Идеята за невидимостта винаги е омагьосвала човешкия ум, била е повод за вяра, съмнения, страхове, очарования и болка. Идея, която не е подминала и редакторския екип на платформата за късометражно кино „Кинематограф“. Вдъхновени от неосезаемите аспекти в живота, те са подготвили шест филма, събрани в селекцията Историите на невидимите, която се осмелява да надникне в измеренията, обичайно оставащи скрити за човешкото око, в онези истории, които се случват между редовете на социалния контакт, разминават се в сенките на подсъзнанието и по една или друга причина остават незабелязани.

Зрителите ще имат възможността да видят невидимото в рамките на тематичните събития, които ще се проведат в цели седем града. Това са София, Пловдив, Велико Търново, Бургас, Асеновград, Габрово и Благоевград. За прожекцията на 13 март от 19:30 в залата на „Синеград“, София, специални гости за дискусия с публиката ще бъдат режисьорите Александра Фучанска и Невена Николова.

Кадър от филма „Мария“

В програмата са включени два български акцента. Първият е филмът Мария на режисьора Александра Фучанска, със специалното участие на Ирмена Чичикова. Сюжетът разказва за Мария – съвременна жена, водеща на пръв поглед перфектен и подреден живот, докато една сутрин вътрешният ѝ свят, който тя усърдно крие, както от другите, така и от себе си, се проявява в твърде необичаен симптом – започва да става невидима, но дали с това и проблемите ѝ ще изчезнат? Филм, който ни въвлича в размишления за отношенията между видимото и невидимото, завихрящи се в съзнанието на личността и нейните отношения със света, както и последицата от тази психологическа буря.

Второто българско заглавие е филмът Покрив на режисьорския тандем Невена Николова и Петър Герзилов. История за депресията, която противно на всякаква етимология ни отвежда на върха на висок крайморски хотел, където двама души ще се срещнат, за да сложат край на живота си. Но дали са готови да извършат непоправимото, ще размислят ли или вече е късно за това? Филмът Покрив е едновременно тъжен и забавен, неловък и елегантен, една сцена от неврозата на нашето съвремие, която моментално ни става близка с непринудената и убедителна игра на актьорите Марина Фърцова и Емил Стефанов.

В програмата се включват още заглавия от Сингапур, САЩ, Финландия и Дания. Филми, които демонстрират, че често най-невидимо е именно онова, което се намира пред очите ни.

За повече информация относно събитието и пълната програма на „Кинематограф“  можете да посетите – https://kinematograf.bg/programa

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *