Ето една колаборация, която сякаш винаги сме чакали да видим, дори без да го осъзнаваме. Тод Хейнс, режисьорът на страхотни филми като Safe, Carol и Far From Heaven, подготвя следващия си филм с Хоакин Финикс в главната роля. Филмът се очаква да се снима това лято, финансиран от MK2 и продуциран от редовната продуцентка на Хейнс Кристин Вашон, която тази година е номинирана за „Оскар“ за Past Lives.

Все още неозаглавеният проект представлява любовна история между двама мъже, развиваща се през 30-те. Единият е американски индианец, другият е корумпирано ченге от Ел Ей и в крайна сметка двамата трябва да напуснат града заедно и да се укрият в Мексико. Според интервю на Хейнс, филмът „има експлицитно сексуално съдържание или поне предизвиква със сексуалните отношения между тези двама мъже.“ Очаква се NC-17 рейтинг.

Ролята звучи перфектна за Финикс (сещаме се за Inherent Vice), но участието му не приключва дотам. В друго интервю Хейнс споделя, че Хоакин Финикс е колаборирал с него и Джон Реймънд върху писането на сценария – във финалния филм актьорът ще получи кредит за историята заедно с двамата сценаристи. Тази страхотна, симбиотична колаборация между актьор и режисьор ни се струва не просто перфектна за отворените креативни процеси на Хейнс и Финикс, но и особено любопитна, като си представим, че ще зърнем още по-надълбоко в ума на един от най-интересните актьори днес.

Макар и да сме фенове на повечето скорошни проекти и на двамата, този филм има потенциал да бъде завръщане към старата, силна форма на режисьора и главния си актьор. Хейнс се изяви миналата година с интригуващия May December, който определено е от най-значимите филми на 2023, макар и да не е на нивото на предишни негови шедьоври. Двата му проекта преди това, Dark Waters и Wonderstruck, бяха опити за нещо значително ново за режисьора, така че ни харесва идеята той да се завърне към корените си в Новата куиър вълна от 90-те и да направи една мръсна, страстна любовна история със силни нишки на жанр и пастиш.

Същото можем да кажем и за Финикс – миналогодишните му роли в Beau Is Afraid и Наполеон без съмнение го поставяха в лесния за него шаблон на импотентен, извратен невротик. Липсва ни периода, в който режисьори като Джеймс Грей и Пол Томас Андерсън виждаха и чаровете на Хоакин Финикс и му позволяваха да играе истински човек. Смятаме, че двамата с Тод Хейнс могат взаимно да се напътстват във възможно най-правилната посока и да се получи специален филм. 

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *