I don’t understand you but I love you!

Това е истината, която може да се каже, че е валидна за всяко семейство, навсякъде в нашия свят. Хората са различни – някои се справят с предизвикателствата на ежедневието с усмивка и безгранична упоритост, други в определен момент се оказват победени от мизантропия, отчаяние или просто от умора или така модерния в последните десетилетия „burn out“. Независимо от причината – проблеми винаги има, а част от магията на това да бъдеш човек е да ги назоваваш, да ги решаваш своевременно и да не им позволяваш да ти се бъркат в личния живот.

С подобни теми се занимава Hard Truths – новият филм на носителя на десетки награди, включително „Златна палма“ (Тайни и лъжи, 1996) и „Златен лъв“ (Вера Дрейк, 2004) Майк Лий – 81-годишният режисьор, когото филмовият свят познава и уважава отдавна и който не беше предлагал на почитателите на киното нов филм от 2018 година, когато неговият Peterloo бе показан премиерно в програмата на Венецианския фестивал. Лий отново работи с една от актрисите от филма Тайни и лъжиМариан Жан-Баптист, а от видяното в трейлъра оставаме с впечатление, че Кан и Венеция са пренебрегнали незаслужено една интригуваща психологическа драма, разказана със съчувствие и внимание към обикновения човек…

Свръхчувствителна към най-малката възможна обида и винаги готова за гневен изблик, Панси (Жан-Баптист) дори не се опитва да бъде любезна. Тя критикува своя съпруг Къртли и порасналия им син Моузес толкова безмилостно, че нито един от двамата няма сили и желание да спори с нея. Панси избухва дори при случайни срещи с непознати и настойчиво изброява безбройните недостатъци на света на всеки, който склони да я изслуша – това най-често е нейната ведра сестра Шантал, единственият човек, който все още е способен да изпитва съчувствие към Панси. Докато филмовата история проследява развитието на героинята и последствията от бълбукащия вътрешен гняв, остава очакването кога и дали ще настъпи преломна точка за отношенията в семейството й.

Сценарист и режисьор на филма е Майк Лий. Както вече споменахме, главната роля е поверена на актрисата Мариан Жан-Баптист, а нейни екранни партньори са Мишел Остин (в ролята на сестрата), Дейвид Уебър (съпругът), Туейн Барет (синът) и др.

Hard Truths бе показан премиерно в края на миналата седмица в програмата на Торонто – единственият неконкурсен фестивал от „голямата петорка“ (Кан, Венеция, Берлин, Сънданс и Торонто). Филмът е включен и в програмите на фестивалите в Сан Себастиан и Ню Йорк, а с разпространението му на кино в САЩ са се ангажирали Bleecker Street – очаква се новата творба на Майк Лий да се появи в кината на Ню Йорк от 6 декември 2024, а в останалите американски градове – от 10 януари 2025. 

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *