Проектът за пълнометражен филм „Dau” се превръща в арт-инсталация в Париж

от на 2019-02-10
 

Дълго подготвяната и предизвикваща сериозни дискусии поредица от пълнометражни филми, визуални проекти и арт инсталации „Dau” на руския режисьор Иля Кржановски – проект, представян в програмата на Sofia Meetings у нас през 2005 година, се реализира премиерно в два киносалона в Париж – „Theatre du Chatelet” и „Theatre de la Ville” от 24 януари 2019. Събитието ще се случва в продължение на 24 часа нон-стоп до 17 февруари 2019 година.

Замислен през 2006 година като биографичен филм за носителя на Нобелова награда руски физик Лев Ландау с бюджет 3 милиона долара, проектът придобива почти митичен статут като едно от най-странните и амбициозни начинания в съвременната европейска история. Интерактивното събитие включва в себе си информация за почти 30 години от историята на СССР (от 1938 до 1968 година) и е конструирано материали, заснети със стотици реални хора, живели и работили в продължение на няколко години в един специално създаден научен „институт”.

По сценария работи руския писател Владимир Сорокин, а идеята е подкрепена от Eurimages, Arte и Шведския филмов институт, като със световното разпространение се ангажира Co-Production Office. Постепенно нещата се разрастват и трансформират в амбициозна и интерактивна арт-фикция, като Кржановски заснема повече от 700 часа на 35 мм лента – това се случва между 2009 и 2011 година в Харков, Украйна, в специално построена за целта мултифункционална сграда, в която стотици участници решават да изоставят познатото ежедневие и да се върнат като с машина на времето в 50-те години на ХХ век. Те всъщност се съгласяват да участват в научен и философски експеримент, като всеки детайл от живота им подлежи на заснемане. Сред участниците са били Мбрина Абрамович, оперният режисьор Питър Селърс, перуанският шаман Гийермо Аривало Валера и още много други.

Ето какво споделя изпълнителният продуцент Мартине Д’Англежан-Шатийон:

Когато хората живеят заедно в продължение на три години в едно ограничено пространство, нормално е да има секс по между им. Може част от тези интимни отношения да попадат в заснетия материал, но там са също и моментите, в които хората закусват, чистят коли или готвят. Не сме поставяли някаква специална йерархия на ценностите по отношение на ежедневните им действия…

Шатийон допълва и детайлите във връзка с премиерата на вече готовото визуално арт-предизвикателство. „Двата киносалона ще действат като живи същества, които живеят и дишат в сърцето на Париж.” Те се намират един срещу друг и разполагат с голям брой киноекрани. Артистичният директор на „Theatre du Chateet” е Рут Макензи, която отдавна подкрепя проекта „Dau”. Посетителите ще трябва предварително да си купят билети, наречени „визи”. Четиричасов билет е на стойност 35 евро, пропуск за един ден е 75 евро, а билет с неограничен достъп е на стойност 150 евро. Организаторите се надяват да посрещнат поне 50 000 зрители/посетители в Париж, като двете кина общо имат капацитет 2 000 души.

Всеки зрител ще трябва да отговори на определен брой лични въпроси. Шатийон пояснява, че екипът е създал специален алгоритъм, който генерира психометричен профил – и той се „отразява” върху визата, с която съответният човек от публиката ще посети събитието. На входа всеки получава своята „виза”, оставя личния си мобилен телефон и получава специален смартфон, в който са качени личните данни и който служи едновременно като „водач” на зрителя в изживяването, а също и като механизъм за наблюдение. Звучи доста плашещо, не мислите ли?!

dau-img01-20190210

Международни творци се включват с допълнителни активности – като например артистичният директор на Пермската държавна опера и балет Теодор Курендзис, който ще дирижира оркестър с изпълнения на живо. MusicAeterna и Робърт дел Ная от Massive Attack са работили по интерактивната апликация за събитието и ще продуцират персонализирани саундтраци, а Брайън Ино ще създава „акустична среда” за посетителите. Католически и православни свещеници, равини, ислямски духовници, тибетски будисти, представители на сикхската общност, философи, теолози, шамани, артисти и социални работници също ще участват на живо в инсталацията…

Дублажът на фрагментите, в които се говори на руски език, е записан от актьори като Жерар Депардийо, Изабел Юпер, Изабел Аджани, Уилям Дефо, Моника Белучи, Фани Ардан. След като „опипат почвата” в Париж, създателита на „Dau” смятат да преместят преживяването в Лондон през април, а впоследствие и в Берлин, като навсякъде ще се подготвя нов дублаж, съобразен с основния език на аудиторията. За момента не е ясно дали „Dau” ще стигне някога в Русия, но има планове 700-те часа записан материал да бъде дигитализиран и да бъде достъпен чрез онлайн платформа, а също се говори за „няколко сериала”, които биха могли да се монтират както се казва „от воле”.

Проектът „Dau” е дело на Phenomen Films – компания, регистирана във Великобритания, като през 2015 година се създава и благотворителен фонд Phenomen Trust с цел създаване и широка достъпност на подобни изключителни арт-творби и културни събития. Един от най-сериозните дарители е руският бизнесмен и филантроп Сергей Адониев. Ето и всички институции и фондове, участници в проекта : Eurimages, Arte France, WDR Arte, Medienboard Berlin Brandenburg, Mitteldeutsche Medienförderung, Ukrainian State Film Agency, Swedish Film Institute, Film I Vast, Hubert Bals Fond и Phenomen Trust, като CoProduction Office не се занимава с разпространението поради спецификата на артистичния продукт, който не се вписва в традиционните представи за киноразпространение.

 

коментари
 
Отговорете »

 

Коментирайте