Упражняването на контрол е първата стъпка към овладяване на истинската сила. Тази аксиома присъства в почти всички системи от вярвания, религиозни практики и способи за трениране на ума и тялото, които човечеството е измислило през годините. Брайън Хърбърт и Кевин Дж. Андерсън – наследниците на Франк Хърбърт в разгръщането на света на Дюн, стъпват върху тази ясна идея, за да изградят образите в Sisterhood of Dune, а създателите на Дюн: Пророчеството (Dune: Prophecy) обогатяват внушението с помощта на технологиите, които оформят визията на този нов сериал.

Преди няколко месеца видяхме първи тийзър, който ни зарадва с Емили Уотсън и Оливия Уилямс в ролите на сестрите Харконен; сега е време за още един пестелив поглед към екранизацията, която се очаква през ноември в стрийминг платформата Мах.

Нямаме нищо против това своеобразно връщане във времето на създаването на Ордена Бен Джезърит и се надяваме сблъсъкът на силите да предизвика ентусиазма на почитателите на епични фантастични сюжети с митични елементи, които от години фанатично почитат „митологията“ на Дюн и знаят наизуст Бен Джезъритската молитва. Споделяме отново официалния синопсис на новия сериал:

Благодарение на майсторските способности да владеят тялото и съзнанието си, Бен-Джезъритите умело действат покрай феодалната политика и сплетните в Империята, следвайки предначертаните планове, които накрая ще ги отведат на енигматичната планета Аракис, позната на нейните обитатели като Дюн…

Действието в Дюн: Пророчествотосе развива около 100 века (или 10 000 години) преди времето, в които наследника на Лито Атреидски се озовава на планетата Дюн. Орденът Бен Джезърит представлява сложна мрежа от тренирани жени, които чрез специалните си умения могат да влияят на политическите реалности. Тяхната първа голяма победа е една сватба, която може да постави Бен Джезъритка на имперския трон.

Припомняме и тук, че двамата сценаристи продължават наследството на великия автор-фантаст в многобройни предистории и послеслови, част от които се основават на бележки и насоки, дадени през 70-те и 80-те години от Франк Хърбърт. Брайън Хърбърт и Кевин Дж. Андерсън са участвали в екипите на изпълнителните продуценти на двата филма на Дени Вилньов.

Шоурънър на Дюн: Пророчеството е Алисън Шапкър (която има в актива си като изпълнителен продуцент сериали като Lost, Altered Carbon, AliasBrothers And SistersThe FlashAlmost Human); тя участва и в екипа на изпълнителните продуценти на новата поредица, заедно със сценаристката Диане Адему-Джон и режисьорите Ана Форестър и Джон Камерън, Ким и Брайън Хърбърт, Джордан Голдбърг, Марк Тоби, Матю Кинг, Скот З. Бърнс, Джон Спейтс и Байрън Мерит.

Ролите в подготвяния сериал са поверени на Емили Уотсън и Оливия Уилямс (сестрите Валя и Тула Харконен, умели манипулатори с желязна воля и всевластнически амбиции), Марк Стронг (в ролята на Император Корино), Травис Фимъл, Джош Хюстън, Едуард Дейвис, Крис Мейсън, Ийфа Хиндс (дъщерята на Киърън Хиндс), Джоди Мей, Сара-Софи Буснина, Клои Леа, Джейд Анука, Файлин Кънингам, Ема Канинг, Джесика Бардън, Чаритра Чандран, Шалом Брюн-Франклин, Джихи, Йерин Ха и легендарната индийска актриса Табу.

Премиерата на Дюн: Пророчеството (Dune: Prophecy) е в платформата Max през ноември 2024 година. Очакваме среща със силата на Харконен!

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *