Джон Малкович ще бъде Еркюл Поаро в екранизация на „Азбучните убийства”

от на 2018-05-26
 

john-malkovich-gq-0916-3x2 (1)

Агата Кристи се завръща все по-настоятелно в света на киното и телевизията. Повече от 40 години след смъртта на Кралицата на криминалния жанр, нейните романи и разкази най-накрая срещат своите достойни екранизации. За съжаление обаче, грубата равносметка от опитите дотук е следната: когато са в ръцете на британците, екранизациите стават, но когато е замесен Холивуд, резултатите не са добри. Последният аргумент в полза на тази теза е Кенет Брана и неговият опит да вкара „екшън” в една от най-нетърпящите екшън истории – „Убийство в Ориент Експрес. Не стига това, ами сега очакваме следващата порция от Брана – екранизацията на „Смърт край Нил” за големия екран.

За щастие, като утеха срещу следващия поход на Брана в света на Агата Кристи, идва нещо обнадеждаващо, с подходящ екип зад гърба си и чудовищен актьорски талант в главната роля. Преди дни стана ясно, че се задава екранизация на публикувания през 1936 г. роман на Кристи „Азбучните убийства” („The ABC Murders”), а в ролята на великия белгийски детектив Еркюл Поаро ще влезе Джон Малкович.

Може би най-обнадеждаващият факт е, че зад сюжета, който ще бъде разгърнат в минисериал в три епизода, стоят BBC One и Amazon. Публиката все още помни най-добрата екранизация до момента – „Десет малки негърчета” на BBC, появила се цели 76 години след издаването на великата книга. А след нея последваха „Свидетел на обвинението” и „Изпитание за невинните” – и  двете адаптации са доказателство, че британците най-добре могат да екранизират своята любима авторка. Факт. Още по-хубаво е, че Agatha Christie Limited (дружеството, което държи правата върху творчеството ѝ) и BBC са си стиснали ръцете за поне още няколко адаптации на нейни романи.

Кадър от „Десет малки негърчета” на BBC

Кадър от „Десет малки негърчета” на BBC

Азбучните убийства” е първият проект на компанията, в който главен персонаж в историята е Еркюл Поаро. А романът? Само ще цитираме финала на едно от ревютата, публикувано дни след излизането на книгата: „Ако госпожа Кристи някога остави писането, заради извършването на престъпление, ще бъде много опасна. Само Поаро би могъл да я хване.” Историята за анонимния A. B. C. се превръща в бестселър моментално след премиерата си и е обявена за най-добрата творба на Агата Кристи.

Неизвестен убиец удря първо в Андоувър, после в Брексхил, после в Чърстън. Еркюл Поаро и приятелят му, капитан Артър Хейстингс, винаги пристигат със закъснение на местопрестъпленията, за да открият единствената улика – железопътния справочник „ABC”. Ще ви спестим по-нататъшните тривиални описания за омраза, насилие, интриги… Останалото е Агата Кристи.

Друга обнадеждаваща новина в предстоящият проект на BBC и Amazon са малкото големи звезди в актьорския състав. За разлика от „Убийство в Ориент Експрес” на Кенет Брана, тук Джон Малкович в ролята на Поаро е единственият актьор от своята лига. Останалите попълнения са Рупърт Гринт („Хари Потър”) Андрю Башан („Broadchurch“), Тара Фицджералд (Селайз Баратеон в „Игра на тронове”), Иймън Фарън, Фрея Мейвър и Бронуин Джеймс.

Сценарият е поверен на Сара Фелпс – сценарист на „Десет малки негърчета” и „Свидетел на обвинението” на BBC. А на режисьорското място сяда Алекс Габаси, познат най-вече от „The Frankenstein Chronicles”.

Кадър от „Азбучните убийства” (1992 г.). В ролята на Поаро е Дейвид Сушей.

Кадър от „Азбучните убийства” (1992 г.). В ролята на Поаро е Дейвид Сушей.

Въпросът сега е дали Джон Малкович ще издържи изпитанието, което препъва мнозина актьори, откакто някой е започнал да екранизира Агата Кристи – да изиграят Еркюл Поаро. Питър Устинов, Албърт Фини, Тери Рандал, Алфред Молина… мнозина са се опитвали да влязат в кожата на ниския и гръмогласен белгиец с яйцевидна глава, но засега никой не може да стигне летвата, поставена от най-дългогодишния Еркюл Поаро – Дейвид Сушей. Дали това ще бъде Малкович? Снимките на „Азбучните убийства” започват този юни, така че се надяваме съвсем скоро да получим първи кадри.

Коментирайте първи
 
Отговорете »

 

Коментирайте