Финалната версия на шедьовъра на Ридли Скот „Блейд Рънър” идва на Киномания 2017

от на 2017-10-13
 

Блейд Рънър

Една изключителна добра новина! Преди няколко дни официално стана ясно, че тазгодишното издание на Киномания, което ще се проведе от 16 до 30 ноември, ще предложи на любителите на фантастиката (а и на доброто кино като цяло) изключителната възможност да видят на голям екран шедьовъра на Ридли Скот Блейд Рънър”, при това в неговия окончателен и смеем да твърдим, най-добър вариант. Така нареченият „Blade Runner: The Final Cut” е първата версия, в която Скот има пълна творческа свобода (в „Режисьорската версия” той няма последната дума) и това е версията, която в най-голяма степен отразява неговата визия за филма.

Няма да ви занимаваме с подробности за това за какво става дума в „Блейд Рънър” – тази информация може да откриете в официалното прессъобщение по-долу, както и в (минутка за саморекалама) страхотното ни ревю за филма, дело на Оги . Тук искаме да кажем единствено, че с изцяло реставрирана картина и звук и с теми по-актуални от всякога, появата на „Блейд Рънър” на голям екран е събитие, което не бива да бъде пропускано, независимо дали сте гледали филма или не. А и да не забравяме, че отличното продължение на Дени Вилньов „Блейд Рънър 2049” все още ще е в киносалоните и възможността да ги видите един след друг е уникална и ще позволи да вникнете във вселената и конкретната история по неповторим начин. Ще можете да казвате на приятелите си, че сте виждали неща, които „you people wouldn’t believe…”.

ЕКСКЛУЗИВНА ПРОЖЕКЦИЯ НА ФИНАЛНАТА РЕЖИСЬОРСКА ВЕРСИЯ НА „БЛЕЙД РЪНЪР“ ПО ВРЕМЕ НА КИНОМАНИЯ 2017

Легендарният научнофантастичен филм „Блейд Рънър“ на Ридли Скот ще видят зрителите на Киномания 2017 г., докато по родните кина вече се върти дългоочакваното продължение „Блейд Рънър 2047“.

В първите години от разпространението му филмът е познат в България като „Ловец на хуманоиди“, но най-заклетите фенове ще имат уникалната възможност да си го припомнят през ноември като част от програмата на Киномания във финалната му версия, наречена „Blade Runner: The Final Cut”. Това е най-пълната и окончателна версия на филма, с подобрена картина и звук,  направена точно така, както режисьорът си я е представял, а не както се появява на екраните през далечната 1982 г.

Класиката на режисьора Ридли Скот е с участието на Харисън Форд като ловеца на андроиди Рик Декард, а в другите главни роли са Рутгер Хауер, Шон Йънг, Дарил Хана и Едуард Джеймс Олмос.

Шедьовърът е базиран на нашумелия роман на Филип Дик „Сънуват ли андроидите електроовце?“ Великолепно заснет и с характерния за Скот усет към детайла, „Блейд Рънър“ е актуален и до днес. Овен че предизвиква визуална наслада за сетивата, филмът разглежда важни теми като неуловимата граница между научното достижение и чисто човешкия елемент в технически изрядното творение. Дали андроидите, по същество мислещи машини в човешка опаковка, са еволюирали морално и дали всъщност са много повече „хора“ от самите човеци е един от многото интересни въпроси на филма. Въздействащата музика на Вангелис допринася за неповторимата атмосфера и издига „Блейд Рънър“ на още по-високо ниво, превръщайки го в задължителен за всеки киноман.

„Блейд Рънър“ е с множество награди и номинации, като два пъти е предлаган за „Оскар“ в различни категории и има три награди „БАФТА“. Смятан е за основоположник на жанра киберпънк.

Седмицата преди старта на Киномания, от НДК ще „подгреят“ и с друг култов филм, този път на не по-малко знаковия режисьор Стенли Кубрик, за който очаквайте информация съвсем скоро!

КИНОМАНИЯ е част от Календара на културните събития на Столична община за 2017 г.

Блейд Рънър

Коментирайте първи
 
Отговорете »

 

Коментирайте