Славата на Сънданс се основава на завидната способност селекционерите да избират творби, които надали биха имали възможност за среща с по-широка публика, ако не попаднат първо на всепризнатия форум на независимото кино. Винаги сме уважавали безкрайно мистър Редфорд за решението да създаде този фестивал, но с годините става все по-видно и осезаемо влиянието, което форумът придобива в света на некомерсиалното кино.

Робърт Грийни прави сериозно впечатление през 2016 година с филма си „Kate Plays Christine” – получава адмирации заради умелото смесване на драма с документални факти и подход. Той решава да се върне към успешната формула, като в новия си филм „Bisbee ‘17” комбинира документално кино, уестърн и мюзикъл-елементи! Във фокуса на разказа е поставен един малък миньорски град на границата между Аризона и Мексико, където пред 1917 година 1200 емигранти-миньори се вдигат на стачка и всички са депортирани, закарани в пустинята и оставени там на произвола на съдбата и където – по иронично стечение на обстоятелствата – през 2017 наследниците на хората, извършили депортацията, правят възстановка на събитията от преди век.

https://www.youtube.com/watch?v=etwjMcdvxx8

Да вървиш по стъпките на духове, за чието съществуване са отговорни предците ти, може да бъде благороден жест, но в случая явно не става дума за това. Специалистите, видели вече „Bisbee ‘17” в Сънданс, го сравняват с тона уникалната документална творба „The Act of Killing” на Джошуа Опенхаймер, но връщането към прегрешението не е на самите извършители, а на поколението на техните внуци – което неминуемо предизвиква друга авторефлексия и осмисляне на фактите.

Смущаващата реалност е, че по-голямата част от настоящите жители на Бисби не изпитват угризения от акта на депортиране и повтарят заучени фрази за най-добрия шанс за „спиране на социализма”, „осигуряване на мира” или „подкрепа за войната” със същата увереност, с която са го правили техните предшественици. Америка не е свикнала да признава грешките си и най-обичайната практика на нейните жители е да пренебрегват когнитивния дисонанс и да „примиряват” привидно невъзможни противоречия… Една хипер-съвременна и актуална история, особено спрямо глобалните проблеми на емиграцията – за начина, по който настоящето среща миналото…

Bisbee ‘17” беше номиниран за Голямата награда на журито в Сънданс, беше показан миналата седмица на BAMcinemaFest и би трябвало да открие Film Forum на NYC на 5 септември, преди да стартира разпространението му, вероятно в доста ограничен брой киносалони…

плакат

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *