртим кръга- сериала почна с конфликт между Старк и Ланистър. Завърши с това, че на трона ще управлява Старк (формално Бран е такъв) и ще му помага Ланистър (Тириън). Ето ви хепиенда с поука. Самата Денерис си носеше лудостта от първи сезон, аман от негледащи сериала, но каканижещи общи клишета… Тя не полудя като чу камбаните- общо взето целият и живот беше загуба на близки и предателства от близки (нейната версия)… А това, че искаше един свят, в който тя си вярваше, че ще е добър, защото тя го управлява- има го откак започна да освобождава роби… Линията и не е изненада. Изненада е за тези дето си кръщаваха децата на „халиси“ и си правеха същите плитки. Аман от недорасли фемини.

  24. Вместо тест за интелигентност в МЕНСА трябва само да питат – „хареса ли ви финала на GoT“. Очевадно всички удряни от люлки аутисти си го харесват. А тоя намерен в кофа за боклук в Звездец „jo“ , си има любима дума „фемини“, и я ползва както вибратора на майка си.

    1. Да ви имам семейните спомени @suicidal. Кажи ми честно, засегна се, защото си фемина ли? Няма да се плашункаш, ни МЕНСА ще покриеш, ни кофа за боклук ще те огрее. Явно доста люлки са те млатили по главата несретнико.
      🙂

    2. От теб ли да се „плашункам“ бе, плашипутарник? Не си виждал гола фемина, освен като си надничал през ключалката да гледаш майка си докато се къпе.

    3. Хареса ти израза „фемина“, както ти харесва да се носиш в женски дрехи и грим, да лепиш хаштаг metoo и да протестираш с новоизлюпената си вагина, а?
      🙂
      Казват, че клин, клин избива- тичкай на люлките да ги посрещаш челно, току виж ти се наместили зъбчатите колелца, които явно въртят самосиндикално, даваш вид лигав, лоботомиран фикус.

    4. фемина е велико, да си жив и здрав!

    5. Да е жив и здрав в будна кома 40 години

  25. Да наречеш някого „негледащ“ „каканижещ“ след като няма начин да знаеш кой какво е гледал е меко казано нелепо. И за да ти покажа че съм гледал сериала доста добре за да мога да имам обосновано мнение за него ще напиша специално за теб Jo още по-каканижещ коментар.
    Толкова надупчен сюжет и финал не съм виждал от „Последния джедай“ насам защото,

    1. Джон оставя Сив Червей да избива вече предали се войници. Тотално противоречие на персонажа (пример – Джон, диваците и стареца при вятърната мелница).

    2. В еп 5 видяхме как цялото подземие на замъка се срива върху Церсей и Джейми. В този епизод обаче Тирион не само спокойно си влиза в същото това уж срутило се подземие ами и лесно успява да им намери труповете и да ги изрови като премести 3-4 камъка.

    3. Уж всичките дотраки бяха избити при Зимен Хребет, а сега ги виждаме отново в доста стабилни количества. Точно тези явно са имали ден отпуска докато е била битката с бродниците.

    4. Защо Денерис ще затваря Тирион заради предателството му, а не го екзекутира на място е абсолютно нелогично. Дракона беше зад нея и новия и персонаж на вманиачен диктатор някак си изключва честен съдебен процес.

    5. Разговора между Джон и Тирион изглеждаше все едно е писан от двата лагера на разочарованите фенове и от тези които все още защитават сюжета. Джон да продължава да се опитва да рационализира действията на Денерис е нелогично и в противоречие на персонажа. Цялата сцена беше за да се опитат да заблудят зрителите, че няма да направи това, което направи. Все едно не беше пределно ясно.

    6. Защо Денерис ще се разкарва из тронната зала сама без охрана също не е особено логично. Дори и да иска усамотение и да рефлектира върху трона съвсем нормално е да има охрана на някаква дистанция.

    7. Знаем, че драконите са интелигентни и е трудно да се рационализира държанието им, но изобщо не мога да схвана логика в действията на Дрогон. Първо оставя Джон жив след като е ясно, че е убил майка му. Никаква логика. Това, че Джон е Таргариен не е никакво извинение. В миналото (и не е само в книгите, споменато е и в сериала), когато е била гражданската война между отделни фракции на Таргариените дракони са убивали други дракони и техните ездачи без никакъв проблем. Второ за какво му е да разтапя трона освен за някаква символика, която е насочена към зрителите и няма ясно логично обяснение в сериала? И трето пак питам къде литна с трупа на Денерис? Да си го яде някъде на спокойствие ли…?

    8. Може би най-големия проблем за целия епизод е последвалия непоказан период от време. Оказва се, че Сив Червей не само не убива Джон на място като разбира какво е направил, не само не убива и Тирион ами и е оставил северните армии да окупират столицата безпроблемно. По абсолютно всякаква логика смъртта на Денерис би трябвало да предизвика война между Дотраките/Неопетнените и каквото е останало от армиите на Севера. Вместо това Неопетнените/Дотраките са явно просто малко ядосани, че кралицата им и Майката на драконите е убита предателски от Краля на Севера, но все пак са готови на компромис.

    9. Бран се избира като крал на 6-те кралства защото…е пазител на историите….нямам какво да кажа…. Също така е нелогично северното кралство да стане автономно, но всички останали да нямат подобни претенции. Исторически Дорн и Железните острови имат доста по-силни позиции и желание за автономия от Севера.

    10. Любопитна информация – в „Неразказаната история на Вестерос“ има информация за една драконова владетелка която също като Аря и станало любопитно какво има на запад от Вестерос. Тя обаче си имала дракон и летяла с месеци в тази посока без каквито и да наченки на суша. В един момент дракона и залинял сериозно и тя трябвало да се върне. Та Аря да отплава натам с един кораб, мисля че вече можем да я отпишем от света на живите, освен ако не и стигне достатъчно акъла да се върне след някакво време.

    Мога да изпиша още 10 точки с по-дребни детайли като например кой точно направи Сам майстер като се учи с десетилетия за тази позиция, кой точно го е освободил от клетвите на Нощен страж, каква е логиката Нощен страж да съществува изобщо вече (обяснението дадено в епизода е малоумно), за какво им е на дивацте да се връщат толкова на север като си има перфектна земя за населяване на юг?

    Позитивите, все пак има ги и тях – изключително красиво заснет епизод. Имаше моменти, които буквално спираха дъха особено тези в тронната зала. Проблема е че трябва да си изкючиш мозъка за да им се насладиш максимално. Само се моля Мартин да не е толкова зле като тези във филма, че да завърши книгите по същия начин. Или поне да го направи с доста повече вкарана логика и зачитане на персонажите.

    Мога да напиша още 20 точки ама ми омръзна вече!

    1. Добре си почнал – само да допълня:

      11. Аря изскача от нищото, нападайки The Night King – няма нито дърво, нито къща наблизо, откъдето да скочи. НИЩО! Тя просто се появи отнякъде си и с едно движение приключи цялата заплаха, чиято сянка надвисваше вече 7 сезона и половина. Безспорно най-голямото разочарование в целия сериал и обида за интелекта на дори най-малкия зрител на сериала!
      12. Тирион е бил поне 3 пъти ръка на различни крале и как успява накрая ОТНОВО да му се има доверие и да му дадат толкова отговорна задача е по-безумно и нелогично от това защо Мисандей не бутна Церсей от стената, преди да й отсекат главата. Още тогава можеше всичко да приключи.
      13. Как ония брадат идиот успя да пробие дракон със стрела и да го свали от нищото??? Пълен булшит!
      14. Какво стана с Елария Санд? Нали уж беше в тъмницата на Церсей и щеше да гледа как дъщеря й умира? Нищо не показаха.
      15. Цялата арка на Бран не доведе до нищо друго, освен да потвърди, че Джон е Таргериен – нещо, което Сам вече видя в книга и с малко повече проучване можеше да се потвърди, без намесата на Бран. Заради сакатия измряха маса народ, а той не си мръдна пръста да помогне с нищо и накрая заслужава да е на трона?????????????? Айде, моля ти се!

      И аз спирам, че тоя сезон пръщи от идиотщини и дразни на н-та степен вече…

    2. Наистина няма смисъл от повече дискусии. Може цяла книга да се издаде с малоумията на сезона. Нека хората си защитават сезончето, което дори актьорите не харесват ;д

  26. След първите 3 епизода на,, Чернобил“ разбрах колко са слаби последните 2 сезона на троновете.

    1. Най-накаря смислен коментар

    2. Няма как да правиш паралел между двата сериала, много са различни. Колкото и да е добър Чернобил, или който и да е друг наистина добър сериал, не съм чакала епизодите им с такава тръпка, както при Игра на тронове.

  27. jo най-истинския „маскулин“ тук, от който разбрах, че „фемина“ било обидна дума

    по си харесвах времената, когато използвахме педерас

    jo ти си един обикновен педерас

    1. По какво си личи едно хюмне!?…. влиза и не обсъжда темата, а хората които я дискутират. Честито, ти си едно печално хюмне. Квадратно. 🙂
      Много народец се е фрустрирал от това „фемина“- направо им избиват пубертетни пъпки от гняв. Споко нежни душици, нямам предвид „жени“, а феминистки, които не е задължително да са с вагини… полът не е определящ, дали подкрепяш кръстоносните харпии. Забавното е, че сте на една мисловна вълна с опечалените боркини по повод много неща от GoT, а дано сте схванали.
      Квадрат, не се възгордявай, казах ти, ти не си фемина, ти си дупевадец.
      🙂

    2. споко, бре, йо. всички знаем какво имаш предвид и това го прави още по-смешно 🙂

  28. Тотален провал на сезона, дори не ми се коментира. След третия епизод го гледах, като пародия.

    1. Определено има логика и тя се усеща много добре към края на петата книга.
      Затова и смятам, че краят трябваше да е отворен – така всеки щеше да си го запълни с очакванията си.

  29. Не коментирайте и плюйте един кино-шедьовър, а просто се наслаждавайте от първата до последната серия!
    Умници били, това станало онова трябвало да нестане, абе идеоти, насладете му се такъв какъвто е направен. Просто е!Защо си разваляте кефа?! Това е шедьовър! Не му мислете толкова, а се забавлявайте…
    Върху шедьовър не се разсъждава, а възхищава.
    Май забравихте каква е неговата цел: да ни забявлява и го прави на 1000%

    1. Какъв точно шедьовър, свърши книгата и ги напусна разума и започнаха да правят комиксови тъпотии, много мащаб, малко ум!