Джон Леджънд ще бъде Христос в „Jesus Christ Superstar” – мюзикъл на живо по NBC

от на 2017-12-20
 

джон леджънд

Ето как реалността на практика доказва, че няма нищо общо с мечтите и добрите пожелания – подготвя се нова версия на един от най-прекрасните мюзикъли на всички времена, „Jesus Christ Superstar” на маестро Андрю Лойд Уебър. Дотук добре, страхотно би било младите/нови/които искат поколения да се запознаят или срещнат отново с това уникално произведение, но… телевизионната компания/канал NBC, които продуцират и планират да излъчват на живо постановката, са решили да ангажират за ролята на Иисус не кой да е, а самия Джон Леджънт. И дори са подчертая с най-дебелия маркер, че нямам нищо – ама нищичко против която и да е раса на Земята (и извън нея!), пак ще има хора, които ще кажат, че размахвам аргументи с предразсъдъци. Защото, при цялото ми уважение към мистър Леджънт, той просто не става за ролята на „суперзвездата”.

Странното е, че той и за Юда не става – не мога да си представя специфичният му тембър в нито една от ролите, добре познати на феновете на творчеството на Уебър. Преди няколко дни стана ясно, че самият Алис Купър се кани да влезе в ролята на Ирод Антипа, цар на Юдея по времето на Христос. Той е прословутият владетел, който очаква чудеса от осъдения месия, и когато не ги получава, го връща за окончателна присъда при префекта на Римската провинция Юдея, Пилат Понтийски. И сме сигурни, че легендарният Купър ще „закове” ролята, както и че интерпретацията на образа, който му връчват, ще бъде доста любопитна – и няма да има нищо общо примерно с филмовия Ирод, изигран при Норман Джуисън от Джош Мостъл. Правим тук едно музикално отклонение само с цел илюстрация на твърдението по адрес на новия Ирод!

В допълнение към новината за ролята на Иисус е нужно да се добави, че певецът/автор на песни/продуцент Леджънт всъщност е десеткратен носител на „Грами” и притежател на „Оскар” за песента „Glory” от филма „Selma” (2014), а има и опит в киното – все пак се появи в доста второстепенна роля в миналогодишния супер-хит „La La Land”. В изявление пред Variety ръководителят на „Entertainment”-отдела на NBC Робърт Грийнблат споделя:

„Ние сме изключително щастливи, че в екипа ни се включва музикант и продуцент от световна класа – Джон Леджънт в ролята на Иисус. За това музикално произведение е необходим певец с изключителен диапазон на гласа и способен актьор – няма по-добър избор от Джон, ако имаме желание да представим тази история пред нови публики и младите хора. Кастингът му е изключително важно решение, тъй като традиционният образ на Иисус ще бъде видян по съвсем различен начин.”

В основата на „Jesus Christ Superstar” е концептуалният албум-рокопера от 1970 година, който на следващата година е адаптиран в мюзикъл на Бродуей. Историята проследява последната седмица от живота на легендарния „Спасител” Иисус Христос до разпъването му на кръста, като всички диалози са песенни, и това е част от невероятното очарование на този мюзикъл. През 1973 година Норман Джуисън режисира познатия и обичан от няколко поколения филм, с Тед Нийли в ролята на Христос и страхотния Карл Андерсън в ролята на Юда! Самият Уебър и авторът на стиховете Тим Райс ще бъдат сред продуцентите на шоуто на живо по NBC, като от страна на телевизионната компания в тази роля влизат опитните Крейг Задан, Нийл Мерън и Марк Плат.

Не за първи път афро-американец ще се ангажира с ролята на Христос – има продукция на музикъла на Уебър в Чикаго, в която всички актьори са афро-американци. Но в случая не са (толкова) важни тези (всеобщи) предразсъдъци (все пак мюзикълът ще се излъчва на живо на територията на цяла Америка, и ще има безброй „обидени” християни „ред-неци”), колкото фактът, че гласът на Леджънд не е това, което феновете на тази музика, превърнала се в класика, ще очакват да чуят! В продължение на десетилетия „Jesus Christ Superstar” предизвиква повсеместно недоволство със сериозно „неканоничния” си сюжет, но на нормалните хора, които го оценяват като произведение на изкуството, не като „инструмент” за религиозна просвета, много отдавна това не им прави впечатление. Самият Джон Леджънд е доста сдържан и дипломатичен по отношение на избора му за ролята на Христос:

Jesus Christ Superstar” е много силен и значим мюзикъл – смирено благодаря за честта да участвам в това представление. Вече е сформиран един невероятен екип и когато кастингът приключи, аз съм сигурен, че ще бъдат събрани едни от най-страхотните таланти, за да се отдаде заслужена почит на тази прекрасна творба”.

Очаква се продукцията да бъде излъчена директно по NBC в неделята на Великден – 1 април 2018 година, като (вероятно) съвсем скоро може да се развихри сериозно брожение по темата! А сега чуйте истинския глас, който за първи път пее ролята на Иисус в оригиналния концептуален албум, преди адаптирането му в мюзикъл – това е несравнимият Иън Гилън.

коментари
 
Отговорете »

 
 • heinrich
  2017-12-20 at 10:37

  Очаквах много скоро за следващата роля на ИИсус Христос нашия Спасител да вземат възможно най-черния НЕГЪР (каква неполиткоректна дума само) за ролята.
  Виждам, че се приближават към заветната цел……

  П.С. НЕГЪР НЕГЪР НЕГЪР НЕГЪР НЕГЪР НЕГЪР НЕГЪР НЕГЪР НЕГЪР НЕГЪР НЕГЪР НЕГЪР НЕГЪР НЕГЪР НЕГЪР НЕГЪР НЕГЪР НЕГЪР НЕГЪР НЕГЪР НЕГЪР НЕГЪР НЕГЪР НЕГЪР

  Отговор

 • UZUMAKI
  2017-12-20 at 12:01

  Jesus is the nigger of the world.

  Отговор

 • Дринов
  2017-12-20 at 12:19

  ГЪРНЕ, ГЪРНЕ, ГЪРНЕ?
  Не че нещо, ама, ако Джизъс е бил действителна личност, то със сигурност не е бил бял. Така че…

  Отговор

  • heinrich
   2017-12-20 at 19:12

   Спор няма. Ама не е бил и негър. Тия там в близкия изток са с по тъмна кожа безпорно, ама все пак….
   Тогава защо навсякъде е изобразен като бял?


 • Judas
  2017-12-23 at 23:26

  Едно птиче ми каза, че Юда ще бъде Адам Ламбърт!!!
  Обхватът му е с 3/4 октава по-голям от този на Джизъс и е адски секси.
  Адам е любимият ми Джудас. От години чакам тази роля!
  „Най-накрая мислите ми се избистрят –
  най-после добре разбирам до къде ще ни доведе всичко това…“
  https://www.youtube.com/watch?v=p6jwOWiOz5k&index=65&list=PL141C357BDA768E00

  Отговор

Коментирайте