„Рома“ на Алфонсо Куарон с прожекции на София Филм Фест

от на 2019-01-30
 

Roma (5)

След всички тези прекрасни новини, особено тази за визитата на Павел Павликовски, който ще представи най-новия си филм „Студена война“, не мислихме, че 23-то издание на София Филм Фест може да стане още по-страхотно, но сме грешили. В официално прессъобщение беше съобщено, че номинираният за десет награди „Оскар“ 2019 „Рома“ („Roma“) на Алфонсо Куарон ще бъде част от програмата на фестивала. Изключително сме щастливи, че ще можем да видим този страхотен филм на голям екран, както подобава.

Повече за „Рома“ може да научите от новините ни до момента и от съобщението по-долу:

Отрупаният с номинации за Оскар „РОМА“
на Алфонсо Куарон с ексклузивни прожекции
на София Филм Фест!

Носителят на „Златен лъв“ от Венеция ще бъде представен
в българските киносалони единствено
на пролетната фиеста в София

Преди броени дни „РОМА“ получи десет номинации за наградите на Американската киноакадемия, като сред тях са за най-добър чуждоезичен филм (така броят на филмите в програмата на 23-тия София Филм Фест става 4 от 5!), за най-добри актриси – в главна и във второстепенна роля, както и за режисура и – разбира се – най-престижната, за най-добър филм! „РОМА“ вече спечели призовете на Холивудската чуждестранна преса „Златен Глобус“ за най-добър чуждоезичен филм и за най-добър режисьор, а в актива си има и 7 номинации за наградите БАФТА.

Творбата на Алфонсо Куарон е поредно доказателство за неговия разказвачески талант и за майсторството му да подрежда визуални шедьоври. Куарон е сценарист, режисьор, продуцент, монтажист и оператор на своя филм, вдъхновен от спомени и образи от времето на неговото детство.

Рома“ е най-добрият филм на Куарон до момента: вълнуваща, завладяваща и трогателна творба с богата лична история, красиво и динамично заснета в чистотата на черно-бялата стилистика. Това е историята на Клео (в ролята е Ялица Апарисио), млада жена от малцинство, която работи като прислужница за семейство в Рома, квартал от средната класа в Мексико сити, в началото на 70-те години на XX век… В самото сърце на творбата е чудесното превъплъщение на Апарисио, която създава своя образ с нежност, деликатност, стоицизъм и безкористност. Тя е перлата на този забележителен филм!“                                                                                                                                Питър Брадшоу, „The Guardian

Алфонсо Куарон беше споделил преди време „Липсва ми Мексико. Много отдавна не съм бил в Мексико – свързан съм с всичко у дома, нужно ми е да усетя отново, че съм жив…” Вероятно този копнеж води до така желаното „презареждане” с творческа енергия – и резултатът е филм, създаден с любов и майсторство, който буди всеобщо възхищение; филм-картина на миналото, пречупена през личния спомен и душата на кинематографиста.

Рома“ може да не е мемоарната творба, който може да се очаква от авантюристичния и дързък режисьор, автор на научно-фантастични шедьоври, но е абсолютно свеж, страхотен, изненадващ и възхитителен филм.

Тод МакКарти, „The Hollywood Reporter

ОЧАКВАМЕ Ви на #КИНО!    
#23SofiaIFF

коментари
 
Отговорете »

 
 • ТТТ
  2019-01-30 at 12:26

  Ееее, супер, супер :) Голям кеф!

  Отговор

 • Иво
  2019-01-30 at 12:28

  Страхотна новина, вече гледах Рома на малкия екран, но с нетърпение ще го гледам и на кино, филмът е 11 от 10.

  Отговор

 • Dredd
  2019-01-30 at 13:23

  Рома е негледаем! Стига заблуждавахте хората. Нулево съдържание и емоция през целия филм. Само брилянтни технически похвати и майсторство на заснемане.

  Отговор

  • Milbo
   2019-01-30 at 22:01

   Dredd, твоят живот има ли ‘съдържание’ ?
   К’во прави миналия четвъртък ? А по предишния вторник ?
   А третата сряда на 2-тия месец от третото тримесечие преди 5 години ?
   K’во ще правиш след 3 седмици и половина между 11:00 сутринта и 14:00 часа ? И две седмици по-късно ?
   Това която се е случвало или не се е случвало във всички тези моменти и това която няма да се случи или ще се случи – какво е това – съдържание ? Не-съдържание ? Нулево съдържание ?
   Живот ?
   Вземи сега тези и много други подобни моменти – със ‘нулево съдържание’ …
   Като ги събереш какво се получава ?

   Когато един филм като ‘Рома’ показва следобеда на някакво момче от некъф си вторник от преди 47 години ? Какво гледаме ? Когато един филм като First Man показва – как някой ходи на луната – какво гледаме ?

   Твоят живот, моят живот, и този живот на ей тези хора и онзи живот на всички онези хора – на кой филм прилича повече ? На този с нулевото съдържание – или на този в който един ходи по луната ? Каква е вероятността да отидем на луната ? Когато този един човек е бил на луната – какво са правили останалите 6 милиарда човеци ? Fuck, какво е правила сестрата на майка му ?….И третия братовчед на жената на сина му ?

   Филмът на Куарон е пълен със същото съдържание с което е пълно всяко съдържание на всеки живот … днес, оня ден, миналата седмица и след три месеца. Не е нужно да ходиш до луната, за да има съдържание…Както е било и за Куарон като дете, отгледано от световно неизвестна бавачка изиграна от световно неизвестна не-актриса …

   Казано по-просто – не може да има аргумент за ‘нулево съдържание ‘- защото точно в това е съдържанието –


 • Velvet kiss
  2019-01-30 at 13:43

  Хубава новина! Честно казано много бих искала да чуя, че и Destroyer с Никол Кидман ще бъде част от програмата, за съжаление нищо не се чува за този филм.. Имате ли информация дали ще го пускат по екраните? :)

  Отговор

 • Papa Joe
  2019-01-30 at 18:52

  Някой ден историята ще отсъди и ще отсее,че Рома е слаб филм и не заслужава нито една от номинациите си.Много подобна на турска сапунка история с един или два проблясъка.а ВИЕ псевдо критици се захапете за задниците.Обикновената публика не харесва и няма да хареса тези купчинка кучи лайна,обвити в станиол от претенция.Колко по -хубави филми са били номинирани за Оскар.Защо Оскарите отблъснаха публиката…..Ами номинациите и наградите стават все по нелепи.Не може великата Глен Клоуз да трепери дали ще я наградят,а дилетантки като Лейди Гага и Ялица Апарисио да се правят на актриси.Нахулете ме,но истината си остава-РОМА СЪКС!Поне е по -добър от позора,,Черната пантера“

  Отговор

Коментирайте