От много време пишем за потенциални продължения на Бийтълджус, комедийната хорър класика на Тим Бъртън от 1988, и дори сме споделяли вълнение, въпреки всички знаци, че някогашният непобедим режисьор на готически зрелища е загубил вдъхновението си. Основният проблем на Бъртън в новия век – след невероятната му поредица успехи в предишния, от Едуард Ножиците и Ед Ууд до Марсиански атаки и Слийпи Холоу – е компресирането на естетиката му до най-обикновен филтър, който да бъде приложен към безвкусни франчайзови проекти – Алиса в страната на чудесата, Чарли и шоколадовата фабрика, Дъмбо… Ясно е, че Холивуд е склонен да използва Бъртън само за освежаване на стари светове, но може би именно там е ключът – завръщайки се към свой собствен свят, той би могъл да има свободата, каквато няма да види никъде другаде в днешната индустрия. 

Дали Beetlejuice Beetlejuice, както се нарича втората част от историята на емблематичния призрак-тарикат, действително ще бъде някакъв вид завръщане за Бъртън, не можем още да кажем. Но потенциалът за нещо приятно, та дори и интересно, присъства редом с опасността за поредното смехотворно творение на заспалата носталгия. Но каквото и да представлява, важното е, че филмът вече е реалност – Warner Bros. ще ни го представят тази есен, а сега ни предлагат първи снимков поглед, в който виждаме основния актьорски състав, състоящ се както от завръщащи се любимци, така и от нововъдения.

Снимките от само себе си не могат да разкрият много за качеството на филма, но все пак не можем да кажем, че разпалват особено вълнение. В първата виждаме Майкъл Кийтън, който се завръща като Бийтълджус, вече застарял, но не по-малко енергичен. Визията му ни изглежда прилична, но основно се радваме на потенциала да видим Кийтън отново в комедиен режим, тъй като именно там са корените на актьора. По-притеснителна е втората снимка, в която виждаме членовете на семейство Дийтз, изиграни от Катрин О‘Хара, Джена Ортега, Уинона Райдър и Джъстин Тероу. Евтината, дигитална естетика на кадъра не ни радва, напомняща ни на мързеливите тенденции на последните няколко проекта на Бъртън, и никакво количество чудати костюми не би компенсирало за липса на живот пред камерата.

В този случай липсата на живот сякаш е идеята – семейството присъства на нечие погребение, което може би ще ни въведе в сюжета на филма. Интересно ще бъде каква история ще разкаже Бъртън без присъствието на Алек Болдуин и Джина Дейвис, които са общо взето протагонистите на оригиналния филм. Възможно е да получим информация за това още утре, тъй като се спекулира, че можем именно тогава да видим първи трейлър на Beetlejuice Beetlejuice. На този етап ще кажем, че снимките не убиват напълно потенциала на филма в очите ни. Ще се завърнем с повече впечатления, веднага щом можем.

Beetlejuice Beetlejuice e режисиран от Тим Бъртън, със сценарий от Ал Гъф и Майлс Милар. Актьорският състав включва Майкъл Кийтън, Джена Ортега, Уилем Дафо, Моника Белучи, Катрин О‘Хара, Уинона Райдър и Джъстин Тероу.

Премиерата е на 5 септември, 2024.

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *