Поглед зад кадър към работната атмосфера около Ксавие Долан

от на 2016-12-06
 

„Film making is a collective art involving a lot of artists and technicians. It’s something you think alone – and then you create… together!”

Първият филм на английски език, по който в момента работи Ксавие Долан, младият талант и любимец на Кан, си има описателно име – „The Death and Life of John F. Donovan” и, както вече обърнахме внимание преди известно време – сериозен звезден състав. Снимките са стартирали през лятото в Монреал, а благодарение на новата поредица CNN’s Masters at Work почитателите на творчеството на Долан имат възможност да видят как всъщност се случва „магията”.

Начело на актьорския екип е Кит Харингтън, на когото (май) ще е нужно доста време, за да докаже, че може да играе и друго, освен Джон Сноу. „The Death and Life of John F. Donovan” се опитва да „анализира ежедневната рутина в живота на един млад мъж, който се стреми към величие, иска да бъде запомнен като велик актьор”. Акценти във филма са също тежестта на славата и всевъзможните препятствия във филмовия бизнес, през които преминават персонажите.

Долан Споделя:

Винаги съм искал да разкажа тази история за липсата на толерантност, за факта, че Холивуд просто изхвърля извън своята общност най-различни хора. За мен добре разказаната история – сюжет, който бих гледал с удоволствие, задължително трябва да се фокусира върху прецизността…

Тази година 27-годишният режисьор, актьор и сценарист спечели Наградата на Екуменическото жури в Кан с „It’s Only the End of the World”. Още през 2009 година (20 годишен!) с дебюта „I Killed My Mother” започва любовната му история с най-авторитетния филмов фестивал в света – пет от шестте му пълнометражни творби са показвани премиерно в конкурсната програма и (почти) всички получават отличия. С такава филмография Долан не изпитва никакви затруднения да открие и ангажира точните актьори за всеки следващ свой проект – в случая на Харингтън партнират Джесика Частейн, Натали Портман, Сюзан Сарандън, Кати Бейтс, Майкъл Гамбън, Танди Нютън, Никълъс Холт, Адел и кой ли още не…

Неслучайно го наричат „канадското дете-чудо” – и макар вече да има забележителен опит, той продължава да играе заедно с актьорите, защото вярва, че това е най-добрият начин да им се покаже какво точно иска от тях, за да разкажат историята.

„Може би защото и аз играя, мога да осъзная играта само от актьорска гледна точка, – обяснява Долан. – Аз говоря на актьорите по време на дублите. Много е трудно да предадеш точно онова, което искаш и което имаш предвид. И затова се обграждаш с хора, които притежават изострена чувствителност и те разбират.”

В центъра на историята за Донован е един млад актьор – Рупърт Търнър, който припомня собственото си преклонение пред един американски телевизионен актьор в началото на новото хилядолетие, как са се сприятелили и са започнали кореспонденция със звездата, а впоследствие историята става драматична, защото писмата им стават достояние на… публиката. А тя винаги е склонна да направи погрешни и, разибра се, възможно най-скандални заключения…

Познавайки скоростта, с която Ксавие Долан работи през годините, никак няма да се учудим, ако филмът стане готов за премиера догодина! Все пак има още пет месеца, в които може да се изпиват детайли, преди да дойде време за Кан – ясно е, че след като си започнал кариерата си там, не е много учтиво да кажеш „Извинете, не съм готов – може ли да дебютирам във Венеция!” Макар че с неговата репутация… няма да се учудим, ако фестивалните селекционери проявят разбиране, и го оставят на воля да решава какво иска да прави с филма си. Особено богатият му актьорски екип би се чувствал еднакво удобно на всеки от престижните червени (фестивални) килими!

коментари
 
Отговорете »

 

Коментирайте