TP2a

Няма да увъртам и ще опитам да не изпадам в излишен патос, но новият епизод от „Туин Пийкс: Завръщането“ може би е най-сюрреалистичния, експериментален и амбициозен телевизионен епизод, излъчван някога. Напоителният ужас и мащабните разкрития белязаха момента, в който кошмарът напуска съня и тръгва по света.

Стартирахме там, където ни остави предишният и в рамките на 7 минути ни беше дадено да разберем, че Черния Купър не е чак толкова изобретателен и недосегаем, колкото изглеждаше. Агент Филип Джефрис, чието участие дотук, а вероятно и занапред, е само периферно, е съумял да изиграе Боб и благодарение на Рей успя да се отърве от двойника на агент Купър. За кратко. След стрелбата положението стана доста „Туин Пийкс“ (по липса на по-добър епитет) и видяхме как бездомните духове излизат от гората, раздират раненото тяло и изваждат черен мехур, който съхранява зловещата гримаса на великия Франк Силва. Малко по-късно двойникът се изправи в стил неразрушимия Т1000 и така се разделихме с конвенционалния визуален разказ в този епизод.

Следващият кадър ни показа Луната в намаляваща фаза, която в различните култури символизира отпускане, съзерцание и инкубационен период, ако това има значение за собствения ви анализ.

Следваше връщане в „The Bang Bang Bar” (или “Roadhouse”), където този път на сцената видяхме и чухме индъстриъл машините от „Nine Inch Nails”, чието мощно изпълнение на песента „She’s Gone Away” създаде мрачната атмосфера и прехода, от които се нуждаехме, за да понесем физически и психически оставащите 40 минути. Освен това думите, с които колосът Трент Резнър започва песента („You’ll dig in places till your fingers bleed”) възприеха извънземно значение към края на епизода.

Визуализация на масовия отзвук спрямо последния епизод.
Визуализация на масовия отзвук спрямо последния епизод.

Малко след 16-тата минута камерата ни показа пустинята в Ню Мексико и датата 16 юли, 1945 година, където и когато американците взривяват първата атомна бомба. Звуковият дизайн, бавното приближаване към ядрото на Гъбата и неописуемото психиделично преживяване вътре, с което и Кубрик би се гордял, импликираха създаването на портал между нашия и света на Черната ложа от чудовищния в своите размери и въздействие ужас, отприщен от човешка ръка. Дали магазинът, който се появява и в „Огън, следвай ме“ наистина е своеобразно седалище за духовете от ложата или просто ги свързва с нашия свят, засега не е напълно ясно. Тъмните и опърпани привидения, от които видяхме по един в 1 и в 7 епизод, изглежда също са се пръкнали от атомния взрив. Очевидно е, че Дървосекачите са някакъв вид второстепенни сили, които засега изглеждат като сподвижници на Боб. Интересно дали подобно на другите духове, се хранят с царевично пюре?

Темата за човешките страхове, които приемат антропоморфна форма и третирането ѝ като разрив в природните закони не е чужда за филмографията на Дейвид Линч. В „Мълхоланд Драйв“ e бездомникът, който визуално е близък до Дърварите, в „Изгубената магистрала“ я откриваме в бледото лице на Мистериозния Мъж, докато в „Инланд Емпайър“ е умопомрачителният Фантом. В „Гумена глава“, към която Линч като че се връща най-често в този сезон, почти всичко на екрана представлява тези страхове за Хенри Спенсър.

Свръхестествената сянка или Експериментът, както е именувана в кредитите, която в 1 епизод уби двамата си свидетели, изповръща огромна сива струя (или пъпна връв), в която се отличи споменатият мехур с лика на Боб. Последният в своята същност е персонализация на хищническото, първично зло и вероятно не е бил точно роден, а по-скоро канализиран в света на Туин Пийкс. Което резултира в алармиращите сигнали, подавани от камбаната, присъстваща по-рано в епизод 3, когато Купър се измъкна от ложата. Гиганта, който си струва да отбележим, че тук беше кредитиран като „???????“, видя експлозията и последствията от нея, след което сътвори златна топка, която попадна в обятията на Сеньорита Дидо и впоследствие отлетя към Земята.

Гиганта отново недоумява какво прави насред декори от "Гумена глава"
Гиганта отново недоумява какво прави насред декори от „Гумена глава“

Позовавайки се на архетипа за Твореца и Майката, Линч сякаш твори собствена митология, при която човекът е сътворен от материята на Космоса, благодарение на мисълта на мъжа и обичта на жената. Рационалното и емоционалното не контрастират, а подхранват темата за дуализма, докато екранът, през който духът на Лора Палмър премина, обрисува пътя, по който режисьорът споделя идеята си със света. Осъзнавам колко претенциозно звучи това, но го отдавам на спонтанността, с която го надрасках по време на епизода и всяко следващо тълкувание на сцената е допълнително доказателство за многоликия свят на сериала.

Девет години по-късно, обратно в пустинята в Ню Мексико, виждаме как насред пясъка се излюпва крилато насекомо с месесто тяло, резониращо едновременно с жаба и хлебарка. Следва новолуние, признак на прераждането и новото начало.

Последното започва с появата на Дърварите от въздуха. Тук епизодът попадна, в буквален и преносен смисъл, изцяло под светлината на „Гумена глава“ и диаболичните ноти взеха превес. В този ред на мисли, фразата „Got a light?” зае достойното си мета-място в канона на този сезон, като на моменти, при така стеклите се обстоятелства, повтарянето ѝ стана малко смешно.

Споделеният интимен момент между момчето и момичето бяха кратък отдих, освобождаващ място за надежда насред кошмарните сцени, в които Робърт Броски, в ролята на Дървар, пръскаше черепите на хората от радиостанцията и изцеждаше последната капка радост и комфорт, който музиката очевидно носеше на слушателите.

Влиянието на Черната ложа едва ли е било по-осезаемо в който и да е предишен епизод от сериала, а окончателното въздействие и безспорните кинематографични качества на този 8-и епизод са сравними единствено с финалния 30 от втори сезон. Начинът, по който буболечката влезе в стаята на момичето, подозрително напомня на похищенията на Боб, спрямо Лора в „Огън, следвай ме“. А дращещите звуци, идващи от тялото на момичето, извикват във въображението първата сцена с която започна трети сезон, където Гиганта каза на Дейл Купър да слуша звуците от грамофона и предупреждавайки го, че „Сега то е в къщата ни“.

"Got a light?"
„Got a light?“

Тук е време да отворя скоба относно текущото състояние на двете ложи.

Уиндъм Ърл разказва в минало време за Бялата, а описанието му напомня на Рая, внушавайки, че ложата вероятно е отдавна изчезнала и забравена. Ето част от монолога му от епизод 19 във втори сезон:

„Някога съществувало място на безгранична доброта, наречено Бялата ложа. Звуците на невинност и радост изпълвали въздуха. И когато валяло, дъждът бил сладък нектар, който пълнел сърцата с желание за живот, посветен на истината и красотата… но съм щастлив да отбележа, че историята ни не привършва в това пробито място на сладникав излишък. Защото съществува и друго място, негова противоположност“

След това Ърл описва Черната ложа в сегашно време, което индикира, че тя е заменила Бялата. Възможно е от нея да е останал единствен Гиганта като своеобразен пазител на баланса, който обаче не би устоял в пряк двубой срещу силите на Боб и останалите зли духове. Това би обяснило както отшелническото място, което обитава, така и умореното състояние, в което го виждаме да се катери по стълбите. Също така създаването на Лора, което видяхме, както и обраните му появи с насоки за Купър, знакови за първите два сезона.

В „Тайната история на Туин Пийкс“ най-обстойно се разказва за живота на полковник Дъглас Милфорд от военновъздушните сили, който има бегло участие в края на втори сезон като главен редактор на местния вестник „Туин Пийкс Газет“ и брат на кмета Дуейн Милфорд. Същият този Дъглас е живял далеч от познатия ни град и е работел като таен агент по проекта „Синя книга“ (който пък е свързан с разследването на Бялата ложа, както знаем от майор Гарланд Бригс), разследвал е НЛО и е присъствал на тестовия взрив на атомната бомба, който видяхме тук. Освен това описва и една от срещите си с президента Никсън през 1972 г., когато двамата заедно наблюдават празна кутия, в която се появява, поне според описанието, същата антропоморфна сянка, появила се и убила двамата младежи в Ню Йорк и „изплюла“ Боб тук.

Милфорд е работил с Гордън Коул и Филип Джефрис за кратко, което донякъде обяснява снимката в офиса на Гордън Коул, както и портретът на Кафка. Причината в залеза на живота си Милфорд да се занимава с единствената известна медия в Туин Пийкс е, че държи да контролира и ограничава достъпа на информация относно свръхестествени събития.

Това беше днешният урок по предистория.

"And it's head's up"
„And it’s head’s up“

Епизод 8 изважда на показ най-доброто от Дейвид Линч и лишен почти напълно от диалог, разчита изцяло на визуалния разказ, символизма и интуицията на зрителите. Същевременно предлага на феновете един дяволски дългоочакван развой за произхода на Боб и (донякъде) на Черната ложа. И подобно на предните епизоди, нищо не е поднесено линеарно и отегчително, а вместо това се цели в самите рамки на представите ни за телевизионно развлечение и тук спокойно можем да отбележим, че те бяха преобърнати, изкривени и оставени назад за сериали с по-стандартна структура.

Хорър, който се извръщава в комедия и обратно в ужас, който се задържа по-дълго от удобното. Линч използва евтините ефекти с интересна идея, напомняща „Дървото на живота“ и ги трансформира в нещо наелектризиращо и носталгично дори в шарената палитра от жанрови сериали, които доминират днес. Голяма част от Интернет плува в теории, а останалата гледа недоумяващо и се чуди какво му е специалното на този абсурд. В някаква степен епизодът беше предупреждение, достатъчно изпитателно, че да откаже съвсем онези, които очакват сериалът да влезе в определен коловоз и достатъчно изтрещяло, за да ни държи под напрежение до излизането на продължението. И с оглед на всичко изписано, новата мантра като че се изпълва със смисъл:

“The horse is white in the eyes and dark within. This is the water and this is the well. Drink full and descend”

Гледайте новите епизоди на „Туин Пийкс“ всеки понеделник от 23.00 часа по НВО.

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

95 Comments

  1. Oтзивите за тоя епизод допълнително ми го вдигнаха (хайпа), а не мислех, че може повече – тези дни ще подхвана новия сезон.

  2. Търсенето на огън почти цял епизод хич не ми се видя комично, напротив – страшно. Имам предвид значението на огъня в Туин Пийкс.Тая цигара така и остана незапалена.Не се намери lite. Твъде много вода ни заля тоя епизод. Иначе луната добре я напасна.
    Не засегна и намирането на монетата, която за мен се явява от водещите нишки.
    В ревюто на епизод 6 също не и обърна внимание.
    Момичето, което и да е то, като я намери (беше ези) придоби странна интуиция. Балтазар Гети ( не съм сигурна как точно се казва героя му – май Ред) разкри магична сила благодарение на притежанието и?!?
    Какво общо има той с Хорн?!?, освен наркотици?!?
    Какво общо има всичко това с оня „аквариум“ от първи впизод, където“мумията се завръща“(визирам обинтованото нещо, което повърна яйцето-боб?!? и накълва двамата похотливци)? Информация за „аквариума“ ли търси Боб/Купър или за …монетата ?!? Те пък как са свързани? Одри?!?
    Кафка е мнооого застъпен по мое мнение, но… предстои да видим 😉
    Иначе всичко останало, доброто, злото, огъня, водата, великана, лелката Дидо…смятам това за не твърде сложно за напасване.Трент Резнър е ясен, той обра овациите.Всички сме в екстаз.
    Това са просто моите фантасмагории. Не твърдя, че са истина, нито пък ги налагам.Просто ми стана мнооого интереснооооо. Прочетох доста ревюта и теории вчера иначе.
    Две седмици няма да има епизод, така че, има време да се забъркаме в още хипотези 🙂

  3. Линч със всички сили се опитва да накара да изтрием от съзнанието си сезон 1 и 2 .. 
    Но за едно съм сигурен че този филм ако не се казваше Туин Пийкс нямаше да има никакъв ама никакъв успех.
    Този човек се държи като дете което са го оставили в стая с техника и той си прави ефекти безмислени, монтажи по няколко минути.. без никакъв смисъл .. който говори за пъзел да го питам какво сглоби с 3мин. взрив и облаци от огън. Фен съм на филма (не на Линч) фен съм на образите Купър, Боб, Лора.. добри лоши.. те са филма не монтажи с ефекти, метене по 5мин. разтягане на локуми да се достигнат 58мин. от който смислени 16мин.

    1. Предполагам, че ако в началото на 90-е е имало Интернет, ситуацията със сърдитите и неразбрали щеше да е абсолютно същата, защото тогава „Туин Пийкс“ е бил точно толкова странен феномен, колкото е и днес. Първите два сезона имат непрекъсната връзка с всичко случващо се тук, но събитията „Тайната история на Туин Пийкс“ също са важни за навързването и дешифрирането на всички сюжетни линии. Трети сезон не е това, което всички са очаквали, а набляга повече на ужаса и криминалния елемент, което не е по вкуса на всеки. Бог да благослови Дейвид Линч за това! 😀

    2. Съгласен съм с този коментарa na Todor и считам, че този път Дейвид Линч си падна на главата ,тероризирайки публиката да гледа едно абсолютно нищо повече от 30 минути от 8 част,епизод или серия.Разбирам, че сигурно ни е описал извратените си сънища, но кой пък го интересува от тях.Усещам, че от пуста алчност сценарият от примерно 100 страници за 8 епизода е умишлено удължен до 18 епизода за повече кинти. Направо проявих мазохизъм да го гледам.По това време по Фокс даваха Кралици на ужаса.Страшна глупост,но поне забавна.А какво иска да ни покаже Линч?че може да ни продаде всичко и ние ща го гледаме стига да пише Туин Пийкс на него?Сериалът вече дразни..За коментара на Жор над мен..какъв ужас, какъв криминален елемент.Поне половината епизоди бяха натъпкани с необясними глупости

  4. Както Линч така и аз съм неразбран 🙂 некритикувам никой.
    Прости ми липсва диалог в сезон 1 и 2 имаше всичко и драма и мистерия и ДИАЛОГ до тук в 3 сезон метене на под, боядисване с лопати излишни сцени според мен .. много разтягане. Боб/Лиланд беше друг сега Боб/Купър съвсем друг образ.. мрачно, тегаво непонятно ми е.
    Предистория нека да има аз съм ЗА ..

  5. Благодарим за ревюто.
    Аз бях в тотален шок след като го изгледах, но това веднага ме амбицира да разбера какво аджеба видяхме. Рових се из чуждите сайтове и след като прочетох тук: http://www.vanityfair.com/hollywood/2017/06/twin-peaks-episode-8-recap-easter-eggs-references-callbacks-woodsman-water-well-horse-white-eyes си казах… Боже, толкова просто и смилаемо било, самоо малко повечко мисъл и внимание трябва. Та го изгледах втори път и всичко просветна. Велико!

    И на мен това най ми харесва – че всичко е пряко навързано с предишните два сезона и с книгата. Но тези, които не са запознати дори само с частица от тях, със сигурност не могат да усетят пълната магия на вселената „Туин Пийкс“. От „Изгубени“ насам не съм „потъвал“ толкова надълбоко. Благодаря ти, мистър Линч!

  6. Въпросче малко отникъде и за което вероятно е твърде рано да се каже, но очаква ли се да има още сезони (слухове, а, у) или твърдо (колко па да е твърдо в днешната индустрия), е/ще се зацементира като последен?

    1. В интервюта около промотирането на сезона, Линч звучеше доста категорично, че сезон 3 ще бъде ексклузивно, самостоятелно събитие и подарък за феновете на първите два сезона 🙂

  7. Каквото и да се каже за „епизода“ и „сериала“ (в кавички, защото „Туин Пийкс“ е на толкова светлинни години пред останалата телевизия, че обичайните понятия все по-малко вървят), ще е малко. Както е написал един потребител в Туитър – Sometimes, amazing things break the internet. I’m pretty sure tonight’s #TwinPeaks broke the universe.

    И всичко това – в рамките на медия, основно замислена като средство за продажба на сапуни и прах за пране. В тази връзка (а и не само – по принцип е готина тема за размисъл), още нещо от Туитър – At some point, the Showtime exec that paid for Twin Peaks watched tonight’s episode of Twin Peaks, and that fact brings me a lot of delight.

    1. На мен освен всичко останало, ми се нрави как всяка седмица дежурно чакаме да стане време за нов епизод – усещане, което през последните години почти бях забравил и не знаех, че ми липсва 🙂
      А положението в Туитър е абсолютен култ.

  8. Някои неща са напипани добре, съгласен съм и адмирирам! Искам да изкажа забележки към определени понятия от написаното и за неща, които смятам за подвеждащи:
    1-во: Не смятам, че „Black Lodge“ трябва да се превежда като „Черната Ложа“. Всички преводачи на сериала до сега (които с това се занимават), го превеждат „Черната Дупка“, в което сякаш има много по-дълбок смисъл.
    2-ро. Понятие като „Черният Купър“, което виждам да използвате не звучи лошо, но го няма никъде в сериала. „Лошият Купър“ или „Двойникът Купър“ сякаш звучи много по-резонно.
    3-то. Можем да поспорим дали това, което видяхме е създаването на Черната Дупка, БОБ и т.н. Не мислите ли, че по-скоро бомбата отвори портал между нашия и тяхния свят „between two worlds“ (Through the darkness of futures past The magician longs to see One chants out between two worlds Fire walk with me) и по средата на това общуване между тези два свята се появява „Convenience Store“ – като място за общуване, място за срещи – казано на жаргон? 🙂
    4-то. Великанът определено не каза в първата сцена, както твърдите: „Сега то е в къщата ни“, а по-скоро каза (спрямо официалните английски субтитри на Showtime) „This is our house now! и Купър отговори: „It is!“
    5-то След бомбата видяхме фигурата, която повръща мехурите, яйцата + плюс балона с лика на БОБ. Не мисля, че тази фигура е извънземното, което се появи в „Кутията“ и уби младите хора“. Разперените ръце на фигурата по-скоро говореха за първоизточник на енергия и нещо, един вид родител, създател и т.н.
    Има теория, че младото момиче, което „лапна буболечката“, всъщност е дамата с дървото на младини. Върнете кадрите и вижда колената ѝ – има някакви като печати на тях. В „Тайната история на Туин Пийкс“ стана ясно, че тя също е отвличана като дете и може би неслучайно е била маркирана по някакъв начин като бъдещ приемник…

    1. По точка 3 съм съгласен – и според мен наблюдавахме по-скоро „пускане на духа от бутилката“. Но тези сцени (а и всичко останало в „Туин Пийкс“) си остават доста свободни за интерпретация. Не е като да са ни представени ясни, категорични и недвусмислени послания 🙂

      По въпроса за Log Lady – по-скоро не е тя. Въпреки че действително е отвличана като дете, това, доколкото си спомням, не се е случило в Ню Мексико. Аз лично четох друга теория – че момичето е Сара Палмър. А може би момичето просто не е героиня, която сме виждали досега 🙂

    2. Човече, докога ще ме преследваш, повтаряйки едно и също 😀
      Под Черната ложа се разбира същото, което би било и под Черната Дупка, не виждам разликата в смисъла и не смятам, че второто буди по-дълбоки асоциации. Все тая е, а и в „Тайната история на Туин Пийкс“ се говори за ложи, така че съм го възприел от четенето и го пренасям в текстовете си.
      По втора точка също няма да коментирам, някакъв безумен nitpicking е това, което ми обясняваш.
      По т.3, както съм написал по-горе, „Последният в своята същност е персонализация на хищническото, първично зло и вероятно не е бил точно роден, а по-скоро канализиран в света на Туин Пийкс“. За магазина съм обяснил същото и не разбирам в какво се състои забележката ти – вероятно не си прочел внимателно написаното.
      Гиганта каза именно „It is in our house now“ и не само, че в субтитрите го имаше, ами беше и доста ясно изговорено, макар и в познатия „обратен“ словоред.
      А младото момиче не виждам как може да е Жената с дънера, тъй като действието тук се развиваше в Ню Мексико, докато Маргарет е родена и прекарала живота си в Туин Пийкс. Ако подозренията за алтернативни времеви линии не се окажат верни, за което към момента има твърде малко и бледи свидетелства, не виждам много смисъл на този етап да спекулираме с подобни теории. 🙂

  9. Отначало си мислех, че тези духове ще приберат лошия Куп в Черната ложа, но се оказа, че му помогнаха. В такъв случай – странно е, че не погнаха Рей. И защо той се чувстваше толкова самоуверен? Още в първите епизоди пускаше една мазна усмивчица, все едно изобщо не се страхува от двойника. Черната дупка съществува доста преди 1945, нямаше ли някакви предания на племето на Хоук. Или пък, понеже времето във вселената на Туин Пийкс не протича линейно, тази експлозия може да е предизвикала аномалия, парадокс.

  10. „Епизод 8 изважда на показ най-доброто от Дейвид Линч“ – хахахахаахах те така и ония с тефтерчетата вървят след Ким Чен Ун и всяка глупост, която каже я записват в графа „велики мисли на вожда“
    Успокойте се малко! 😉

    Очаквах малко повече критика, а не търсене на обяснение за всяка щуротия на Линч!

    1. Спах само 3 часа снощи ши знайш. И тва от еуфория по епизода. Честно

    2. Много си прав.Наистина някои тук звучат като фенове на Ун.Не ти е развален телевизора, а гледаш 20 минути взривяването на бавен каданс на бомба?и било страшен кеф?намерете си гадже бре хора.стига онанирахте на псевдо култове.Вярно, че харесвам Туин Пийкс,но в новите епизоди Линч прави всичко възможно да престане да ми харесва.Просто прекали с тия мамбо -джамбо ложи-можи

    3. От коментарите ви разбирам, че нищо не проумявате и очевидно това ви дразни. Съжалявам за което, но не виждам аргументи защо трябва да спрем да онанираме на култовите нови епизоди. Според мен дотук сезонът съвсем не беше толкова изтрещял, колкото много хора го изкарват, просто повечето са забравили старите серии и не са наваксали с четенето, заради което не могат да вденат какво се случва и мислят, че Линч просто излива блянове в лудостта си, за да прави пари. Sorry to brake your bone, ама не сте прави и мисля да престана да го обясвнявам след всеки текст в коментарите, щото е баси загубата на време 😀
      А сравнението със севернокорейския диктатор е толкова неуместно и смешно, че ще се успокоя малко и няма да го коментирам 🙂

    4. Обективната ви критика, тъй ми се харесА, че взех си отворих очите и разбрах, че аз всъщност съм един фен на Ун.
      Еми… совите не са това, което са…все пак

    5. Аз нямам проблем със съдържанието. Имам обаче проблем с представянето му. Ненужно са разтеглени повечето сцени и гледането ми върви много тегаво. Някои ще кажат, че дългите сцени са за създаване на атмосфера, но на мен ми действат единствено фрустриращо. Същността на един час епизод се събира в петнайсетина минути. Дразни ме и оглупяването на част от героите. Луси и Анди са абсолютно нетърпими, не виждам логика и в поведението на жената и детето на Дъги. Играта на почти всички ми напомня по-скоро на театрална постановка, отколкото на филм.

  11. Кефи ме обаче как никой от редакцията не смее да си „причини“ новия Трансформърс 😀

    1. Вероятно Дринов ще напише ревюто ,защото бях в киното на един столичен мол ,а той седеше пред мен и ентусиазирано попиваше всеки кадър с бележник в ръка.Даже успях да зърна оценката ,която написа след записките си-9.5/10…..и през цялото време повтаряше ,че това е най-якия филм дето е гледал някога…

    2. Нормално е да бил пред тебе, все пак си хемороид, а те са винаги отзад.

      PS Най-смислените ревюта за тоя „филм“ са дело на РедЛетърМидиа.

  12. Обаче „гъбката“ колко мяза на текущата реинкарнация на Ръката. 🙂

    Иначе Гиганта и в първия епизод беше титулуван „????????“. Не казвам, че има кой знае колко улики, че досега действието се развива в алтернативна вселена, обаче любовните погледи между Шели и Джеймс в първи епизод и думите към приятелките ѝ, че той винаги е бил готин; неналичието, неспоменаването и „забравянето“ на Ани; Сони Джим и неадекватността на Джейни-И и изобщо Дъгито; Double R, където му гръмна колата и наркоманката, която постоянно плямпаше 1-1-9 (обратното на 911); 3 и 15 в третия епизод, с на сляпата майка ѝ; езито и турата на монетата; набирането по телефона с Буенос Айрес кутията с ARGENT2, демек има и Ажентина 1; обратното ходене и говорене на всички спирити; „обърканият“ разговор между Купър и Джефрис; ами знам ли, има някакви конспиративни шитни.:)

    И най-ултимативно, конспиративното нещо, за което се сещам: Линч каства сина си (негово визуално подобие) като внука на бабето, което не искаше да кльопа „сладка царевица“. Миналият епизод завърши с търсенето на един чиляк, който се оказа, че е от музикантите в Роудхауса (който също е син на Линч). Гордън имаше огромна картина на царевица в кабинета си, освен „гъбката“ и Кафка.
    Та, така, де. В крайна сметка Гордън Кол е внука на бабето, а бабето не искаше да хапва царевичка, защото е мацката от Ню Мексико, в която (в този епизод) влезе Кафкавият БОБ, роден от „гъбката“, чиято картина стои в кабинета на Гордън, заедно с портрета на Кафка и Царевичката. Нъф сед.

    1. Жестоко наблюдение, благодаря за споделянето! Ако се окаже вярно това с алтернативните таймлайни има вероятност да се превърна в Дъги 🙂

    2. Логично звучи и много идейно. Не е като да е поредния равен глас в общия хор от едно и също из нета. И аз ти благодаря, че сподели. Найс.

    3. Еми чисто спекулативно си е. 🙂
      А и забравих за „словото“ на Гордън към Тами за обърнатите (огледални) пръсти: https://www.youtube.com/watch?v=QcFO6my6uqc.
      Огледалният отпечатък на ийвъл Купър беше точно на безимения пръст, думата „very“ или обърнато наобратно „yrev“, каквото каза Купър на Кол: https://www.youtube.com/watch?v=e3I0fc9TYO8.

    4. Сигурно ставам досадна, но току що гледах видео, качено във vimeo с изпълнението на chromatics от края на стартовите епизоди ( не официалното на italians do it better) и забелязах, че Джеймс всъщност гледа приятелката на Шели и тя за това добавя, че той бил готин. После Ред влиза на фокус и следва сцената с мнимото застрелване.
      https://vimeo.com/221147776
      Нормално е недоглеждане, аз бях решила, че повръщащото нещо е бинтовано, а то не е, просто е деформирано.
      Теорията за паралелните вселени все пак ми харесва и си я прибавям към моите, но аз имам подобна за вплетени ( всмукани, втъкани) един в друг светове, но пък наблюдението ти за обратното ходене и говорене е в десятката.
      Ако имаш други такива идеи, пиши, моля!
      Все повече се уверявам, че трябва да изгледам епизодите от 3ти сезон отново, колкото и да мразя преживянето

    5. Приятелките на Шели казаха, че уж гледал тази до нея, но като цяло не е ясно, коя точно гледа. И, от кога Шели е на мнение, че Джеймс „винаги“ е бил готин. Нещо не ми се връзва, но както и да е.

      Иначе за паралелните вселени и аз не съм сигурен, защото също имам усещане за вплетени и пресичащи се такива, но както казах, още няма кой знае какви „доказателства“ в тази насока.

      П.П. Забравих да спомена разговора между Гордън и Тами в самолета с обърнатите ръце и огледалният отпечатък на безимения пръст на ийвъл Купър, на който точко се падна думата „very“. И обръщането ѝ („yrev“), когато злия Купър говори за първи път с Гордън.

      П.П.П. „Повръщащото“ нещо, както и това в стъклената кутия в надписите се води „Experiment Model“. 🙂

      И малко е „изсмукано“, но наистина, ако се вгледаш в изражението на Сони Джим, когато Купър го вижда в колата и се разплаква, наистина е „леко“ неадекватно и всякаш мига наобратно.

    6. Да да, за отпечатъците съм 100% за.
      Нещо и аз да вметна: Червения е моя герой под най- сериозно наблюдение. Него ще дебна основно за в бъдеще

    7. Ако така наречените Дървари действително са взели Боб, нямам търпение да разбера какво ще прави двойникът на Купър сега. Все пак в предния епизод го видяхме да казва на разкривеното си отражение: „I see you’re still with me“, значи двойникът може да обикаля света и без създателя си. Въобще, двойниците, които обитателите на Черната ложа правят, след този епизод остават една от най-големите загадки в „Туин Пийкс“.

    8. Да, ако ударим един „нитпикинг“ на червеното (червената врата на семейството на Дъги; червената чанта на Джейни-И; червеният квадрат на десктопа на свръзката с джуджето убиец; Ред), има нещо, не както трябва. 🙂

    9. Еми, той, злият братчед изповръща толкова много „гармонбозия“, та си бе учудващо, че БОБ е още с него (оттам и неадекватното му поведение в затвора и обръщането на думите; губи сили). Но наистина ще бъде прекрасно да видим само двойникът в действие, без БОБ в него.

      Да, при двойниците е малко двусмислено, защото докато БОБ беше в Лиланд в доста моменти се виждаше терзанието на героя, докато при Купър нещата са без каквото и да е угризение и 25 години е бил ийвъл та дрънка.:)

    10. Интересно е , специално за момичето и жабохлебарката. Имам някакво предчуствие че това е майката на Гордън , която естествено умира след раждането а той е отгледан от баба си. Натам си представете . ,)

  13. Момичето от 1956 по-вероятно е Сара Палмър. Някак цялата тая мантра с „the horse is the white of the eyes…“ много ми клони към виденията на Сара с белия кон. Чисто математически пресметнато с възрастта на героите Сара Палмър е по-точния вариант. А пича, който я изпраща вероятно е Лийлънд Палмър. Той си тръгна в тъмницата и все още не е ясно какво се случва с него. Най-вероятно ще има среща с БОБ, който ще се всели в него. Все пак в дневника си Лора разказва, че БОБ я притежава от 9 годишна.
    Тук ми се струва важна още една връзка със FWWM (сцената в черната дупка, в която имаше такива опърпани дървари и близкия план на езика на БОБ произнасяйки думата Електричество). В първи сезон Когато Купър питаше Майк къде е БОБ и той му каза че БОБ живее между нас повече от 40 години и че се намира над the convenient store

    1. Родителите на Лора също идват от Туин Пийкс и не мисля, че някъде се е споменавало като деца да са живеели в Ню Мексико, където се развиваше действието с момчето и момичето в този епизод. Освен това, Сара и Лиланд се запознават в студентските си години в „Washington University“, което е в другия край на Америка и се женят през 1968 г.

    2. А и Лиланд обясняваше, че още от малък чиляк е виждал БОБ.

      Относно „Fire walks with me“ и „The missing pieces“, докато братчедите са в кънвиниънс стор-а плямпат:
      „We have descended from pure air. Going up and down. Intercourse between the two worlds.“;
      съпоставено с думите на дърваря от този епизод:
      „This is the water. And this is the well. Drink full and descend. The horse is the white of the eyes and dark within.“

      Това, с коня, може да се отнася до „белите/стъклени“ очи на допългенгърите и катраненочерните на злия Купър извън ред руум-а.
      На жаргон „бял кон“ са наркотици (кока, херца, туй-онуй) и Сара го виждаше, само когато Лиланд я дрогираше. Обаче при Линч повечето неща са двусмислени и Куп видя коня, когато уж тръгна да се маха от ред руум-а.

    3. В предните 2 сезона белия кон го тълкувах като предвестник на нечия смърт, понеже при някои индиански племена от американския северозапад символизира това. Двете му появи пред Сара бяха в 14 епизод на втори сезон, точно преди Боб/Лиланд да убие Маги и в „Огън, следвай ме“, преди смъртта на Лора. Твоята асоциация с дрогите не противоречи на това, тъкмо обратното, но пък появата пред Купър в Червената стая наистина не се връзва.

    4. Именно, преди смъртта на Лора и Маги, Лиланд я дрогира.
      Лиланд ревносттно караше Сара да изпие една чаша мляко и след това тя изпадаше в делириум.

      Появата на белия кон, когато Купър напускаше червената стая, мога да го интерпретирам по два начина: напускане, оставяне зад гърба делириума и безтегловността (наподобяваща наркотици) на червената стая (заради „лутането“ ѝ във времето) или навлизане, потопяване в един „неразбираем“ свят (наподобяващ делириум), в който Куп (Дъги хоста) е меко казано дезориентиран.

  14. Частите трябва да се гледат (минимум) по два пъти. Това не са лесно смилаемите сезони 1 и 2. Третата поредица е шок и ужас (буквално). Конспирациите валят като дъжд. Кои близо, кои – далеч от целта.
    Епизодът ми хареса. Дори мога да кажа, най-добрият досега. Без излишни скучновати диалози, с малко повече визуални ефекти.
    Интересно къде саждовите призраци замъкнаха БОБ?

    1. „Интересно къде саждовите призраци замъкнаха БОБ?“

      При този, който хвърли ези, защото ези печели, а тура губи. – Виж 6ти епизод за по ясно обяснение, че не ми се издребнява пак кой с кого е свързан и кой кого погледнал, пък някой какво, може би мислел…
      Само предположение.

  15. Аз пък никак не съм сигурна, че Боб е замъкнат на някъде.
    @penzata, Купър действително мига някак на обратно.Все още е под влиянието на червената стая. За нея имам някакви подозрения, че е нещо като чистилището в повечето религии или мястото, в което се изчистваш от желанията, които те дърпат надолу към земното, посредник между световете движени от желанията и тези близки до статичното.Материята и по-фините светове
    Боб/Купър в един от първите епизоди каза нещо от сорта на: „Аз нямам нужда от информацията, аз я желая.Запомни аз нямам нужда от нищо, аз желая.“
    Мноо стана засукано и пет пъти усукано, но пък може да е така, може и да не е… Нека валят конспирации като дъжд!

    1. Отнесоха го БОБ-а. Въпросът е Къде?
      Двойникът какви ще ги върши от тук нататък, един Господ знае.
      Купър-а да вземе да се оцеферва, че мина половината сезон. Трябва да обърне тенденцията, че ще гледаме манджане на Горгонзола, пардон – гармонбоза (иа?) до финала.

    2. Да, да замъкнаха го. Сега видях ясно .

    3. Не Купър мига наобратно, а Сони Джим в колата. И може би, заради това Купър се разплака. 🙂

    4. Ми…ко да кажа…не знам, скоро ще видя този епизод. Приключих преди малко 4ти.
      Явно все съм не разбрала, не видяла или в грешка
      Хммм…

    5. Пет пъти го врътнах. Сони Джим не мига наобратно. Пък и първо Купър се разплаква и чак тогава Сони Джим мига ВЪОБЩЕ два пъти един след друг и може би това те е подвело.
      Не е кой знае колко важно.
      Стана смешно от друга страна, кой мигна, кой не мигна, пък кога мигна… до там я докарах
      Извинявам се за дребнавщината, но се почувствах длъжна да го отбележа като факт.

    6. Дюд, аз ти казах, че е нитпикинг; не е нужно да го гледаш по емнайсе пъти. 🙂
      А и все пак, когато Купър се разплаква, не е нужно (ако е така) да дават Сонито как мига 100 пъти. Не сме зората на киното.

  16. Брях.
    Младежи, младежи.
    Чета статията, чета ви коментарите и разбирам, че всъщност статията и коментарите са по – интересни от сериала, бре! Гледаш сериала – наденица. Четеш тук – боб. Или пък БОБ?! Въх, върнах се назад във времето, когато по литература ни възлагаха да пишем едни, мисля че се наричаха, ЛНС – литературно-научно съчинение. И там значи – и обърнете внимание, аз бях доста добър по литература! – та, там, значи, ме облада страхотното прозрение, че литературните критици изнамират смисъла, който и самите автори не са вложили! Ми че то – те тези критици, бетер авторите, бре?! Въх.
    Но всъщност, то има и примери от историята в тази насока, който не знае, например – това:
    https://www.24chasa.bg/Article/4584001
    Та, с две думи – влагайте старание. Понякога и авторът не знае какво е написал, зер! Пък ако дадеш на някого съвременните изразни средства, визуални и всякакви ефекти, хехееееееее – Пикасо бил новатор? Какъв е Пикасо, бре? Я дай на Линч камера, екип, там, каквото трябва, пък, както е казал поетът – „изпрати ми поканата, изпрати ми такова, пък я ше дойдем у Америка и не само на теб ще ти отвъртим два шамара, ми на койт искаш, такова – аз за шамари ли е, не се стискам!“
    Красота, пак красота, порно, боб, наденица, може и лионска и … аз бях дотук, да продължава който ще, моят мехур не е такъв, какъвто е на оня, комшията от шестия етаж, но пък той е амбидекстър, а аз съм грънчар, а моето колело пък е като на оня, дето гръмна бомбичката и тя стана на гъбката. Пък гъбката – в тавата и какво – отново боб. Цикъл, цикъл, микъл. Добре, че не е боб с лютеница.

    1. Надявам се поне списването това мнение да те е накарало да се почувстваш значим, спокоен и много по-умен от останалите.

    2. Пък аз не се надявам. ?
      Този е загубена кауза.

  17. Не знам защо, но епизодът много ме подсети за The city of lost children (La cite des enfants perdus) на Marc Caro и Jean-Pierre Jeunet. Чувствах се по един и същи начин докато гледах и се опитвах да попия всеки детайл…

  18. Случайно попаднах на информацията, че на 31 октомври Марк Фрост пуска: Twin Peaks: The Final Dossier. Явява се някакво продължение на „Тайната история…“, така че ни чака още главоблъсканица :-))
    176 страници ще е. Даже са я пуснали за предварителни поръчки: https://www.amazon.com/dp/1250163307/ref=as_li_ss_tl?ie=UTF8&linkCode=sl1&tag=wttp-20&linkId=d71ec022e630cb0b1945f2377eb5c9a0

  19. След всеки епизод ставам все по-изморен.. хипнотично потъвам в безната на Линч. Той това иска, да се удавя бавно в лепкавата си душевна тиня! Една емоция в пъзел. Послание към онези нагазили в душата му.

    1. Лепкава душевна тиня? Найс, а?! Само внимавай като му газиш из душата – най – добре първо събувай обувките, защото току-виж вземе, че се засегне човекът и след това ще ходиш вечно изморен. Без хипнози, без емоции, без душевни тини. Ух, че сладко.

  20. След като изгледах епизодите отново и окончателно съвсем се замотах. Нещо не съм убедена, че бубата на Кафка и яйцето Боб са едно и също нещо. Май не са. Така че, хъммм. Нищо не знам!
    Имам чувството, че цялата тая каша, аха аха да се оправи и пак ще се забърка нова.
    Уж си мислех по едно време, че малко ми се разясни, сега пак съм в изходна позиция. Чак главата ме заболя.Чудя се що пък се хванах толкова да го мисля.То тъкмо измислиш уж нещо и друго вземе се появи. Ааааа, не. Отказвам се!
    Ще си изгледам сериала без много човъркане и умуване. По дистанцирано.
    Прияно…

    1. Браво, Миме!
      Сега, ако върнеш пак лентата, ще видиш, че Експерименталният индивид повръща кълбото с БОБ отделно и отделно яйца. От едното яйце се излюпи насеководното. Според мен, то не е БОБ.
      Но ще видим. Ако Линч реши да покаже продължение на този епизод. Което ме съмнява…

    2. Видях много ясно, че и колко мнооого яйца повърна.Не е Боб и според мен, ама аз вече съм в ступор и мигам като Дъги. Пък и да не го бях разбрала сега щях да го видя по натам. И кво ?
      Ако изгледам епизодите и 3ти път ще хвана шизофрения . Цялата каша от стъклени кутии, портали, дървари, буби, Боб-овци, монети, кодове, числа, пръстени в стомаси на трупове без глави, пръстени на Алистър Кроули, червени стаи, ??????, експериментални създания, двойници, фалшиви самоличности, червени квадрати, сини рози, бомби предизвикващи врати между световете….един куп нови кукувци и това до тук. И още ще има, поне според каста.
      Колкото и да се пъне човек няма как да сглоби цялата схема, която и най-вероятно е несглобяема.
      Сериала е блестящ и ще го говорим години напред, но тва ровене, въртене в цикъл и душене не е начина, поне не е моя начин. Е, пробвах…гръмна ми главата

  21. Много съм разочарован от новите епизоди. В един момент имах някаква надежда, че нещата ще потръгнат. Този 8-и епизод уби всичко детско в мен. Как е възможно има-няма половин час да гледаме визуализации от Winamp? Добре, разбирам, явно това е стилът на Дейвид Линч (не съм негов фен, фен съм на „Туин Пийкс“), но може ли буквално половин час от 58 минути да бъдат запълнени от тези безсмислици? Ако иска да покаже нещо по високопарен начин, който е неразбран за ние от „простолюдието“, може да го направи и с по-малко локуми. Не е нужно БУКВАЛНО ПОЛОВИН ЧАС ДА ГЛЕДАМЕ ВИЗУАЛИЗАЦИИ ОТ WINAMP! И този сериал за фенове ли е правен? Ако е правен за фенове, извинете, но това НЕ Е „Туин Пийкс“. „Туин Пийкс“ беше сериал за малкото градче, където хората се познават, където всеки има някаква тайна и мистерията дебне на неочаквани места. Тук виждам Лас Вегас, град от Южна Дакота, Ню Йорк за малко в началото… и визуализациите на Winamp. Ако името на сериала на беше „Туин Пийкс“, това щеше да се гледа само от Дейвид Линч, семейството му и най-запалените му фенове, които ще чоплят откъде ли не, за да открият смисъла, който и самият изкукуригал режисьор не е предполагал, че може да бъде открит.

    1. Напълно и на 1000 процента съгласен

    2. Аз пък съм разочарован, че толкова много фенове на „Туин Пийкс“ са очаквали сериалът да е същия 25 години по-късно 😀

    3. Не е нужно да е същият, просто щеше да е хубаво да е малко по-нормален. В момента е прекалено извратен, особено визуално. Не зная изобщо как са се навили да го финансират тоя филм, повечето хора, които не са фенове на Линч няма да го изтърпят. Аз се смятам за среднотолерантен към Линч – гледал съм Fire Walk With Me, Lost Highway, Mullholand drive и Inland Empire. И въпреки това този сезон стабилно ми лази по нервите с тези безкрайни кадри, накъсаността си и поведението на някои от героите.

    4. Щеше, ама не е 🙂 Ясно беше (и не смятам, че е лошо), че ще има разочаровани и доволни. Не смятам, че едните или другите са прави, просто наблюденията ми са, че недоволните са по-склонни към КОМЕНТИРАНЕ С КАПС ЛОК!!!!, сякаш някой им е дължал точно това, което искат. За мен най-приятното в сезона е, че fan service-ът е сведен до минимум и Линч прави каквото си иска, което по различен начин се връзва с оригиналните 2 сезона, а къде ще ни отведе цялата работа предстои да научим.
      Иначе препоръчвам на пропусналите да гледат „Гумена глава“ и ако не им хареса да спрат новия сезон, защото не мисля, че той много ще се отдалечи като внушение и режисура от първия филм на Линч 🙂

    5. Ама какво му е ненормалното, бе? Това че е различен не значи, че е ненормален. Масовката гаранция за нормалност ли е? Посредственото ли ви е мярка за нормалност? Едно и също до смърт.
      Дай всичко да е по вашия калъп, че да ви се види нормално. Нормално, ненормално – това са субективни работи. Разбирам, не ви харесва, имате това право, но тея обобщения…

    6. Въпросът не е само в нормално и неноално. И никой не е казал, че този сезон трябва да е като предишните два. Но тук почти нищо не е изпипано като хората. Нормално ли е 8 епизода да гледаме неадекватен Дейл Купър и нито негови колеги, нито смейство, нито приятели (предполагам) да не се усетят, че му има нещо? Аз ако се прибера и не мога да свържа две думи на кръст или пък се напикавам, защото не знам как се пикае, смейството ми след половин час ще ме заведе на специалист. Колегите на работа (или по-точно шефът) ще ме изритат на момента, не дни наред да си ходя на работа. Това нормално ли е? Дори в анимация на „Дисни“, предназначена за деца до 7 години, няма такова нещо, което явно се предполага, че трябва да предизвика хумор. Героите на Анди и Луси винаги са били леко налудничави, но нормално ли е Луси да почне да крещи от ужас, като види, че им мобилен телефон, по който говориш в дижение и да трябва да й се обяснява какво е това и да я успокояват, за да не колабира от ужаса, че говориш в движение… Положението с Анди не е много по-различно. И хора на такива сериозни длъжности да ги държат на работа. Освен ако не са наети по някаква програма за интеграция на лица с психични нестабилности…

    7. Да разбираме значи , че гореизброените не са нормални , а преди години е било нормално за теб да се виждат : великани , джуджета , бели коне , жена да говори с дънер , някой си там БОБ да се вселява наляво – надясно , да изниква от отражението на чичко Лиланд , чак да му прошари косата ( Лошия Купър с бяла дълга коса…аххх ) ,трепе наш БОБ-чо…Черна дупка и тя си е нормална,на моята улица имаме две 🙂

    8. Да, нормално беше, защото сериалът (б)е криминален/мистерия/трилър/хорър. Кое точно е мистериозното в изброените от мен неща?

    9. Сега сериала не е ли мистерия? 🙂
      Мен треска ме тресе от както е излязал тоя прословут 8ми епизод. Място не мога да си намеря. Въпреки че, аз съм емоционален зрител и пъзелите както се видя последна ги нареждам и смятам с емоцията напред да продължавам.
      Знаеш ли защо ви харесваше преди? Не заради мистерията и другото което обясняваш, а заради сапунения елемент. Сега няма сапунада, Линч е безкомпромисен. Хич не жали никой, който разбрал, разбрал, който не е със здраве…
      Това го казвам без да съм защитник на тезата, че Линч е елитарен творец, достъпен само за много префинена прослойка от обществото. Много ме дразни арогантноста на част от феновете му.
      Само едно ще ти кажа още, Туин Пийкс, колкото и да ти е непонятно, сега е по-добър от преди.

    10. Мими – голямата разлика между преди и сега е, че преди беше гледаем и за нормални хора. Действието се развиваше линейно и имаше ясно видима логика и цел. Иначе казано – сценария беше типична драма. Точно затова поредицата беше силна до разкриването на убийството. След това загуби фокус и отслабна. Имаше свръхестествени елементи, но те бяха вписани във филма доста логично и създаваха мистика без да нарушават възприемането на историята. Сегашното може да се каже, че е негледаемо за нормален (нефен на линч) човек. Изключителна накъсаност, която създава впечатление за липса на история, нелогично поведение на героите, театралничене, прекалено дълги сцени, които са изпитание за търпението. Гледам го, но основно защото ме човърка какво ще стане, а не защото ми харесва как е направен и изпитвам удоволствие от гледането. Не че накрая всичко ще стане ясно де…

    11. @itko, това е специален поздрав за всички нормални, разочаровани от Туин Пийкс, на които им идва в повече всичко покрай Дъги, Анди и Луси
      https://cdn.pbrd.co/images/Gz12NGx.jpg

  22. Споко, Миме!
    Дейв това и иска от нас – гърмене на глави.
    Според мен, нещата се подреждат бавно, но сигурно.
    Ложите ще се сменят отново…

    1. Да, върти се цикъл …някакъв. Мноо окултно
      Ай на бас, че ще се омотат накрая баш за финала

  23. Гледах сериала като малка и ми харесваше, не съм била супер фен, но сега очаквах с интерес новите серии, беше ми любопитно какво развитие ще има. Въпреки, че не бях очарована, гледах, имаше нещо добро, но след 8 епизод, е….. нямам никакво намерение да продължа да го гледам, абе с една дума МЕГА ТЪПОТИЯ, вече въобще не ме интересува какво ще стане, какво се крие зад мистерията и т.н. Всеки да гледа каквото иска….
    Личното ми мнение е, че сериал като Туин Пийкс, каквито и претенции да има, че е нестандартен, различен, особен поглед към живота и изкуството и дрън, дрън подобни не може да стъпи на малкия пръст на Игра на тронове, не би могъл никога да бъде толкова въздействащ като Game of thrones. Аз си чакам мега, мега, мега якия и любим сериал. Winter is here!!!!!! Finally!

    1. Аз пък чакам „Богатите също плачат“, „Андреа Селесте“, „Касандра“ и „Дивата Роза“. Въобще – всичко, що е с пресветата Дева от Гваделупе 🙂

    2. Ех, Биляна, да си беше белила платното, а не да хвърляш нонсенс тук.
      То и за мен първите два сезона са брилянтни във всяко едно отношение, но този е създаден в различен век, за Бога! Не можеш да очакваш същото. Особено от Линч.
      Да, има много недомислици, на моменти е муден, и мен адски ме дразни неадекватният Купър вече в толкова много епизоди, но това е положението.
      Поотрязали са му парите на Дейв и той се справя с подръчни материали нелошо.

    3. Бобе, абсурда на моменти ( дори и при ефектите) е един от похватите на автора, които зверски ме кефят.
      Фен съм на абсурдизма в изкуството.
      Неадекватният Купи пък даже взех да го намирам за приятен на втория прочит на епизодите.

  24. Брей, големи разбирачи тук, явно с претенции без покритие.
    Пишат си едни и същи хора, а когато някой друг изрази различно мнение,следват обиди и квалификации. Малко на секта вече го избива….. Ако не можеш да търпиш чуждо мнение, стани отшелник и се скрий в някоя пещера – там няма да срещнеш никой, който да опровергае твоето „правилно и единствено вярно виждане”.

    1. Права си кривке! Ний сме банда сноби.

    2. Биляно моме, ти отде знаеш дали не съм отшелник?
      Закачил съм се за Ви-Фи-то на пещерата и давам „единствени верни виждания“ тука.
      Щом „Гей ъф Дронс“ е дъ бест сериала за теб, защо коментираш нещо, което явно не харесваш… или разбираш?

  25. С голям интерес чета всяко мнение под ревютата на епизодите. В интерес на истината не вярвах, че любимият ми сериал има толкова ревностни фенове. Едно време когато нетът ми беше 7к и теглех песен по 1 час се регистрирах по всякакви форуми де що имаше за да обсъждам тоя сериал, с малко носталгия се присещам и за българската версия на подобен форум, в който 10-ната потребители бяхме Dale Cooper, Audrey, Laura, Black Lodge и тн. и бая пламенно обсъждахме всякакви теории около него. Помня как половин година търсех музикалната тема от „On The Wings Of Love“ и сценката с Кууп и Ани и когато накрая я намерих – не можах да я сваля. Както и да е, отнасям се.
    Жор, чудесни ревюта – моите адмирации. Имаш дар слово и си личи, че си фен на Линч – текстовете ти са удоволствие за сетивата, или поне за сетивата на четящ човек като мен. Но това си мнение го пиша като фен на Туин Пийкс, не на Линч. А – нека всеки, който не открива разликата – прощава, но такава има.
    Преди доста години в мен се зароди и с времето – затвърди усещането, че любимият ми сериал е такъв по-скоро заради Фрост, а не заради Линч. Хем много тегаво звучащо становище, хем никаква изненада за всеки, интересувал се от влиянието на Фрост върху сериала и гледал поне 3-4 други филма на Линч.
    Не виждам смисъл да изпадам в кой знае какви подробности и анализи, че да взема да споря, че третият сезон на Туин Пийкс не носи духа на първите два, които накараха толкова хора да го определят за най-великия сериал, правен някога. Това ме вкарва в познатата роля на спорещ относно религията срещу вярващ човек. Търсенето на логика е излишно и всичко е простимо – просто защото така казва Големият. Само едно ще кажа – ако първите сезони бяха като този – третият щяха да го очакват с нетърпение около 500 човека. След 25 години е нормално нещата да не са същите, Жор, но издигането в култ на любимото ми кино-клише, че „не трябва фен сървис“, при повечето качествено направени филми – не работи. Оригиналнечене, еле па в стил „Линч“, е най-малкото, от което точно тоя му филм се нуждаеше. „Рабитс“ сме го гледали вече, нямахме нужда от варианта му с човешки глави.

    1. Съжалявам, че точно аз трябва да ти го кажа, тъй като по – горе ме заклеймиха като загубена кауза или нещо такова, обаче, без да съм бил някога фен на сериала по начина, по който си бил ти, напълно те разбирам. Това, което си написал е просто в десятката, си извинение за клиширания израз. И независимо как изглежда отстрани, нямам против всеки да си харесва каквото иска и да си коментира, анализира и прочие. В крайна сметка, живеем в свободен свят, нали така? Но все ми се струва, че повечето, които сме гледали сериала още в началото на 90 – те, много трудно „смиламе“ това чудо, което Линч реши да ни изсипе отгоре. За някои явно е нещо като манна, а на мен ми мирише и изглежда другояче. Но както и да е. Влязох тук преди всичко, за да се солидаризирам с твоето мнение и ще си позволя дори да напиша нещо, което може и да е малко крайно, но пък в никакъв случай не е в нарушение на добрия тон. Ще доразвия тезата ти, че старият Туин Пийкс беше такъв, какъвто го обичахме, преди всичко заради Фрост. Може би си прав. Наскоро открих ей – това
      https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_Twin_Peaks_episodes
      Та, мисълта ми е – каквото и да говорим, в направата на онзи сериал, който обичаме, всъщност са участвали множество режисьори и сценаристи, на които всъщност, може би не е отдадено напълно дължимото. И може би преди всичко заради това, че са участвали всички тези хора, Туин Пийкс беше именно това, което беше. Някой би казал дори, че сериалът е успял не заради, а въпреки Линч. Защото само Господ знае какво щеше да бъде, ако тогава го бяха оставили да си прави каквото иска, както е сега…

  26. Това не е форум на новинарски сайт, където се споделят посредствени идеи по случайни публикации за филми.
    Както по-горе сполучливо Ви отговориха „Ний сме банда сноби“!

    1. Hot, мерси! Даже не го бях надушила , но е лайкнато вече 🙂

  27. Ох, проблемът не е, че не изпълнява очакванията на някой си. Проблемът е, че в филмът/сериалът НЯМА ПРАВИЛА! Когато в една фикция авторът не направи ясна рамка, условност,правила на измисления свят – се получава бълвоч, в който може да се случи всичко. Т.е. да не се случи нищо. Това е все едно Уолъс в Смело сърце, изведнъж да почне да лети, после да започне да се телепортира. Освен някакви крайни феновен, няма нормален човек, който да може да проследи творението на Линч до тук. Ако това е пъзел, то той е с безкрайно много елементи, които за 8 епизода все някаква посока иливръзка трябваше да доведат.

    Вторият грандиозен проблем е героят. Защо да го гледам тоя герой и въобще има ли герой или хаотични, появяващи се от нищото Купърци във всякакви форми, за които ОСЕМ (без капслок) епизода Линч не може да обясни какво точно искат, правят, търсят, целят????

    Трето – сюжет (липсва). там където липсва ясно изразен сюжет, ясно изразени герои и техните желания – там няма история и въобще няма сериал. Тук изобщо не става дума дали сме фенове или не. Защото аз не съм фен на Игра на Тронове, но признавам и разбирам качествата му. Обаче Линч се е разпилял и според мен произведението му е тотална гавра! Първо ни се обясняваше как трябвало да гледаме епизоди 1-4 на куп, щото само така щяло да се схване. Сега се оказва, че 8 епизода и ОЩЕ нищо, нито един елемент не е ясен накъде води.

    Е сори, ама можеше поне леко да признаете, ако искате ревюто да звучи сериозно, че за осем епизода Линч не ви е довел до никъде.
    А зрителите обичат да бъдат водени, ако не знаят къде отиват или какво гледат, защо изобщо да го гледат?

    1. Ти не се ли беше оплакал вече веднъж по-горе? Само по веднъж може, защото повторните мрънкания никой не ги чете 😀