Кога, ако не сега?! Най-удобният момент да се доразвие и разшири фен-базата на Дюн е непосредствено след втората вълна от възторг, последвала излизането на Дюн 2. Това е и причината в момента да излезе тийзър на поредицата Dune: Prophecy, продуцирана от НВО, която ще бъде разпространявана чрез тяхната платформа Мах.

Автори са 76-годишният син на Франк Хърбърт – Брайън Хърбърт и дългогодишният му партньор в писането Кевин Дж. Андерсън, с когото продължават наследството на великия автор-фантаст в многобройни предистории и послеслови, част от които се основават на бележки и насоки, дадени през 70-те и 80-те години от Франк Хърбърт. Двамата сценаристи са участвали в екипите на изпълнителните продуценти на двата филма на Дени Вилньов, а през есента ще се появи и техният сериал-предистория.

Обещанието за връщане във времето на създаването на Ордена Бен Джезърит изглежда внушително – като всичко, в което НВО вложат финанси и творчески усилия. Необходимо е да направим някои уточнения – Йохан Ренк вече няма режисьорски ангажименти, а Диане Адему-Джон (The Haunting of Bly Manor, Empire, The Originals) е анотирана само като сценарист на първия епизод. Припомняме първоначалния синопсис на сериала:

Благодарение на майсторските способности да владеят тялото и съзнанието си, Бен-Джезъритите умело действат покрай феодалната политика и сплетните в Империята, следвайки предначертаните планове, които накрая ще ги отведат на енигматичната планета Аракис, позната на нейните обитатели като Дюн…

„Ние от „Бин Джезърит” пресяваме хората, за да открием човеците.”

Действието в Dune: Prophecy се развива около 10 века преди времето, в които наследника на Лито Атреидски се озовава на планетата Дюн. Орденът Бен Джезърит представлява сложна мрежа от тренирани жени, които члез специалните си умения могат да влияят на политическите реалности. Тяхната първа голяма победа е една сватба, която може да постави Бен Джезъритка на имперския трон. Ще добавим отново и пояснението, че според Франк Хърбърт Орденът е старинна школа за умствено и физическо обучение, основана първоначално за девойки, след великия бунт – свещена война, разрушила компютрите, мислещите машини и разумните роботи, започнала през 201 преди Сдружението и завършила в 108 г. п.с. Основната повеля на бунта е записана в Оранжевата католическа библия – „И не сътворявай машина по подобие на човешкия разум.

За вдъхновение на Dune: Prophecy служи романа на Брайън Хърбърт и Кевин Дж. Андерсън „Sisterhood Of Dune“, а в актьорския екип са чудесни актриси като Емили Уотсън и Оливия Уилямс (сестрите Валя и Тула Харконен, умели манипулатори с желязна воля и всевластнически амбиции) и актьори като Марк Стронг (в ролята на Император Корино), Травис Фимъл, Джош Хюстън, Едуард Дейвис, Крис Мейсън, Ийфа Хиндс (дъщерята на Киърън Хиндс), Джоди Мей, Сара-Софи Буснина, Клои Леа, Джейд Анука, Файлин Кънингам, Ема Канинг, Джесика Бардън, Чаритра Чандран, Шалом Брюн-Франклин, Джихи и Йерин Ха.

Харесваме много Уотсън, Уилямс и Стронг, уважаваме майсторството им и се надяваме да внесат истинско усещане за царствено величие в тази далечна предистория на Дюн. Ще очакваме с нетърпение още новини.

Премиерата на Dune: Prophecy ще бъде по НВО Max тази есен.

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

One Comment