Един от най-деликатните, изпипани филми, които ще видите през тази година.“ Това е избраният цитат от The New York Times, а ако това свърх-престижно издание напише подобно обобщение за някоя творба, то тя наистина трябва да бъде видяна.

Tótem е втори филм на режисьорката Лила Авилес (след дебюта й от 2018 година  The Chambermaid) и е представен премиерно на 73-ото издание на Берлинале в началото на 2023, като впоследствие е решено това да е предложението на Мексико към Американската киноакадемия за участие в надпреварата за най-добър международен филм.

Авилес, която е сценарист и режисьор на творбата споделя, че вдъхновението за създаването на тази история е дошло от „мисълта за дом, за къща – и от представата за дома, сигурното пространство, което е в нас самите.“ Отношенията между членовете на едно семейство са представени с разбиране, обич и съчувствие, като основната гледна точка е през погледа на едно 7-годишно момиче.

Вижте как изглежда света в официалния трейлър на Tótem:

When will the world end?

Усещането за край е неизбежно – дори и у едно невинно младо същество, което наблюдава случващото се около него и търси отговори на вечни въпроси. Домът, в който расте малката Сол, се подготвя за празненство и хаосът, в който потъват зрителите, е съвсем разбираем, естествен, дори очакван. Ето какво гласи официалният синопсис на Tótem:

В изключително трогателния си втори филм режисьорката Лила Авилес разказва един супер-важен ден от живота на семейството на малката Сол. През нейните очи зрителите наблюдават приготовленията на майката и останалите роднини за празника по случай рождения ден на бащата на момиченцето. С напредването на деня приближава и самото събитие, което близките очакват с нетърпение, но и с ужас – крехките връзки между хората и несигурното бъдеще на семейството са част от плашещата, неизбежна реалност. Режисьорката затвърждава чудесното си умение да пресъздава най-фините детайли в интимния свят на нейните герои чрез емоционално богата и въздействаща драматургия.

Ролята на Сол е поверена на прекрасната в своята непринуденост Найма Сентиес, в ролята на майката е Монсерат Мараньон, а бащата е Матео Гарсия. В актьорския екип са още Марисол Гаси, Саори Гурза, Тересита Санчес.

Tótem е представян и в официалната селекция на фестивала в Телюрайд; той е и сред номинираните за най-добър международен филм за наградите Gotham 2023. Както вече споменахме, творбата е мексиканското предложение за селекция в същата Оскарова категория, а разпространението в кината е предвидено да започне на 26 януари 2024 година.

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *