merlin_135442653_9cc8f838-52cd-42c3-9f1f-7a78e3c21e93-superJumbo

Досега не сме споделяли информация за продукцията главно поради факта, че „Allure“ още не е официално по екраните, а от септември миналата година участва единствено във фестивални и конкурсни програми. Филмът дебютира на Международния филмов фестивал в Торонто с работното си заглавие „A Worthy Companion“ и още тогава критиците отбелязват, че успешно улавя сложността на емоционалната злоупотреба, макар да разделя обикновената аудитория на две. Едната част от зрителите се съсредоточава върху метафоричния терор на преследвача, а останалите са фокусирани върху безпомощността на жертвата, като трансформацията на характерите и непрекъснатата верига от психологическо насилие между поколенията остава на заден план.

Вижте официалния трейлър на филма и сами преценете доколко е възможно историята да бъде разгледана едностранно:

В „Allure“ познатата ни от „Западен свят“, „Маската на властта“ и най-вече от номинираната за „Оскар“ тийнейджърска драма „ТринадесетЕван Рейчъл Ууд влиза в ролята на Лора – близо тридесетгодишна жена, която се бори с грешките от миналото си и нефункциониращата връзка с баща си. Търси емоционално удовлетворение в поредица от неуспешни взаимоотношения, а животът ѝ се променя, когато се сприятелява с 16-годишната Ева – нещастна от живота си в момента и в лоши отношения с майка си. В ролята на Ева виждаме младата звезда на канадското кино Джулия Сара Стоун. С напредване на действието се разбира за екстремните манипулационни тактики, които Лора използва, за да привлече вниманието и привързаността, които жадува, и се загатва за непредполагаемите крайности, на които се оказва способна.

ALLURE_press7-1200x675

Продукцията е режисьорски дебют на фотографите Карлос Санчес и Джейсън Санчес, които избират да изхвърлят конвенционалността, използвайки първия си игрален филм като средство за обяснение на опустошението, причинено от злоупотребите, основани на любовта. Двамата се стремят да стигнат до сърцевината на това как  измъчваните души трябва несъмнено да съчетаят любовта, омразата, ревността и яростта наведнъж. Фотографският им опит си проличава чисто визуално от атмосферата на трейлъра и способства цялостната емоционална натовареност на сюжета. Атмосфера, която като че ли ще успее да нагнети допълнително усещането за тревожност и напрегнатост.

Дълго време женските персонажи трябваше да се стремят към леко досадния етикет „харесвани“. През последното десетилетие обаче актриси като Чарлийз Терон в „Чудовището“ и Шарлот Генсбур в „Нимфоманката“ проправиха път на по-сложни женски образи да вземат централната сцена, без да се прикриват недостатъците на персонажа, а напротив. Ужасяващо обърканият герой на Еван Рейчъл Ууд се оказва следващото приветствено допълнение към поредицата актриси, които не прескачат предизвикателни роли, и Ууд лично споделя, че това е било най-трудното ѝ игрално постижение до момента.

QXPHKQUAZJAJ3HDQWCOQL365WA

Филмът няма да е забавна, романтична история, която да гледате с приятели, а по-скоро тема на разговор, изпълнен с много въпроси за човешките взаимоотношения и кръговрата на тормоза. Предусещаме, че действието ще се развива бавно, а липсата на големи отличия досега предполага наличие на доста тъмно и трудно разбираемо очарование. Въпреки това, задълбочено написаната и чувствително предадената история, показваща, че жертвата не винаги е само една, и задвижена от майсторски актьорски изпълнения, ще си заслужава гледането.

Allure“ съвсем скоро ще се появи по кината в световен мащаб. Във филма участва още Денис О‘Хеър, познат ни от „American Horror Story“, „Милк“ и „Клубът на купувачите от Далас“. Заедно с Ууд си партнират за последно в HBO сериала „Истинска кръв“.

allure_posterjpg

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

2 Comments