След като Клети създания на Йоргос Лантимос, Маестро на Брадли Купър и Priscilla на София Копола вече се срещнаха и със зрители в среда, различна от фестивалната венецианска еуфория, идва време и за новия филм на Ейва Дюверней (Selma, Гънка във времето) да получи повече публичност – с наближаването на обсъжданите от всички кинаджии номинации очакванията към познатите автори се увеличават.

Origin е филм, пресъздаващ драматичните обрати в живота на една журналистка, която се опитва да се справи с трагични обстоятелства и въпреки гигантския мащаб на нейния проект, тя успява да открие сила, смелост и красота, за да ги вплете в тъканта на една от най-важните за Америка книги на нашето време.

Както вече сме споменавали, вдъхновението за създаването на Origin е живота на носителката на „Пулицър“ Изабел Уилкерсън, автор на бестселъра на „Ню Йорк Таймс“ за 2020 година „Каста: Коренът на нашето недоволство“. Главната роля е поверена на номинираната за „Оскар“ (за работата ѝ в King RichardОнжаню Елис-Тейлър, нейни партньори са актьорите Нийси Наш-Бетс, Джон Бърнтал, Вера Фармига, Одра МакДоналд, Ник Оферман, Блеър Ъндъруд, Фин Уитрок, Джасмин Сифас-Джоунс и Кони Нилсен. Ето какво гласи синопсисът на книгата, издадена през 2022 година в България от Grant Cardone:

Красиво написана, оригинална и проникновена, „КАСТА – Коренът на нашето недоволство“ отваря очите ни за това, което се крие под повърхността в живота на обикновения човек в Америка и не само… Уилкерсън трябва да превъзмогне огромна лична трагедия и в същия момент решава да започне своето глобално изследване – въпреки колосалния мащаб на нейния проект, тя открива красота и смелост навсякъде по света и ги събира в една от книгите, оказали се изключително важни за съвременното американско общество.

Самата Дюверней продуцира филма и пише сценария на сюжета, който проследява пътуването на Уилкерсън – символично във времето и реално в пространството, за да търси детайли в различните култури, които да оформят творението ѝ. Най-важният извод от детайлното проучване е увереността, че не различните раси, а наложените изкуствени йерархични разделения, които заклеймяват определени групи хора като „низши“, властват в представите на човечеството в хода на историята.

Филмът на Ейва Дюверней беше представен премиерно във Венеция, където режисьорката бе първата афро-американка с творба в основния конкурс на най-стария, 80-годишен фестивал в света, и в програмата на фестивала в Торонто. До средата на декември приключиха ексклузивните прожекции на Origin в Ню Йорк и Лос Анджелис, започнали на 8 декември 2023, които служат за квалификационни по отношение на наградите на Американската киноакадемия.

Със същинското разпространение на филма са се ангажирали Neon – то ще започне от 19 януари 2024 година.

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *