Експериментите гарантират… интересна добавена стойност към всичко, което ни заобикаля. В случая с филмовото изкуство, може би поради опита, който притежаваме, и стотиците, хиляди филми, които сме гледали през годините, „хвърлянето“ към нещо експериментално като творчески подход не винаги се оказва правилно за съответния режисьор или продуцент. Споменаваме тези уточнения във връзка новия проект на Робърт Земекис, в който присъстват няколко странни авторски решения.

Става дума за Here, който бележи своеобразен Форест Гъмп „reunion”, включващ режисьора Земекис, сценариста Ерик Рот и двете звезди Том Ханкс и Робин Райт. Филмът е базиран на едноименния комикс на Ричард МакГуаиър и има интересна концепция, а за какво точно иде реч, вижте в първия трейлър, който се появи вчера.

Прави впечатление неподвижната камера, нали? Всъщност цялата история в Here е разказана от тази гледна точка – както може да бъде забелязано и в трейлъра, времето ще минава пред тези невидими очи, фиксирани в пространството, пред които метеорити ще изтребват динозаврите, праисторически хора ще бродят в горите, заселници ще строят къщи и съвременни семейства ще отглеждат децата си…

Земекис разчита и на компютърните технологии за отнемане на видимата възраст от актьорите – именно затова Ханкс и Райт изглеждат и с няколко десетилетия по-млади, и с няколко десетилетия по-стари в част от кадрите на трейлъра. Визията с подмладените лица вече не е новост, но продължава да е леко „creepy“, като се надяваме да не е толкова смущаваща, че да отнеме от удоволствието, с което обикновено посрещаме и гледаме филм на Земекис (макар че не помним кога последно сме гледали наистина на добър негов филм).

Компютърната обработка на визията неизбежно напомня за по-сериозния проблем на бъдещето – използването на изкуствен интелект за генериране на образи, за законовото ограничаване на което продължават да работят усърдно всички творчески профсъюзи.

Режисьор на Here е Робърт Земекис (Завръщане в бъдещето, Кой натопи Заека Роджър, Форест Гъмп, Контакт, Корабокрушенецът), който е и сценарист наравно с Ерик Рот (Форест Гъмп, Вътрешен човек, Мюнхен, Убийците на цветната луна), по едноименния комикс на Ричард МакГуаиър. В ролите са Том Ханкс, Робин Райт, Пол Бетани, Кели Райли, Мишел Докъри, Офелия Ловибонд, Гуилим Лий и др.

Премиерата е насрочена за 15 ноември.

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *