63-годишният носител на две награди „Оскар“ за адаптиран сценарий и още пет номинации на Американската киноакадемия Александър Пейн работи по продължение на номинирания за „Оскар“ негов хит от самия край на миналия век – Съперници (Election), с участието на Матю Бродерик и Рийз Уидърспуун. Но тъй като първоначалната уговорка с продуцентите е следващата част, посветена на амбициозни кандидат-политици (за която Уидърспуун е потвърдила ангажимент!), да бъде разпространявана в стрийминг-платформа, това се оказва не съвсем по вкуса на режисьора – той би предпочел бъдещата му творба да стартира срещата си със зрителите на кино.

Вероятно Пейн не е имал възможност да се запознае с боксофис-резултатите, акумулирани от независими продукции със сюжети, които не включват супер-герои – те просто (вече) не се приемат (достатъчно) добре от публиката, за да рискуват с разпространението им и компаниите, които са ги създали, и киносалоните, от чиято програмация зависи реалната среща със зрителите.

Може би всичко това е част от причините, които са довели до още едно неочаквано творческо решение от страна на Александър Пейн – той работи по свой нов филмов проект, който ще бъде реализиран на датски език. Споделено в интервю за ScreenDaily е желанието му да работи с европейски продуценти, тъй като много му допада начинът, по който филмите се разпространяват в Европа. Очевидно става дума за факта, че най-често те се пускат първо по кината.

За момента няма информация за сюжета или актьорския състав на новата датска продукция, режисирана от Пейн, но той е коментирал бъдеща възможност да работи и по френски проект. Явно Старият континент за момента е привлекателна дестинация за сценаристът и режисьор на чудесни и интригуващи творби като Отбивки, Потомците, Небраска, Малък голям живот и последния му бисер – Заседнали. Ще очакваме Пейн да сподели детайли по бъдещите си европейски творчески планове.

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *