Обнадеждаващи слухове за възможно продължение на „Господар и командир“

 

дддд

В епохата на филмовите франчайзи, в която холивудските студия отчаяно се стремят да мултиплицират успеха, изстисквайки всяка частица потенциал от доказали се във времето заглавия, почти е изключено да просъществува незасегнат от продуцентските амбиции проект, още повече такъв, който има зад гърба си одобрението на критиката, материализирано с 2 „Оскар“-а и цели 10 номинации. Базираният на творчеството на британския новелист Патрик О`Брайън шедьовър на Питър Уиър „Господар и командир: Далечният край на света“ обаче е точно такъв рядък пример за филм, който въпреки широката си литературна основа, разпростираща се върху близо 20 новели, и положителния си критичен резонанс, просто не успява да предизвика интереса на продуцентите и да получи толкова жадуваното от нас продължение.

Причината, разбира се, е от чисто финансово естество, защото въпреки че „Господар и командир“ е едно от едва 37-те заглавия в историята на киното, които са имали честта да бъдат номинирани от Академията в цели 10 категории, боксофис постъпленията му лесно могат да бъдат определени като откровен провал – 94 млн. вътрешни приходи (212 млн. worldwide) срещу космическия 150-милионен бюджет. В крайна сметка обаче за нас като зрители финансовите резултати си остават просто любопитна статистика, докато сантиментът ни към приключенския епос на Уиър е наистина огромен и реален, затова и с повишен интерес следим за индикации, че подобно продължение наистина е възможно.

ддддддд

Миналата година в рамките на традиционния CinemaCon, между ангажиментите си да презентира „Любезните пичовеРъсел Кроу за първи път си позволи да изкоментира възможността за евентуално продължение на „Господар и командир: Далечният край на света“:

Мисля, че това е въпрос, за който трябва да се говори със студиото, защото възможността да се направи продължение е налична и въпреки че за момента нямам договорка да участвам в подобен проект, наистина бих искал отново да изиграя Капитан Джак. След като веднъж вече влязох в този образ, продължих да чета книгите на О`Брайън, а там има толкова много прекрасни истории за разказване. Но истината е, че това беше много скъп за времето си филм, така че това е нещо, което тепърва трябва да бъде разглеждано като възможност.

Нещо друго, което внася допълнителна трудност, е, че имаме и хората, които държат правата върху творбите на Патрик О’Брайън, имаме и оригиналното студио, притежаващо правата за екранизация, което мисля, че е Samuel Goldwyn Films, а след това имаме и 20th Century Fox, които направиха филма, но да припомня, че те го направиха в партньорство с Universal и Miramax. Затова мисля, че е много сложно да накараме тези хора отново да са на една и съща страница и да започнат да работят заедно. Не че се опитвам да го направя, но често ми задават този въпрос. Наистина би било хубаво.

Признаваме, че това е много неангажиращ коментар от страна на любимия ни Ръсел Кроу, още повече че през последните години австралиецът го кара малко по инерция и подобен витиеват отговор сякаш напълно отговаря на характерната му напоследък риторика. Преди десетина дни обаче Кроу за пореден път разпали надеждите ни за продължение на „Господар и командир“ със следния не особено красноречив туит:

Не се разбира много ясно за какъв точно „шепот“ става въпрос, но очевидно Ръсел има някаква вътрешна информация, щом се е заел да отправя това дружеско предизвикателство към феновете и хората от 20th Century Fox. Засега не се забелязва реакция от страна на студиото, но ние все пак ще си позволим да поразсъждаваме върху едно благоприятно стечение на обстоятелствата, търсейки отговор на въпроса доколко реалистични са нашите надежди.

От реакциите на Кроу става повече от ясно неговото желание да се ангажира с подобен проект, а щом капитанът е готов да навлезе в дълбоките води, лично ние нямаме никакво съмнение, че и останалата част от екипажа, начело с превъзходния Пол Бетани, ще се отзове на призива. Въпреки че свърши изумителна работа като режисьор на оригинала от 2003-та, смятаме, че е нереалистично да се мисли, че от Fox биха доверили едно евентуално продължение на „Господар и командир“ на ветерана Питър Уиър. Австралиецът не е правил филм от 2010-та, когато успя да заснеме може би най-добрия филм (частично) правен в България – „The Way Back“ и въпреки че класата му е неоспорима, трудно можем да си представим, че от Fox ще натоварят почти пенсионирания 73-годишен режисьор с подобен широкомащабен проект.

Тук обаче от студиото получават неочакван бонус (а ние допълнителен мощен импулс на надежда), защото вижте една от реакциите на закачката на Ръсел Кроу в Twitter:

Честно казано дори не смеем да си представим едно подобно развитие, в което Кроу отново ще развее руси кичури рамо до рамо с Пол Бетани и компания в дългоочакваното продължение на „Господар и командир“, режисирано от великолепния Тайка Уайтити. Но нека спрем дотук, защото и без това нагазихме дълбоко в сферата на спекулациите. Оставаме със затаен дъх да следим всяка една бегла реакция на замесените и се радваме, че вече сме формулирали поне едно от новогодишните си пожелания.

За финал си припомнете още веднъж с това кратко видео атмосферата от бойната фрегата „Съпрайз“ във филма, запечатал едни от най-впечатляващите морски битки в киното:

коментари
 
Отговорете »

 
 • 2017-12-11 at 13:40

  обожавам филма, но едва ли ще видим продължение

  Отговор

 • UZUMAKI
  2017-12-11 at 14:05

  I don’t care.

  Отговор

 • .
  2017-12-12 at 01:51

  Филмът е страхотен. Навремето помня, че не проявявах никакъв интерес когато излезе – бях скивал някой друг шот (мнение), но години по-късно поправих грешката :). Ако някои има бегъл интерес към периода или морските битки от тази епоха, аз лично трудно бих препоръчал по-добър филм. Внушителна кинематография, също така! Честно казано ако се захванат с продължение точно сега едва ли ще има ползотворен резултат (като краен продукт). Просто времената са други.

  Отговор

Коментирайте