Чимичангаз, бичез! Цветната и пълна с ругатни втора част на вселената на Дедпул идва по кината, за да насити пейзажа от супергерои с малко повече кръв и невъзпитан език, така че не си водете децата на него. Другите зрители, над 16-годишните, заповядайте смело, Дедпул ще ви разведри и разсмее, така както само един B-филм от доброто старо време може да го направи, без да има никаква претенция.

Аз пък нямам претенция това да е ревю за филм за супергерои, така че ако очаквате в него да прочетете нещо за дълбоката и тъмна вселена на X-мен, за историята на персонажа, за паралелите и връзките между хилядите светове на Marvel, отсега да си знаете, че това няма да стане. Затова още в началото ви давам шанс да се откажете… Броя до три…

Едно…
Две…
Три…

дедпул - райън рейнолдс

За всички други, които останахте до третия абзац: благодаря! Супергероите не са ми специалност и тяхната дълбочина, ако приемем, че такава съществува, не вълнува момичешкото ми съзнание дълбоко, така както би се случило с един истински почитател на попкултурата. Моят интерес към тях е чисто академичен, тоест ограничава се само до тяхното пребиваване на голям екран.

Но да не се отплесваме в излишъци, а да се върнем на онова, заради което сме се събрали.

За Дедпул a.k.a. Уейд Уилсън – супергерой или нещо наподобяващо супергерой от вселената на Marvel и по-точно тесния кръг в него, населяван от мутанти – X-мен, това е трета презентация на кино, втора в самостоятелен филм и номер 3 за Райън Рейнолдс в костюм на подобен тип персонаж. Дедпул беше онова, което извади Рейнолдс от кинозабвението, в което сам се беше набутал след куп грешни ходове и участия в тъпотии. Пак той му заслужи първа номинация за „Златен глобус“ и го върна в клуба на забавните и сексапилните. Клуб, в който много искат да бъдат, но уви, малко успяват да се задържат. Нека Рейнолдс ви разкаже колко е трънлив пътят до там.

Първата поява на Дедпул, в някакъв много начален и груб етап от неговото порастване на циничен безсмъртен тъпанар със суперсили, е в потресния „X-мен Началото: Върколак“. По ирония на съдбата или пък не, Рейнолдс отново е в тази роля. В името на едно по-светло и бляскаво бъдеще на един от малкото забавни супергерои в тази вселена, Дедпул е изтръгнат от ноктите на Върколака, за да поеме пътя към собствен франчайз. Между едното и другото приключение минават 7 години, обсипани с провалени сделки, отказано финансиране, изтекъл сценарий и прочие неприятни битовизми, населяващи магическия свят на модерното кино.

deadpool-2-review-img08-20180515

През 2016-а в крайна сметка първият „Дедпул“ се случва, за да достави ментално удоволствие, поне за мен, на приятна простотия и хумор, макар някои хора, очевидно по-запознати от мен със супергероите, да твърдят, че филмът и персонажът в частност не са достатъчно остри, макар да имат такива претенции. Истината е, че първият „Дедпул“ ми достави такъв кеф, какъвто ми носят първият джин през лятото и първото пишкане рано сутрин. Не мога да кажа същото за филмите за X-мен, които караха тялото ми да се гърчи в безмълвна агония.

Първият „Дедпул“ беше циничен, без да минава онази тънка граница на безсмислената и самоцелна простотия, беше забавен без смешките му да отиват в крайностите на интелектуално неразбираеми за плявата и прекалено плоски за онези, които се смятат за по-умни от гегове тип хлъзнах-се-на-обелка-от-банан. Филмът беше онова, което лично аз искам киното понякога да бъде, но то често не е – чист фън, който те хваща в подходящия момент, без да ти казва важни истини за живота, но опростява и иронизира тъпотиите, които те дразнят и вече знаеш, но не можеш да промениш.

Вторият „Дедпул“, казано на прост език, повтаря схемата на първия, като съвсем мъничко дообогатява вселената си с допълнителни персонажи, нов злодей (доста по-добър от първия), ебавки с другите супергерои и ругатни. „Дедпул 2“ съвсем леко прави скок няколко милиметра нагоре, за да надуе изкуствено балона си и да побере в малкия си свят нови сюжетни линии, да се отърве от няколко стари и да се опита да се доближи до по-големите си братя от Marvel, които го водят с близо 10 години преднина и няколко милиарда долара в боксофиса.

джош бролин

Дедпул 2“ е цинично приключение без претенция (и моля, ако някой търси такава, да не отива с голяма кошница на кино, защото тя ще си остане празна) в по-бедняшкия свят на X-men, където Уейд Уилсън сам си е господар. Историята преминава през два съществени обрата – първият още преди началните надписи, а вторият малко преди финалните – които видоизменят и нюансират пътя, който Уейд ще поеме в своето кинопътешествие занапред.

Първият обрат, смърт на един от основните персонажи (а ние вече знаем колко болно и мелодраматично Marvel обичат смъртта на кино), бележи основната тема в двата часа на „Дедпул 2“. След първия обрат следват надписи в стил Джеймс Бонд, след което Дедпул предприема смъртоносна мисия за унищожението на онези, които са му причинили зло. Паралелно с него, в един друг свят, друг мъж, не по-малко злобен и наточен да търси справедливост, предприема почти същите действия. Някъде по средата, в един затвор, който много напомня на по-скучната версия на затвора от „Пазители на галактиката vol. 1“, двамата се срещат, за да си премерят пишките.

Дедпул се изправя срещу Кейбъл. Появата на Кейбъл, който трябва да е основният злодей в тази част, е звукова и драматична, а самият Джош Бролин е доста як по принцип, така че нито една минута от неговото екранно време не е пропиляна напразно. Някъде там се включва и малкият Ръсел, изигран от новозеландеца Джулиан Денисън, който притежава суперсили, мелодраматичното кисело поведение на обиден тийнейджър и е основната причина Кейбъл и Дедпул да се срещнат. Дедпул събира отряда си X-Force, а неговата хубавица Ванеса стои и го чака в някаква аморфна паралелна вселена, като му дава подсъзнателни наставления за емоциите и душата.

deadpool-2-review-img07-20180515

Както се казва: „Майната му на модерния феминизъм. Не може всички жени в тия филми да са по-смели, по-решителни и по-умни от мъжете. Затова за разнообразие нека да оставим Ванеса да бъде киснеща в ъгъла женка, която подмята афоризми в стила на Мерлин в Дисни версията на „Крал Артур“.“ Нещо, което при мен работи чудесно и адски ми допада. В такава вселена аз бих искала да съм жена на Дедпул, но явно нямам циците на Морена Бакарин, така че едва ли ще ми се случи… Пък и Морена се справя доста добре с тежката задача, така че какъв е смисълът да се лишаваме от нея.

Създателите на „Дедпул 2“ все пак се опитват да бъдат почти коректни спрямо активното присъствие на силни женски персонажи в модерното кино, затова във втората си част вкарват Домино, в ролята е Зази Бийтс. Разбира се, въпреки че са я облекли в тесен кожен костюм и са й дали забавни реплики, те все пак са решили да си го почешат с Домино, като са я ощетили от най-важното нещо в един филм за супергерои, а именно суперсила. Каква е нейната? Това, че има невероятен късмет. И ако това беше филм за лотарията Домино щеше да е номер 1, но тъй като сме в съвсем различен жанр, липсата на каквито и да било други умения освен късмет, е основна ебавка спрямо нейния персонаж. Може би именно заради това в една от най-баталните сцени, някъде близо до финала, Домино е извадена от основното действие и е пратена да спасява купчина ревящи деца.

deadpool-2-review-img06-20180515

Като цяло „Дедпул 2“ се опитва да бъде невъзпитан и некоректен без да прекалява, защото все пак се разпространява на територията на Америка и основните му доходи идват от там. Той не е много по-различен от първата си част, въпреки че я надскача. Филмът борави умело с инструментите и езика, които му бяха дадени още първия път и няма да разочарова никой, който е дошъл да си припомни това. Той успява да балансира добре между хумора и цинизма, вътрешните ебавки с вселената на Marvel, тази на DC и всякакви други супергеройски щуротии, без да отегчи тези от зрителите си, които не са докосвали подобни филми дори с пръчка. И все пак успява да запази добрия тон, за да е приет прилично и с намигване от по-консервативните маси, които си крият очите, когато някой по телевизията си покаже задника.

Не, „Дедпул 2“ няма за цел да бъде претенциозно скандален или краен продукт на една загниваща и корумпирана капиталистическа система, подценяваща невероятните интелектуалци отишли да го гледат. И кому е нужно, не разбирам. Това не е филм на Ларс фон Триер, по дяволите. „Дедпул 2“ има за цел да ви забавлява, да повърти на шиш част от попкултурата, да се посмее на някои от по-модерните теми в момента, но без да прекалява, да е политнекоректен в някои моменти и същевременно да се движи по добре познатия и утъпкан път на този жанр, в други.

Дедпул 2“ балансира като секси клакьорка с къса пола между филмите за супергерои, които отдавна ме карат да се прозявам, и добрия сарказъм, който все по-често отсъства в киното. Да бе, „Дедпул 2“ е циничен и това сигурно е най-скандалното в него, но цинизмите му са толкова добри на моменти, че чак те е яд, че самият ти не можеш да измислиш нещо такова, когато водиш поредния диалог с поредния тъпанар, който иска да ти каже защо „Дедпул“ не става.

deadpool-2-review-img05-20180515

Всъщност доста си става и именно всички тези дребни къдрави детайли винаги ще го правят малко по-различен и ще докарат хора в салоните му, които иначе не биха стъпили на филм за супергерои.

Като за финал искам ви дам малко безполезна тривиа за филма, която може да ви послужи в жизнено важни моменти, като скучна свалка в бар. Готови ли сте? Ето ви я: голяма част от X-men се появяват, Хю Джакман участва. Също така и бившият съпруг на една доста красива жена (аре, познайте кой де!), както и котките на Тейлър Суифт. Бил Скарсгард и Тери Крюс са си почти като cameo участници, а Роб Дилейни странно напомня на Том Селек в някаква комична версия на Магнум. Допълнителните сцени, които ще видите след финалните надписи не са препратка към следващия Дедпул, а са кино полюция за личен кеф. Във филма ще откриете интерпретация на сцената от „Първичен инстинкт“ и ако не мигате ще видите чифт компютърно генерирани ташаци. И последно, но не на последно място – ще имате шанс да се насладите на Juggernaut или Булдозера (голям зъл полубрат на Професор Х), както и на част от голия му задник.

В обобщение – в „Дедпул 2“ има герои, мацки, пуцане, цинизми, смърт, разкъсани тела, афоризми за живота, романтична любов, още смърт, средни пръсти, чифт ташаци, Джош Бролин по плочки, готин саундтрак (макар и видимо по-слаб от този на Junkie XL), думата fuck казана много пъти и хепи енд. Което са достатъчни причини да отидете да го гледате. А дали ще се пипате в захлас и с кеф след него или не, вече си е ваша лична работа.

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

35 Comments

  1. 6.5/10, още от същото, но вече не е толкова интересно… ако изобщо е било интересно някога.

    1. Абе ти си трагедия бе! Харесваш някви си батмани, авендгърси, жени- герои, а този заплюваш..? Уникат си, признавам … с изкривено съзнание за кино. Та това е единствения комиксов филм, който изобщо си струва левчетат в кино. Празнешесе на новия авенджър, а тук си като суха путка пред изнасилвач. Трагедия!!!
      Доматите какво казват- уникат!
      https://www.rottentomatoes.com/m/deadpool_2

    2. Здравей отново, прокариотен гьотферен – виждам, че те е засърбял гъзът и си решил пак да се надупиш 😀

    3. Ти си пълен олигофрен и филмов профан щом този филм не съумява твоята лиса главица да оцени Благойчо. Тук има толкова изродия и ирония събрана тук в него, че цялата ти комиксова вселена не може да отрази така адекватно, както в тази лента. Много ниско ментално ниво е в твоята главица пич! Хвалиш ми някви кино-недоебавки като жената чудо или авенджърси /без последния- това е друг вид кино/ и се наричаш комиксов разбирач?!?! Ай сиктир бе кино-кретене!!! Аре виж го пак и тогава ми смей да коментираш кино изобщо!

    4. Разтваряй широко бузки, селски – знам, че ти харесва 😀

    5. Хахахах само това ли умееш недуразумение блогарско ? Селсси викай на майка си! Учил съм и живял в помията ти софийска 6г философия, а ти какво си учил бе кретен. Имам семейство и две цеца, а ти лъскаш блогърски чекии и се изживяваш някакъв кино-гуру, но си профан за жалост.
      Защити се бе грозник!

    6. Глей ся, изолирано от света пиянде, с теб винаги положението е било следното – тоя е трол, щото няма как да е толкова малоумен (по Дринов)… или тоя е прекалено малоумен, за да е трол (по всички останали). Иронията е, че най-вероятно не е нито едно от двете: малоумието е отклонение от някаква средна норма, докато селският неандерталски субект Викторчо е социален и ферментирал феномен с изумителен когнитивен дисонанс, който заслужава отделна категория в учебниците (по Дънинг-Крюгер). Пък после ходи обяснявай на рандъм хора, че не разбирали от кино… ти не разбираш от азбука бе, пишман философе, какво остава за каквото и да е друго. 😀 Обаче съм ти казвал и преди: стой тука, животно, не ни напускай, защото сеирът ти е безценен. 🙂

    7. Ей, много ме кефи да се нервиш така хахахах. Но ми е все едно дали ме мислите за трол, мол и тем подобни. Важно е приказката да върви, но с такива никви никак не върви. Безинтересно е вече при вас.

    8. Да, да, безинтересно е, но се връщаш отново и отново, за да ни го смучеш 🙂

    9. Ей кравар, явно си тъпо незадоволено копеле, отрасло само с ръкоделие в основата на сексуалния си опит в живота. Но принципно на такива като теб им е трудно да разграничат реалноста от собствения си изостанал аутизъм и трудно правят каквато и да е самооценка. И то защото са обременени от генетична олигофрения още в зачатъка си. Трудно ти е, знам, но все някак ще се справиш. Но знаеш ли, едно ни е ясно на всички- комлексарските ти напъни и маниери поради отблъскващата ти физическа външност те правят сприхав и пълен с псевдо- интелектуални напъни, опитващ се да балансираш огромната отнета от природата либса на каквото и да е човешко подобие. Грозен си бе! Но и нагъл, а хората тук идват заради Дринов, а ти си придатък към него. Никой не ти симпатизира тук и то се вижда от коментарите. А високопарните ти мнения са гротеска на кино-анализ. А ти се мислиш за последна инстанция. Пълен капут.

    10. Aйде пак бедните чаршафи на подпухналото фермерче, а хем ти обясних, че не ти ги чета тия. 🙂 Съдейки по първия ред на излиянието ти обаче, май ти си ядосаният, супер за което. ?

  2. Супер ревю! Единствената ми забележка е, че можеше да спестиш последния параграф за гост-участията и пост-кредит сцената или поне да сложиш голям знак СПОЙЛЕРИ. Очаквах, че част от въпросните персонажи ще се появят под една форма или друга, ама директно да го изплюеш….малко ми уби кефа честно казано 😀 Иначе евала за текста!

  3. Беше ОК, 10х всичко от предишния.
    Може би затова, злодеите (както и в първата част) не бяха особено зли.

    p.s. пише се „Боуи“, не „Бауи“. ✌️

  4. Реално поглегднато филмът нямаше никакъв шанс да „хване“ онази магия, която направи първия филм толкова добър и запомнящ се. И за това тръгна в различна посока, което е добре.

    Перфектен ли е филмът? Не, изобщо. Повечето шеги и препратки зависят от личния вкус, а краят на трето действие ми напомни на една определена сцена от The Mask с Джим Кери. Освен това не съм съгласен със съдбата на определени образи, но все пак това е комиксова адаптация… А именно комиксите (в немалка степен) са виновни как се отнасяме със смъртта… А да – предвид факта, че режисьор на филма е Дейвид Лейч очаквах малко повече от хореографията и повечето бойни сцени.

    Плюсове – филмът определено е амбициозен и се опитва да направи Уейд малко по-пълнокръвен образ. Та за това може би разбирам горното решение… Джош Бролин определено е човекът на момента и след Танос краде шоуто и като Кейбъл.

    Оценка… Може би около 3.5 от 5… Само аз ли чух почти крещенето през цялото време на сценаристите: „Ние сме гледали Терминатор 2 и сме го разбрали“…

  5. Готин текст! Филмът ми хареса почти без никакви компромиси, прекарах си добре и не ми беше тъпо, както ми е през 95 процента от комиксовите адаптации днес. В момента на гледане ми хареса повече от първия филм и ми остави приятен послевкус.

  6. Някак емоционално, първият филм е по-добър. Вторият се наводнява малко с екшън и герои, но става за гледане. Казано от човек, който по-принцип не гледа такива филми.

  7. Отдавна не бях чел по-глупаво написано ревю. Вахти простотията.
    И това от предпоследния абзац не е никаква тривиа, а са спойлери, част от които развалят кефа, заради неочаквания момент.

    Филмето е точно от същото като предходната част, но на килограм. Работи перфектно и е дзверски зарибително.

  8. Зузи.
    Чудесно копираш Скротума.Недей.
    От устата на дама, лексикона на Скрот, никак не върви.
    Честно.

    P.S.
    Това с пишкането сутрин 😉

  9. Специално този филм, някак си обезличава всички бъдещи ревюта и разсъждения, които ще бъдат написани за него. Все пак както е написал автора на тукашното – филмът има за цел да забавлява… Едва ли в близките години има толкова успешен филм в това направление, който от първата до последната минута да постига целта си. Непретенциозен, забавен, абсолютно дебилен на моменти, но оставящ след себе си, кефа на зарителя, че си е похарчил адекватно парите да го гледа. Учудват ме негативните коментари, честно казано… Наясно съм, че всеки здравомислещ човек има аргументирана в главата си позиция, защо харесва или не харесва дадено нещо. Ако трябва да дам едно кофти (но пък адекватно в моята глава) сравнение. Бих сравнил този филм със знойна, пищна и секси мацка. Всеки ще иска да я…….. Но не си задължен да се влюбваш в нея ;))) Някак учудващо , ще е някой да я пропусне, освен ако не е преплувал на другия бряг 🙂 Та така и за филмчето, разбира се, някой ампутиран от чувство за хумор, природен интелект, който си умира да гледа оскарите придружени с бг дублаж по БТВ Синема, със сигурност ще подмине мацката ;)))

  10. Доста по-добър от Отмъстителите! Ебава се с доста заглавия, но има и доза САМОИРОНИЯ.

    1. Няма как да сравняваш PG-13 с R rated заглавия, просто не е уместно ?

    2. Ей, не смей да казваш това за последния Отмъстител… Това е филм правен с толкова акъл и кино усет, че в момента всеки кино зрител независимо дали гледа комикси или изобщо стойностно кино се възхищява. Този епизад смазва всичко по пътя си независимо какъв жанр е. Уникален и направин по уникален начин!

  11. В момента съм малко high и ми се върти в главата един въпрос – Кой е най-детайлният режисьор за който се сещате? Смисъл в историята и всичко, със супер внимание към детайла?

    1. Стивън Спилбърг, Мат Рийвс, Джеймс Камерън, Питър Джаксън са първите, които ми изникват в главата… Ако трябва да кажа кой е най-най от всички бих разделил титлата между Питър Джаксън и Гилермо дел Торо.

  12. Гледах го не ми хареса,макар че харесвам пародии,щото Дедпул си е пародия

  13. Не ми се даваха пари, сега го изгледах от торентите. Някои го сравняваха с Инфинити уор, дори стигнаха и по далеч като казаха, че бил по-добър. Едва го изтраях до края. Tова не е филм, a огромна грешка.