Не само обикновените жители на онази част на Северна Америка, в която съвсем скоро ще се избира президент от две еднакво нелепи кандидатури, но и голяма част от останалото население на клетата ни Земя надали подозира разширяващите се възможности (съвсем скоро ще станат неограничени) на интернет-мрежата, в която човечеството се е опаковало. Една любопитна история – за Dread Pirate Roberts и съдбата на Рос Уилям Улбрихт очаква да бъде разказана по подобаващ начин. Първоначално този сценарий е трябвало да бъде написан от Денис Лихейн („Жертва на спасение”, „Злокобен остров”), но преди няколко дни стана известно, че това ще бъде сторено от (може би) най-добрите съвременни разказвачи – Джоел и Итън Коен.

Двамата братя са се наели да напишат сценария на „Dark Web” – трилър, по който работи 20th Century Fox от 2013 година, когато заглавието му е „Silk Road”, а в основата на сюжета е статията на Джошуа Беърман „The Untold Story of Silk Road”. Историята е следната: през 2010 година Улбрихт започва организирането на скрит/супер-таен онлайн черен пазар, заровен дълбоко в мрежата. Това място е известно като „Пътят на коприната” („Silk Road”) и там клиентите са имали възможност да си поръчат всичко – от наркотици до наемни убийци и човешки органи, като е било задължително заплащането на става в имагинерната онлайн валута Bitcoin. Тези транзакции са били извършвани анонимно, като за това помага използването на допълнителни Tor-протоколи, които фактически скриват IP-адреса, от който се комуникира в мрежата. За първи път Улбрихт е свързан с Dread Pirate Roberts (неговия онлайн псевдоним) в средата на 2013 година, а същия октомври ФБР „закопчават” тексаския програмист в библиотеката на Сан Франциско. Улбрихт е обвинен в пране на пари, компютърно хакерство, заговор за трафик на наркотици и за осигуряване на наемни убийци. В момента бившият „пират Робъртс” излежава доживотна присъда в затвора в Ню Йорк, без право на помилване.

Вярваме, че ще се съгласите – тази история звучи съвсем по Коен-ски. И да, има значение дали те или някой друг би я режисирал, но все пак почеркът е важен. Не ни се ще да сравняваме „Несломен” на Анджелина Джоли и „Мостът на шпионите” на Стивън Спилбърг, ала и двата са написани от братя Коен и въпреки неопитността (да не кажем друга дума) на Анджелина, историите им са уникални. Което, между впрочем, е валидно за всичките техни сценарии (и филми) през годините! Ще очакваме с нетърпение техния нов „мрежови” експеримент – и ще стискаме палци да решат и да го режисират!

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

2 Comments

  1. Искам Финчър да режисира филма, няма как проектът да падне по гръб в такъв случай.