„Човекът-слон”,   „The Diviners”

Обичаме екранизациите, не ни разбирайте погрешно, но много – ама много! – държим да са направени с вкус, за да им отдадем дължимото и като кинопроизведения. В тази графа влизат Потър-овците, но не и Здрач-ните, и ще се ограничим дотук, за да не превърнем новината в „бойно поле” „за” и „против” екранизациите и кои точно.

А информацията тук е свързана с Либа Брей (автор на популярната трилогията за Джема Дойл – 19 годишна девойка с интересни преживявания от края на 19 век) и най-новия и роман „The Diviners”, който се предвижда да излезе през септември. Това ще е първата част от тетралогия, която проследява младата Айви О’Нийл, наскоро пристигнала в Ню Йорк, която трябва да използва тайнствените си способности и да спре поредица от окултни убийства. Като как точно една пасторска щерка (Брей) се занимава с магически сили (в трите романа за Дойл) и подобни прояви (бъдещата екранизация) – това не ни е много ясно, но подозираме, че подобно на Стефани-Майър-сюжетите и тези ще отлетят в тийн-битието на поредното поколение фенки, без да оставят особена (освен може би боксофис) следа в щатското киноразпространение. Paramount се надяват на поредица, като ще ангажират самата Брей за адаптациите, което си е риск – откъдето и да го погледнеш…

Други литературни киноновини засягат екранизация на историята на Джоузеф Кери Мерик, познат като Човекът-слон. Филмът на Дейвид Линч от 1980 година, номиниран за 8 „Оскар”-а, отдавна е класика, но компанията Silver Nitrate Entertainment е решила да пре-открие сюжетът, описан от Майкъл Хоуъл и Питър Форд в тяхната книга „The True History of the Elephant Man: The Definitive Account of the Tragic and Extraordinary Life of Joseph Carey Merrick”. Главният продуцент на компанията Аш Шах се позовава на факта, че вече няколко поколения не са запознати с историята от 19 век, пресъздадена под различна форма в края на 70-те години на миналия век и – разбира се – не са гледали Линч!

„Убедени сме, че един интересен кинотворец би направил нужното в името на новата публика, предимно от млади хора. Животът на Мерик е мерило за силата на човешкия дух и за неумолимата реалност на живота”.

Е, ние пък няма да се уморим да питаме „кому е нужна тази несвършваща сага с римейките”? Толкова ли е сложно да се поддържа филмотечният фонд в подобаващо – и дигитално – състояние, за да става достояние на много следващи нови, млади поколения? Все пак говорим за Линч, и други класици в киното… А Шах и Nitrate-компанията са отговорни за никому неизвестната комедия „Small Apartments” и тръгналият директно на VOD „Bad Ass”, за който бяхме намерили доста подходящо определение – „обещаваща простотийка с Дани Трехо, Чарлс С. Дътън и Рон Пърлман”. Така че сме 90% сигурни, че с какъвто и литературен материал да се захванат – все нищо няма да излезе…

Frog and Toad

И още нещо от „литературния фронт” – почитателите на автора на детски книги Арнолд Лобел и неговите книги за жабите-приятели „Frog and Toad” от 70-те години на 20 век могат да се зарадват, че прочутите му истории ще бъдат анимирани. Това обещава компанията на Джим Хенсън, които ще ангажират Крейг Бартлет (отговорен за анимационната поредица на Nickelodeon „Hey Arnold!”) с писането на сценария, а наследниците на Лобел – децата му Адам и Адриане, ще бъдат изпълнителни продуценти. Кори Едуардс (един от режисьорите на „Hoodwinked”) ще поеме режисьорската отговорност за проекта. Ще се надяваме на развитие в правилната, качествена посока – особено с такова студио зад гърба си!

Ако ли пък нещо не се получи както трябва – винаги може да прочетем (отново) книгите, нали?

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *