Ето че стигнахме и дотук – най-вълнуващият трейлър на годината озари очите ни и е истинско чудо. Мегалополис (Megalopolis) на Франсис Форд Копола, който още днес, на 16 май, ще направи премиерата си на филмовия фестивал в Кан, изглежда като най-дръзкия високобюджетен филм, който сме виждали от поне 15 години насам на голям екран. И на връхната точка на вълнението, Копола ни дари този нов пълен трейлър, който ни дава само малък поглед към безграничната визия на легендарния режисьор.

Вижте трейлъра тук:

Не знаем какво да кажем дори. Изглежда като… никой друг филм, който някога сме виждали, а в същото време и като еклектична комбинация от всеки възможен филмов стил. Виждаме потенциал Мегалополис да бъде феномен, който ще отключи цяло ново поколение творци, или да бъде озадачаващ провал, който ще насъбере култово фенство в следващите няколко десетилетия. Има кадри тук, които са сред най-изобретателните, красиви творения, които сме виждали в дигиталната епоха. Копола сякаш е бил обладан от същия дух на лудостта, с който създава и своя шедьовър Апокалипсис сега, потопен в същата нужда да говори директно на един разкъсан цайтгайст чрез една експресионистична, психеделична, оперна сага. Този път обаче е заменил джунглата със зелените екрани.

Изглежда сякаш много елементи от историята на Апокалипсис сега се повтарят, тъй като само ден след трейлъра (и ден преди премиерата) излезе голяма статия в The Guardian, включваща множество разкази зад кулисите на продукцията, илюстриращи пейзаж от хаос, несигурност, арогантност и артистичен ексцес – мъчително преживяване за всеки замесен в правенето на Мегалополис, невероятно обещание за всеки, заинтересован в гледането му. Фактът, че виждаме целенасочен скандал към амбициозния проект на Копола точно преди Кан, само показва, че историята има начини да се повтаря, което значи, че може би ни предстои нов шедьовър – все пак хората винаги са против истинските гении. Ако този трейлър поне не ви е грабнал вниманието, няма как да се наричате фенове на киното.

Макар и да не е официално разпространен, синопсисът, който се разнася из Холивуд, гласи следното:

Инцидент разрушава вече разпадащ се метрополис, наподобяващ Ню Йорк Сити. Идеалистът Цезар се стреми да възстанови града като устойчива утопия, докато продажният кмет Франк Цицерон има други планове. Между враждуващите мъже и техните виждания застава светската дъщеря на Франк, Джулия. Отегчена от влиянието и властта, с които е родена, Джулия търси смисъла на живота си.

Сценарист и режисьор на Мегаполис (Megalopolis) е Франсис Форд Копола, а звездният актьорски състав включва Адам Драйвър, Натали Емануел, Джанкарло Еспозито, Джон Войт, Лорънс Фишбърн, Обри Плаза, Шая Лабъф, Джейсън Шуарцман, Грейс Вандервал, Катрин Хънтър, Талия Шайър, Дъстин Хофман, Д.Б. Суини и др.

Световната премиерата на филма ще е на 16 май на 77-мия филмов фестивал с Кан. Очакваме там филмът да намери глобалната си дистрибуция

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *