Трейлър на документалния „Bisbee ‘17” на Робърт Грийни

от на 2018-07-07
 

Славата на Сънданс се основава на завидната способност селекционерите да избират творби, които надали биха имали възможност за среща с по-широка публика, ако не попаднат първо на всепризнатия форум на независимото кино. Винаги сме уважавали безкрайно мистър Редфорд за решението да създаде този фестивал, но с годините става все по-видно и осезаемо влиянието, което форумът придобива в света на некомерсиалното кино.

Робърт Грийни прави сериозно впечатление през 2016 година с филма си „Kate Plays Christine” – получава адмирации заради умелото смесване на драма с документални факти и подход. Той решава да се върне към успешната формула, като в новия си филм „Bisbee ‘17” комбинира документално кино, уестърн и мюзикъл-елементи! Във фокуса на разказа е поставен един малък миньорски град на границата между Аризона и Мексико, където пред 1917 година 1200 емигранти-миньори се вдигат на стачка и всички са депортирани, закарани в пустинята и оставени там на произвола на съдбата и където – по иронично стечение на обстоятелствата – през 2017 наследниците на хората, извършили депортацията, правят възстановка на събитията от преди век.

Да вървиш по стъпките на духове, за чието съществуване са отговорни предците ти, може да бъде благороден жест, но в случая явно не става дума за това. Специалистите, видели вече „Bisbee ‘17” в Сънданс, го сравняват с тона уникалната документална творба „The Act of Killing” на Джошуа Опенхаймер, но връщането към прегрешението не е на самите извършители, а на поколението на техните внуци – което неминуемо предизвиква друга авторефлексия и осмисляне на фактите.

Смущаващата реалност е, че по-голямата част от настоящите жители на Бисби не изпитват угризения от акта на депортиране и повтарят заучени фрази за най-добрия шанс за „спиране на социализма”, „осигуряване на мира” или „подкрепа за войната” със същата увереност, с която са го правили техните предшественици. Америка не е свикнала да признава грешките си и най-обичайната практика на нейните жители е да пренебрегват когнитивния дисонанс и да „примиряват” привидно невъзможни противоречия… Една хипер-съвременна и актуална история, особено спрямо глобалните проблеми на емиграцията – за начина, по който настоящето среща миналото…

Bisbee ‘17” беше номиниран за Голямата награда на журито в Сънданс, беше показан миналата седмица на BAMcinemaFest и би трябвало да открие Film Forum на NYC на 5 септември, преди да стартира разпространението му, вероятно в доста ограничен брой киносалони…

плакат

Коментирайте първи
 
Отговорете »

 

Коментирайте