Прожекции в зала „Славейков“

Динамиката между музиката и киното е двигател на великолепни авантюри за сетивата, на някои от най-разкошните парчета екранно удоволствие в историята. През февруари сюблимната среща между нотите и кадрите се материализира в месечна програма На вълните на музиката, която започва от 9 февруари и завършва през март.

Звук-картина, песен-танц, инструмент-въздух, струни-движение: всевъзможни комбинации, които разкриват всичко което киното и музиката могат заедно да обрисуват и изразят. Прожекциите са в зала „Славейков“ и предлагат заглавия в разнообразни жанрове: започва се с комедия, засягаща въпроса със завещаването на френските шансони на бъдещите поколения (Не е моят тип), по-късно класически и съвременни мюзикъли (Госпожиците от Рошфор и Тралала), романтични филми, разказващи истории за любовните терзания на композитори (Съпругата на ЧайковскиЛуи), биографични филми с красива музика (Погледът на Шарл, Барбара) и, триумфален завършек с истории за истински таланти произхождащи от крайни квартали (Дивертименто, В твоите ръце).

Съпругата на Чайковски, Луи

Рок и класическа музика, френски шансон… Бунт и очарование, огорчение и екстаз, щастие и ритъм, смях и писъци: пъстра палитра от емоции, завещани от историческото римуване между кино и музика, които ще ни накарат да блуждаем, да мечтаем и да танцуваме заедно!

Входът е с билет (стандартна цена 8 лв. / намалена цена 5 лв.) или с абонаментна карта. Пенсионерите и абонатите на Френския институт се ползват от намалената тарифа за прожекциите.

В петък 9 февруари, от 18:30 часа е прожекцията на Не е моят тип на Мишел Леклерк с Ребека Мардер, Феликс Моати, Джудит Чемла, Филип Ребот и други. Ето го и сюжета: „Марсия, стилна парижка млада певица, записва албум със своя идол Daredjane, рок икона от 70-те. Когато Daredjane умира случайно, Марсия трябва да получи одобрение от притежателя на правата на Daredjane, Антъни, продавач на крайградския пазар, за да издаде албума им. Но Антъни никога не е харесвал далечната си роднина, камо ли нейната музика. Двата им свята се сблъскват между добър и лош вкус, изтънченост и грубост, искреност и лъжи. Освен ако любовта не попречи…“

В събота 10 февруари, от 19:00 часа е време за Тралала на Арно и Жан-Мари Ларийо, със звездите на европейското кино Матийо Амалрик, Жозиан Баласко, Мелани Тиери и Майуен.

Тралала

Тралала е певец от парижките улици на около 40. Една нощ той среща много красиво младо момиче, която му оставя загадъчно съобщение преди още по-мистериозно да изчезне: „И най-вече – НЕ БЪДИ себе си!“. Дали е сънувал? Той тръгва да дири момичето и се озовава в Лурд, където успява да я открие. Тя обаче не го помни. Но симпатична възрастна дама решава, че Тралала е нейният отдавна изчезнал син Пат. Певецът решава да приеме тази роля. Той не само ще намери ново семейство, ще изрази таланти, които никога не е имал, но и ще бъде обикнат от цели 3 неустоимо красиви жени. Чудесна музикална романтична комедия, идеална за доброто настроение в гореща лятна нощ!

Другият петък, 16 февруари, от 18:30 часа се потапяме в историята със Съпругата на Чайковски на прочутия режисьор Кирил Серебренников и с участието на Алена Михайлова и Один Бирон. Това е един филм за бурната връзка между Пьотър Чайковски, най-известният руски композитор на всички времена, и съпругата му Антонина Милюкова.

В събота, 17 февруари, он 19:00 часа е прожекцията на В твоите ръце на Людвик Бернар, с Жул Беншетри, Кристин Скот Томас, Ламбер Уилсън. Матийо е младеж, обсебен от страстта си към пианото. Той живее в предградията и свири в парижкото метрото, където го забелязва Пиер, преподавател в консерваторията. След дребен грабеж Матийо се озовава зад решетките, откъдето го измъква Пиер, убеден в неговия талант.

В следващи публикации ще представим и останалите предложения в програмата. И ще се видим на кино!

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *