Винаги се вълнуваме, когато разберем за интересна комбинация от актьор и режисьор, които планират да работят заедно – това обикновено са или доказали се режисьори и популярни актьори, или пък известни актьори, които решават да участват в проекти на все още изгряващи творци. Рядко обаче говорим за хора, чиито стилове привидно толкова много се различават един от друг, какъвто е случаят днес.

Всички фенове на европейското фестивално кино вече познават Рубен Остлунд – шведът вече практически е част от мейнстрийма, след невероятно запомнящите се филми като Force Majeure, Квадратът и разбира се, Идиотският триъгълник, който обра всички награди и дори беше номиниран за „Оскар“ за най-добър филм. И докато стилът на Остлунд може да не е за всеки и дори в екипа ни има разминавания в мненията, ясно е, че това е режисьор, който се стреми да провокира, който има какво да каже и избира да го прави чрез киното, като го използва по най-интересни и иновативни начини. Няма как да не го уважаваме и да се интересуваме от всеки негов проект.

Затова и искрено се учудваме, когато разбираме, че той смята да наеме Киану Рийвс в една от главните роли в предстоящия си филм The Entertainment System is Down. Сега, нека бъдем ясни – обичаме Киану, смятаме го за легенда и никога не бихме отрекли, че той е страхотен в това, което прави. Но нюансираните, мрачни сатири за социалното общество, в което живеем? Определено не смятахме, че са част от арсенала му. Истината обаче е, че Остлунд особено с Идиотския триъгълник ни показа, че може да работи с много различни актьори и да ги вкара в една общо взето сплотена, еднородна смес, която да работи на различни нива, така че нямаме търпение да видим как Киану би се вписал в един от неговите сюжети.

The Entertainment System is Down ще разкаже история за дълъг полет, чиято система за забавления се чупи, което кара пътниците да започнат да изпадат в яростни изблици. Още една социална сатира, но този път заключена в тясно пространство и изглежда, че за разлика от нещастния круизен кораб в Идиотския триъгълник, тук няма да има някаква катастрофа, освен тази, която хората сами създават.

Ето какво казва Остлунд за сценария:

Писането на този сценарий беше голямо предизвикателство, защото си много лимитиран от гледна точка на създаване на динамики, нюанс и енергия, когато става дума за такова затворено пространство. Отне доста време, но мисля, че успях да създам нещо динамично, въпреки че е само на едно място. Филмът е за аналоговата скука. Мисля, че ще бъде по-провокативен от всякакво насилствено или смущаващо съдържание, защото да бъдеш оставен сам с мислите си и да предизвикаш публиката към същото – това може да бъде много интересно.

Както всеки друг проект на Рубен Остлунд, определено звучи провокативно и интересно и със сигурност ще се ослушваме за още новини особено покрай кастинга. Официална премиерна дата все още няма, но както обикновено, Остлунд планира The Entertainment System is Down да дебютира на Кан, а снимките се очаква да започнат съвсем скоро.

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *