Стъклен дом - новата "Перла" на БТВ

Продължаваме да следим какво се случва с първия български опит за НЕсапунен сериал и има ли той почва у нас. Чуваме ви как си мърморите „да бе, да, НЕсапунен. Чиста сапунка“. Общо взето зрителите са разделени на две. Едните са тези за които сериала е „най-после нещо прилично“, другите, разбира се са тези, за които е „поредната българска боза“. За нас „Стъклен дом“ е крачка напред, въпреки всички забележки които имаме като фенове на добрата визия, звук, действие и диалог. За сега няма да коментираме тази страна на сериала, изчакваме го да порасне. До тогава ни интересува сравнението „Стъклен дом“ – „Биг Брадър Фемили“ – Турски сериали или иначе казано, вкуса на българския масов зрител спрямо предлагания му от основните телевизии избор. Нашите критерии подкрепят изцяло „Стъклен дом“ в тази битка за рейтинг и затова се радваме на статистиката от третия епизод на прохождащия български проект:

В неделя, 2-ри май, в часовия пояс между 20:00 и 21:30 БТВ отбелязват среден рейтинг от около 17, 5, което е гледаемост от приблизително 1 400 хиляди души, или около 42 процента от зрителите в момента. По същото време в конкурентната Нова телевизия, реалити епизода на „Биг Брадър Фемили – истината“ е гледан от около 850 хиляди души или средно 20 процента от всички зрители над четири годишна възраст в България.

Тези цифри са огромен успех за какъвто и да било сериал по българска телевизия, особено в пряка конкуренция с реалити формат. Единствения сериал който ги е постигал до момента е турския „Перла“, с който БТВ конкурираха реалитито ВИП Денс. За сравнение ще кажем, че сериали като „От местопрестъплението“ и доктор Хаус, които вървяха по българските телевизии почти никога не са достигали аудитория от 1 милион. Проектът на Нова телевизия „Забранена любов“ от миналата година е със средна гледаемост от около 600 хиляди. Това прави „Стъклен дом“ изключително силен и печеливш проект в битката за рейтинг. За сведение ще споменем, че при тази гледаемост, в този часови пояс, трийсет секунден рекламен спот струва около 5 хиляди лева.

Интересен факт е, че в медийната война по света, изключително рядко се случва, какъвто и да било сериал да се опълчи толкова сериозно на реалити шоу, още повече да го води двойно по рейтинг. Не рядко сериали от ранга на „Изгубени“ и „Спешно отделение“ са били местени от продуцентите в друг часови пояс, заради невъзможността да се преборят с формати като „Сървайвър“ и ВИП Брадър.

След всичко това искаме да кажем само едно: Стискаме палци на „Стъклен дом“ да се окаже толкова нечуплив, колкото заявява още с първите си три епизода. Също така очакваме от него още. Искаме да ни изненада с качеството на което знаем, че са способни българските сценаристи, режисьори и актьори и много, ама много искаме докато го гледаме, от време на време да възкликваме „еее… добре, бе!“

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

5 Comments

  1. Номинирам за изгонване Ники Кънчев! Бахти селянина братче!

    А иначе, сериалчето става. Не е най-голямата трагедия 🙂 Дано в бъдеще се пооправи.

  2. екстра е филмчето през непрофесионалното ми око. Но щом и аз забелязвам тук там калпав монтаж например има още какво да се желае. И неизменното театралничене на част от актьорите…..

  3. Многоо си е хубав "Стъклен дом".Аз съм силно впечатлена от него и много ми се иска да дойде колкото се може по-бързо есента :))) Нямам търпение да пуснат втори сезон на сериала.На тези,които не са го гледали от аудиторията ги съветвам обезателно да го гледат. Няма да съжаляват!!!

  4. Разликите между "Стъклен дом" и останалите български опити за сериали са:

    1. Масирана реклама

    2. Две идеи повече кинти

    На ниво режисура, на ниво актьорска игра (затворете НАТФИЗ със закон!!!), сценарий… обичайното ЗЛЕ…