Трейлър на този чуден анимационен филм се появи преди известно време, а ние си го пускахме периодично, за да се потопим в особената атмосфера, създадена от латвийския художник-режисьор Гинтс Зилбалодис – апокалиптична картина, пресъздадена в най-добрите традиции на европейската анимация, с намек за неусетно вплитане на някои аниме-характеристики.

Flow изуми публика и киноспециалисти преди няколко месеца, на премиерата си в програмата „Особен поглед“ на фестивала в Кан, а след това имаше възможност да обиколи десетки фестивали в цял свят, спечели 4 награди в престижния фестивал за анимационно кино в Анеси и стана предложението на Латвия в категорията най-добър международен филм, подаден за оценяване от Американската киноакадемия, с голям шанс за номинация за „Оскар“. В изискванията за това, както знаем, влиза и частично разпространение на филма до края на 2024 и като подготовка за това се появи този трейлър:

Flow изглежда вдъхновяващо, приказно и доста отрезвяващо. Чудесно решение е да се разчита изцяло на визуалните решение – при положение, че не виждаме представители на homo sapiens, не е нужно да присъства човешка реч и това би направило филма достъпен за абсолютно всички възрастови категории зрители и удобен за международно разпространение, тъй като не е необходимо да се осигурява превод. Представяме тук и официалният синопсис на филма:

Flow е едно чудно пътешествие, през природни и мистични обитания – историята проследява една смела котка, оказала се жертва на голямо наводнение. Тя попада на лодка с платна, в която са се спасили куче, лемур, капибара и птица – и всички заедно се отправят в търсене на суша, като трябва да се опитат да оцелеят сред опасностите на планетата, покрита с вода… Безграничното въображение на всепризнатия аниматор Гинтс Зилбалодис (Away) ражда нов вълнуващ анимационен спектакъл, който е и дълбока медитация върху крехкостта на околната среда, а също и ода, посветена на приятелството и чувството за общност. Реализиран благодарение на ставащите все по-съвършени възможности на визуално разказване на истории, Flow е празник за сетивата и съкровище, което да запазим в сърцата си…

Творческият подход на Гинтс Зилбалодис прави впечатление още през 2019 година, когато пълнометражният му дебют Awayе представен премиерно на фестивала в Токио и печели десетки награди в цял свят. Латвийският сценарист и режисьор е автор на Flow, като по сценария работи заедно с колегата си Матис Каза и двамата продуцират проекта, в партньорство в Дон Диенс и Грегъри Залкман. Автори на оригиналната музика на филма са Зилбалодис и Рихардс Залупе.

Sideshow и Janus Films планират да пуснат в разпространение Flow на 22 ноември в избрани кина на Ню Йорк и Лос Анджелис, а в останалите градове на САЩ филмът ще може да бъде видян от 5 декември 2024.

Flow е един от петте филма, номинирани за Наградата LUX на публиката за 2025 година и се надяваме да имаме възможност да го видим и у нас на голям екран в програмата на София Филм Фест ’25.

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *