анджело бадаламенти

Винаги сме готови за нови провокации от страна на неописуемия Дейвид Линч. Когато в началото на 90-те години работи заедно с любимия си композитор Анджело Бадаламенти по „Twin Peaks” и „Fire Walk With Me”, двамата решават да си спретнат група. Този „страничен” проект се нарича „Thought Gang” и представлява комбинация между езотеричен (!), slow cool и free-jazz, в комбинация с речетативи и разнообразни допълнителни шумови акценти. Заедно с тях в нестандартната идея се включват и други музиканти, Линч дори заснема видео към едно от парчетата в подготвяния албум – „A Real Indication” и най-странното от всичко е, че това музикално сътрудничество не беше видяло бял свят… до преди няколко дни.

Самият Дейвид Линч признава в интервю пред The Guardian, че това е изключителен експеримент, но той наистина на кого (и дали въобще) би се харесала тази музика. Идеята на Бадаламенти и Линч е била да правят музика, която не е предназначена за филм, но те дори нямат певец. Първоначално Линч е скептичен към идеята Бадаламенти да поеме тази задача, но след като чува началните проби, моментално променя мнението си – „започнах да се смея толкова силно, че сякаш осветителна крушка се пръсна в стомаха ми. Оказа се херния! Този момент беше страхотно съчетание между болка и радост, в съвършен баланс”.

Когато започват записите, Линч окуражава музикантите да рискуват и да забравят всички традиционни правила за свирене на джаз. Басистът Реджи Хамилтън си спомня следната реплика на Линч: „Представете си, че сте пиле с отрязана глава, което се щура наоколо с около 1000 „бени”-та, набутани в гърлото”, като очевидно под „бени” се има предвид амфетаминчетата бензедрин… Лудият провокатор има и перфектния съвет за всички, които биха рискували да чуят плочата на „Thought Gang”, която вече е на музикалния пазар, повече от четвърт век след създаването й – „Записите се пускат силно на големи говорители – толкова силно, че да се почувства като удар в гърдите!

Всичко си звучи и изглежда съвсем в стила на Линч и в този контекст Vulture предполагат, че режисьорът се опитва да събере средства за новия си филмов проект по книгата „Love in Vain: A Vision of Robert Johnson”. В един момент дори Мартин Скорсезе е бил заинтересуван от проекта – може би като продуцент, след като Линч обявява решението си да режисира, но за момента няма потвърдена никаква конкретна информация, така че ще очакваме новини… А междувременно, преди да си купите албума на Линч и Бадаламенти, може да видите видео-изявата на „Thought Gang”.

david-lynch-angelo-badalamenti-thought-gang-album-cover david-linch-angelo-badalamenti-20181107

 

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *