“Карибски пирати: В непознати води”

“Карибски пирати: В непознати води” отнесе родния боксофис, дебютирайки на рекордните 38 екрана с 64 321 зрители и 600 539 лева за дългия празничен уикенд и общо 73 662 зр. и 719 693 лв. с приходите от предпремиерните прожекции. Това е най-големият уикенд в съвременната ни боксофис история, изпреварващ тези на „Ледена епоха 3: Зората на динозаврите” (65 137 зр. и 693 881 лв.) и „Аватар” ( З8 124 зр. и 534 903 лв.).

За съжаление родната бокс офис статистика не е особено развита, за да направим един хубав сравнителен анализ на резултатите на филма, а там където съществува база данни за сравнение, тя не е достъпна, колкото и молби да отправяме към отговорните лица (не ни питайте защо, знаете как са нещата в България, някои хора са прекалено „големи” да обръщат внимание на обикновени хорица като нас; по тази причина се бави и анализът ни за 2010), затова трябва да импровизираме лекичко.

Много хора ще кажат, че рекордът на „Пиратите” не е съвсем истински предвид приходите от предпремиерите и петдневния уикенд. Честно казано, по параграфа „предпремиерни прожекции” няма как да възразяваме, защото от много скоро статистиката започна да отразява тези постъпления като отделно перо и затова повечето рекордни резултати от едно време включват и тях – точно такъв е случаят и с досегашния рекорд на „Ледена епоха 3” от 693 881. Тоест, при тези условия „Пиратите” е безспорен шампион.

Единственото, което можем да изтъкнем като несъмнено предимство е дългият уикенд и ако разполагахме с резултатите на „Пиратите” само от петък до неделя, тогава щяхме да имаме истинска представа за постижението му – дали изпреварва „Аватар”, чиито резултат от 534 903 лв. доколкото знаем, е само за три дни и не включва предпремиери. Както казахме обаче, нямаме достъп до такава информация.

Хората на запад си имат класации за различните празнични уикенди – Коледа, 24 май и т.н., както и за тридневни, четиридневни или петдневни уикенди – и при тях всичко е ясно. Ние обаче, вместо да се учим и да правим подробни анализи, само тръбим за рекорди. Но както и да е, много се отплеснахме. Важното е, че откъдето и да го погледнем резултатът на “Карибски пирати: В непознати води” е впечатляващ и е само с една идея по-малък от целия приход на „Карибски пирати: На края на света” (771 503 лв.).

Следващите филми в топ 5 накратко.

След две седмици на върха „Бързи и яростни 5: Удар в Рио” отстъпва на второ място с 8 164 зр. и 67 475 лв. До момента той има на сметката си впечатляващите 107 636 зр. и 825 206 лв., с което вече гони един милион.
„Рио” се изкачва една позиция спрямо миналата седмица и в момента е трети с 3 450 зр. и 30 869 лв. До момента анимационният хит на „Fox” и “Blue Sky” е регистрирал 95 520 зр. и 938 788 лв. и вече е само на крачка от това да се превърне в поредния едномилионник.

Четвърти е „Тор: Богът на гръмотевиците”, който не понася чак толкова тежък удар (49% не е супер много) колкото очаквахме предвид спада на 3D прожекциите му, за да се отвори място на „Пиратите” и финишира с 2 994 зр. и 27 063 лв. До момента божественият супер герой е донесъл доста приличните 74 987 зрители и 764 090 лева.

Топ 5 закръгля българският хит „Love.net”, който бележи забележително повишение от 68% и прибавя нови 3 895 зрители и 26 936 лева на впечатляващата си сметка от 182 746 зр. и 1 241 260 лв., отреждаща му осмото място в класацията на всички времена. Още другата седмица обаче, той ще изпревари „Рапунцел” (126 634 зр. и 1 245 906 лв.) и ще стане седми.

Тази седмица филмите от топ 10 са били гледани от рекордните 89 867 зрители, които са донесли приходи от 815 151 лева. Това е със смазващите 171% повече от миналата седмица, когато „Бързи и яростни 5: Удар в Рио” оглави класацията за втори път с 3 472 зрители и 112 463 лева и с 30,6% повече от миналата година, когато „Принцът на Персия: Пясъците на времето” застана начело с 40 924 зрители и 356 086 лева.

[table id=69 /]

<< Предишна седмица

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

5 Comments

  1. Дрин, сам си си отговорил в статията защо никога няма да имаме качествена и официална статистика.

    Някои хора имат интерес да пускат само гръмки прес релийзи и не желаят дадено постижение да се анализира и сравнява с предходни такива.

    В САЩ всичко си е централизирано и регламентирано, да не повярваш даже съществуват и сайтове като http://www.boxofficemojo.com 🙂

    Специално за Пиратите 4 щеше да е интересно на излизане от салона хората да отметнат харесал ли им е или не филма? Аз бих казал, че ще е нещо от порядъка на 70:30 в полза на негативната реакция.

    Неслучайно в доматите филмът е яко загнил, но тук 29% от българите въобще не четяли книги, та какво остава да се информират от профилирани сайтове за стойностите на даден филм.

  2. Алекс, 'доматите' е сайт, контролиран изцяло от филмовите критици, а не от обикновените зрители. Няма нужда да ти казвам, че на широката публика по света изобщо, ама изобщо, не й дреме какво мислят критиците за даден филм….особено когато става дума за летен блокбастър.

    Колкото до бокс офиса, имайки в предвид 3Д формата и популярноста на поредицата, беше пределно ясно, че Пиратите ще счупят рекордите в България. Така че аз лично не съм изненадан от резултатите.

  3. На мен филмът ми хареса и беше много приятен.Ако има други пак бих отишъл.Много приятно забавление за около два часа и половина.Весо много правилно казва, защото и мен мнението на критиците не ме интересува изобщо.Все пак работата им е да критикуват :Р

    Филмът си заслужаваше според мен, казвам като обикнове зрител и им пожелавам още много рекорди да подобрят 😉

  4. Ех, да бях 15 години по-млад – сигурно и на мен щеше да ми хареса.

    Иначе в САЩ негативните отзиви и нарастващата непоносимост към 3D формата изиграха своята роля, за да попречат на филма да мине 100 милиона долара. Допреди няколко години щяхме да се обзалагаме дали ще счупи рекорда за уикенда, но очевидно когато филмът не става никой излишно не си прави устата за подобен род постижения.

    Мое лично мнение е, че ако в Холивуд продължават по този начин ще изкарат големи кинти от определени филми още няколко години и дотам. Това е причината компании като Universal да се помайват дали да ударят солидно финансово рамо на проекти извън сигурните им франчайзи.

  5. "Доматите" е странен сайт. По някой път има разминаване в оценката, която дава автора и "фреш/ротен" статута. Например аз съм дал 6/10 (само заради Джефри Ръш) но ревюто определено е "ротен". Как се отразява това на крайната оценка?

    И да, няма значение какво мислят критиците, но общо взето можеш да използваш мнението на 100 човека за някаква база, от която да тръгнеш.