Всички се вълнуваме за предстоящия Megalopolis на Франсис Форд Копола, ако не за друго, то поне за колко уникален е като събитие – след като сякаш бе отпаднал от индустрията, която някога бе владял, режисьорът търпеливо превърна себе си във винарски магнат, само за да използва успеха си, за да направи един последен епичен филм.

Но сякаш не всички са запознати с втория такъв наратив тази година, което нас лично ни тревожи. Кевин Костнър, някогашният символ на американското отличие и вечен почитател на рисковани проекти, от години тъпче в телевизията, чийто малък екран не е способен изцяло  да улови звездната му енергия. Събирайки наново множество фенове с хитовия си сериал Yellowstone, който дълго бе най-успешният по телевизията, Костнър успя да набере ресурси (влагайки и много от собствените си пари) за старомоден уестърн епос, който ще излезе в две части това лято. Horizon се превръща в един от най-очакваните от нас проекти за годината, именно защото авторското му качество изпъква толкова сред вълната от блокбъстърски боклуци, които се задават към нас в следващите месеци.

Вчера Warner Bros. споделиха първи пълен трейлър за Horizon: An American Saga, който можете да видите тук:

Изглежда точно като каквото очакваме – свръх-сантиментална американска история, изпълнена с тропи и клишета, която изглежда малко по-евтина и ограничена в мащаб, отколкото би била преди 30 години, но все пак има Кевин Костнър, яздещ кон, което си е „достатъчно пари на екрана“. Костнър винаги е искал да затвърди себе си в американската история и Horizon изглежда като най-откровения му опит за това – още от началото той прави препратки към Джон Форд, разкривайки ни какъв тип американска митология го интересува. Информация за сюжета е оскъдна и трейлъра не разказва твърде много, но знаем, че първите две части ще се развиват основно по време на Гражданската война и ще разглеждат много от класическите уестърн конфликти – Север и Юг, бели и индианци, законът и престъпникът. Две части ще излязат това лято, но в случай, че са успешни, Костнър се надява да разшири сагата с още две.

Естествено никой от нас не очаква Horizon да бъде успешен, но Yellowstone действително е огромен сериал (много по-голям от повечето сериали, които завладяват дискурса), така че не е невъзможно 55+ аудиторията в средните щати да се надигне и отново да оправдае куража на Костнър. Последният път, когато той режисира огромен уестърн, който всички иронизираха и очакваха да се провали, резултатът бе Танцуващият с вълци. А и Horizon далеч не е толкова скъп – двата филма общо струват около 100 милиона долара, което не е толкова рискована цена за голям епос. Така става, когато Охайо ти предлага толкова възхитителен безплатен декор. Дори и филмът да се провали (или да не е добър), цялото начинание ни радва твърде много, за да не го уважаваме. „Трудно е да спреш да обичаш нещо. Аз не го правя“, казва Костнър в интервю на  Variety. „Нещата, които имат класическо усещане, не изпадат в немилост.“ Явно същото важи и за филмовите звезди.

Horizon: An American Saga e режисиран от Кевин Костнър (Танцуващият с вълци, Месия на бъдещето, Свободна територия) по сценарий от него и Джон Беърд. Впечатляващият актьорски състав, воден от Костнър, е запълнен от Сиена Милър, Сам Уъртингтън, Джена Малоун, Аби Лий, Майкъл Рукър, Дани Хюстън, Люк Уилсън, Джиовани Рибиси, Джейми Камбъл Бауър и Томас Хейдън Чърч.

Първата част от сагата пристига в кината на 28 юни 2024, последвана от втората на 16 август 2024.

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *