Никол Кидман е една от безспорните съвременни кралици на големия и (вече) на малкия екран. Не се съмняваме, че най-запалените почитатели на Сузане Биер вече са видели новата поредица The Perfect Couple, забавлявали са се с A Family Affair на Ричард Лаграванезе и очакват втория сезон на Lioness на Тейлър Шеридан и еротичния трилър Babygirl. Преди известно време попаднахме на новина, която свързва имената на Кидман и Джейми Лий Къртис – още една великолепна актриса, доказала през годините своя талант със забележително разнообразие от роли в най-различни жанрове. Става дума за поредица, екранизация по романа Scarpetta на Патриша Корнуел, издаден през 2008 година като част от антологията, посветена на криминалистката Кей Скарпета и престъпленията, по които тя работи.

Според IndieWire идеята за телевизионна реализация на това произведение е отдавна в творческите планове на Кидман, която ще участва в главната роля и ще бъде изпълнителен продуцент, като се очаква готовият сериал да стане част от платформата Amazon Prime.

Поредицата на Патриша Корнуел, посветена на героинята й Кей Скарпета, започна да излиза през 1990, когато авторката е на 34 години, като 28-ата книга трябва да се появи в книжарниците до края на 2024 година. Издателство „Бард“ започва публикуването на книгите преди 30 години – на български език до момента са излезли 21 от романите на Корнуел. Ето какво гласи конкретно синопсиса на 16-ата книга, по която се подготвя екранизация с участието на Никол Кидман и Джейми Лий Къртис:

Двадесет години след създаването на героинята Кей Скарпета, Патриша Корнуел е написала своя най-необикновен роман. Завладяващата и изпълнена с обрати история недвусмислено доказва, че по-добра от Корнуел няма.

Кей Скарпета зарязва работата си като съдебен патолог в Южна Каролина и заминава за Ню Йорк, където й възлагат да прегледа ранен пациент, настанен в психиатричното отделение на болница „Белвю“. След известно време пациентът, обезопасен с белезници и вериги на краката, започва да приказва и историята, която й разказва, се оказва най-странната, която е чувала. Твърди, че раните е получил при убийство… което не е извършил. Дали Бейн е психически неуравновесен тип, фиксиран върху Скарпета? Или параноичният му разказ е истина и той е човекът, когото истинският убиец шпионира и преследва? Единственото, което Скарпета знае със сигурност, е, че жената е измъчвана, преди да бъде убита. И вероятно ще има още насилствена смърт…

Освен с разследването на криминалните случаи, на Скарпета й се налага да се справи и с проблеми от лично естество – като отношенията й с нейната сестра. Тази роля е отредена за Джейми Лий Къртис. Историята вероятно ще разчита и на своеобразно „завръщане в миналото“ на двете героини, тъй като в техните роли като млади жени ще видим Роузи МакЮън и Аманда Риджети. За останалите роли бяха потвърдени актьорите Боби Канавале, като неговата млада версия ще бъде изиграна от сина му Джейк Канавале, Ариана ДеБоуз, Саймън Бейкър, Соуси Бейкън (дъщеря на Кевин Бейкън и Кийра Седжуик), Джанет Монтгомъри, Стефани Феръси, Майк Воугъл и др.

Шоурънър на Scarpetta е сценаристката и продуцент Елизабет Сарноф, а първите два епизода ще бъдат режисирани от Дейвид Гордън Грийн (Halloween). Продуценти на поредицата са Blumhouse TV и Amazon MGM Studios за Prime Video. В ролята на изпълнителни продуценти влизат двете актриси в главните роли – Кидман чрез компанията си Blossom Films и Къртис със своята компания Comet Pictures. В групата на изпълнителните продуценти са още авторката на романите Карнуел, както и Джейсън Блум, Джеръми Голд, Крис Дики, Крис МакКъмбър, Ейми Сейръс и режисьорът Грийн.

И Никол Кидман, и Джейми Лий Къртис са изключително ентусиазирани от възможността най-сетне тази героиня на Патриша Корнуел да се сдобие с екранен образ, като Кидман е признателна на авторката на романа и на партньорите си в този проект за доверието към нея, а Къртис допълва, че е нетърпелива да работи с шоурънърката и режисьора по адаптацията и предупреждава всички, че „ще се лее кръв“!

Ако снимките на Scarpetta започнат навреме – както е планирано през октомври, то вероятно може да се очаква готовност за излъчване на сериала най-рано през есента на 2025 година. Ще се ослушваме за ъпдейти по този интересен проект.

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *