Един дебютен филм вече е получил впечатляващи отзиви на много от най-важните фестивали в света през изминалата година – „Sand Storm” на израелската режисьорка Елит Зехер. Премиерата му е през януари в програмата на Сънданс, след това е показан в Берлин, Единбург, Карлови Вари, Тайпе, Торонто, Солун и това е само част от неговата фестивална обиколка. Съвсем логично филмът е избран и за израелското предложение пред Американската киноакадемия за избор на най-добър чуждоезичен филм. Подобно на един от трите европейски филма, стигнали до финала на номинациите за наградата LUX на Европейския парламент – „Като отворя очи” на Лейла Бузид (също дебют!), основната тема е бунта – против традицията, ограниченията, предразсъдъците, с герои, които не понасят покорното примирение с реалността.

Мястото на действие в тази семейна драма е едно бедуинско село в Южен Израел. Джалайла влиза в странната роля на домакиня на сватбата на собствения й съпруг Сулиман за неговата втора, много по-млада жена. По време на празника Джалайла разкрива връзката на голямата й дъщеря Лейла с едно от момчетата, които учат в университета – подобни отношения са строго забранени и ще посрамят семейството! Без да е сигурна, че ще се справи с униението от намесата на втора жена в семейството им, Джалайла се опитва да реши проблема с увлечението на Лейла. Но се оказва, че дъщерите в това семейство имат друг поглед върху света – и живота, който им е „отреден” от традициите…

Специалистите, видели филма, и публиката споделят мнението, че режисьорският поглед към историята е истинско откровение – тя е „родена, за да разкаже този сюжет”. С този силен дебют Зехер успява да предаде на зрителите несравнимо емоционално преживяване и вече е влязла в групата на „режисьорите с бъдеще”, които са направили впечатление през 2016 година. Успешен ход за нейния филм е фактът, че Netflix са поели разпространението му и тъй като те нямат илюзии за възможностите за показ на подобен тип кино на голям екран – които са най-вече, да не кажем единствено, фестивални! – „Sand Storm” ще може да бъде видян в стрийминг платформата от всеки, който има желание (и абонамент) от 15 декември 2016 година. Пожелаваме му успех в номинациите за чуждоезичен “Оскар”!

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *