76-ото издание на кинофестивала в Кан представи забележителна програма през май 2023 година. Сред филмите, които ще бъдат видени на София Филм Фест през март 2024, са най-новите творби на Марко Белокио, Хирокадзу Корееда и Аличе Рорвахер.

В основата на сюжета на „Отвлечен“ на италианския доайен Марко Белокио е истинската история на едно еврейско момче – през 1858 година папските власти в Болоня го отвличат от семейството му. Фанатизираните членове на инквизицията вярват, че родителите ще „пожертват“ тайно покръстеното от бавачката му дете, и се възползват от шанса да дадат урок на еврейската общност. Момчето е отгледано като яростен привърженик на католицизма и приема мисията да бъде свещеник. Майсторът-режисьор Белокио създава завладяваща политическа криминална история, която разкрива тиранията, фанатизма и злоупотребата с власт в католическата църква.

Чудовище

Чудовище“ е творба на прочутия японски майстор Корееда, отличена с приза за най-добър сценарий в Кан 2023 и наградата „Queer Palm“, която проследява отношенията между една майка, загрижена за сина си, и училищното му обкръжение. Докато историята се разкрива пред зрителите през погледите на майката, на учителя и на детето, истината за странното поведение на момчето постепенно излиза наяве… Подобна история може да се случи навсякъде по света – разказите на Корееда са изпълнени с топлина, усет към човешкото несъвършенство, с разбиране и състрадание.

Химера

Действието в „Химера“, най-новият завладяващ и романтичен филм на Аличе Рорвахер, е разположено в Тоскана през 80-те години на ХХ век и проследява влюбен англичанин, който ограбва исторически артефакти в Италия с помощта на странна банда мошеници. Творбата е ексцентрична фентъзи-комедия за изгубената любов: бъбрива, шумна и празнична, в специфичния, разпознаваем стил на режисьорката – сюжетът е изпълнен с живот и с герои, които се бият, пеят, крадат и премахват с лекота „четвъртата стена“, за да се обърнат директно към зрителите. Главната роля е поверена на младия, талантлив британски актьор Джош ОКонър, а освен номинация за „Златна палма“, „Химера“ получи приза за най-добър филм на фестивала във Валядолид през октомври 2023, както и наградата на публиката за най-добър филм на фестивала в Сао Пауло, ноември 2023.

* * *

ОЧАКВАМЕ Ви на #КИНО!

#28SofiaIFF

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *