Имаме ли право върху собственото си тяло в Европа? Петото издание на фестивала за документално с фокус върху човешките права Sofia DocuMental започва с прожекции на 28 септември, но ще бъде открит тържествено на 30 септември под куполите на Софийското Ларго с българската премиера на филма Без посока на гръцката режисьорка Елина Псику, ко-продуциран от българския продуцент Веселка Кирякова.

Фестивалът Sofia DocuMental, който тази година се обръща към публиката с призива Излез от балона, открива официално конкурсната си програма на 30 септември с предизвикателна копродукция с гръцко, швейцарско, италианско и българско участие. Филмът Без посока на Елина Псику разглежда все по-честите пътувания из Европа, осъществявани в търсене на права, автономия, контрол и избор относно съдбата на собствените ни тела.

Гражданка на Малта заминава за Италия, за да направи легален аборт. Италианка заминава за Гърция, за да се подложи на инвитро процедури. Гъркиня пътува до Швейцария в търсене на отговори за достойната смърт. Различни ситуации, които обаче са свързани с т. нар. „телесна автономия” и начините, по които я третира законът в различните държави.

Елина Псику подхожда към тези сложни правни и философски въпроси с дълбоко разбиране, състрадание и ведра любов към живота, дори когато разказва за смъртта. Силната документална основа е подкрепена с оригинална художествена кинематография, която позволява на зрителите да се доближат до иначе опасните екзистенциални бездни, без да затварят очите си пред общата отговорност за здравето, качеството на живота и мечтите на останалите членове на обществото.

Без посока се радва на множество международни успехи на фестивали като CPH:DOX в Дания, Фестивала за документално кино в Солун и Hot Docs в Канада. Българската публика ще има възможността да се срещне на живо и да участва в дискусия с режисьорката Елина Псику и българския ко-продуцент Веселка Кирякова.

Премиерата на филма се осъществява с любезната подкрепа на Посолството на Република Гърция в България.

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *