Вероятно доста хора знаят, че предстоящият филм на любимия ни Йоргос Лантимос Благи деяния  (Kinds of Kindness) е описван като триптих, защото разказва три отделни, но свързани истории. И въпреки че допреди няколко години нямаше да го кажем, Лантимос вече е „голямото кино“, а сега ще обърнем поглед към един друг триптих, който също е на интересен режисьор и също е дебютирал на фестивала в Кан.

Става дума за Eureka на Лисандро Алонсо, аржентинският режисьор на Jauja, пък и куп други филми. Тук Алонсо отново работи с любимия ни Виго Мортенсен, който ни се струва, че ако не му дадат да язди кон, не приема роли, в което, разбира се, няма лошо – всеки си знае цената. Далеч по-интересното е, че това е филм, който обикаля три различни момента във времето и пространството, но използва и трите, за да покаже истории за местни населения, повлияни от колониализма.

Предлагаме ви първо да видите трейлъра, който не издава много от сюжета, защото подозираме, че сюжетът не е най-важното. Струва ни се, че Eureka е филм, в който атмосферата е водещата движеща сила, както и героите, но също така много важен е стила. В трейлъра ще забележите видимите разлики в начина, по който различните сегменти са не просто заснети, но и замислени – например сегментът, който разказва най-далечна във времето история, е хореографиран и изигран като филм от преди много повече време.

Ето го и официалният синопсис:

Прекосявайки времето, пространството и жанровете, аржентинският творец Лисандро Алонсо представя една елипсовидна медитация върху преживяванията на местните населения из Америките. Отваряйки в прашасало градче в Стария Запад, реалността скоро преминава в съвременна Южна Дакота и резерватът Пайн Ридж, преди накрая да се озове в бразилските джунгли през 70те години. Триптихът се разгръща, а всяка промяна във времето и пространството провокира метафизични въпроси за колониалното влияние върху местните народи и вечното напрежение между традиционните общества и Западния свят.

Eureka е режисиран от Лисандро Алосно, който е и автор на сценария, заедно с Мартин Каманьо и Фабиан Касас. В главните роли са Виго Мортенсен, Киара Мастрояни, Алейна Клифърд и Сейди Лапонт.

Премиерата е насрочена за 20 септември.

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *